Β΄ΜΕΡΟΣ – Ομιλία του Χρήστου Μαρκογιαννάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου “Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης” | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ

Β΄ΜΕΡΟΣ – Ομιλία του Χρήστου Μαρκογιαννάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Νομοσχεδίου “Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης”

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καταφαίνεται από τις παρατηρήσεις τις οποίες έχω να κάνω στη συνέχεια, η προχειρότητα με την οποία πραγματικά έχει συνταχθεί το νομοσχέδιο το οποίο συζητούμε.
Πριν μπω, όμως, στις παρατηρήσεις, θα ήθελα να συνηγορήσω σ’ αυτό το οποίο προέβαλε ο κ. Πλεύρης και το οποίο είχα συζητήσει προηγουμένως μαζί του, γι’ αυτό και μίλησα για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, κύριε Υπουργέ, ότι…

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Την οποία και επιβεβαιώνουμε!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: …ό,τι και να κάνουμε, όσο και να προσπαθείτε, όσο και αν προσπάθησαν οι προκάτοχοί σας, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθει σε μία έστω υποφερτή κατάσταση ο χρόνος εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων, εάν δεν συμφωνήσουν όλοι οι παράγοντες της απονομής της δικαιοσύνης σε μία τριετή ανοχή, σε μία τριετή υπερπροσπάθεια, την οποία πρέπει να καταβάλουμε εμείς -τουλάχιστον τριετή- χωρίς ωράρια, με αμοιβή ασφαλώς, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν αυτό τον τεράστιο αριθμό υποθέσεων που υπάρχει σε εκκρεμότητα. Και θα δείτε ότι θα ισορροπήσουν τα πράγματα και δεν θα υπάρχει μετά λόγος να συζητάμε το πρόβλημα.
Το λέω αυτό το πράγμα, διότι παλαιότερα που το ωράριο δεν ίσχυε, σε αυτή τη μορφή τουλάχιστον, δεν υπήρχε το πρόβλημα. Είναι πάρα πολύ απλό. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία των καθυστερήσεων στο γεγονός ότι δεν δουλεύουμε όλοι μας τόσο όσο θα έπρεπε να έχουμε να δουλεύουμε.
Έρχομαι τώρα στις επιμέρους παρατηρήσεις τις οποίες έχω να κάνω. Καταρχάς, εγώ διαφωνώ με τη μείωση της μετατροπής της ποινής ημερησίως στα 3 ευρώ. Είναι εξευτελιστικό και σε κάθε περίπτωση, θα δείτε ότι θα καταλήξουμε όλα τα δικαστήρια να λένε πλέον ότι «μετατρέπουμε προς 3 ευρώ». Η πρακτική μάς έχει διδάξει στο παρελθόν ότι πάντοτε στα δικαστήρια, σε όλες τις υποθέσεις, η μετατροπή γίνεται στην κατώτερη πιθανότητα περίπτωση που υπάρχει.
Εσείς μπορεί να κινείστε από άλλα ελατήρια, πράγματι να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι να είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι. Όμως, δεν θα ωφεληθούν αυτοί. Θα ωφεληθούν κυρίως εκείνοι οι οποίοι έχουν χρήματα και θα πηγαίνουν και θα κάνουν αστεία στα δικαστήρια με 3 ευρώ την ημέρα.
Δεύτερον, στο άρθρο 1 παράγραφος 4 λέτε το εξής πράγμα: «Μετά τη μετατροπή της στερητικής της ελευθερίας ποινής, το δικαστήριο εκτιμά αν εκείνος που καταδικάστηκε μπορεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο του ποσού της μετατροπής. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει αδυναμία άμεσης καταβολής ή ότι η καταβολή θα συνεπαγόταν την αδυναμία και τα σχετικά, το δικαστήριο αποφασίζει».
Είναι θέμα εκτελέσεως ποινής, κύριε Υπουργέ. Είναι δουλειά του εισαγγελέως αυτό, δεν είναι δουλειά του δικαστηρίου. Δεν μπορεί το δικαστήριο να κάθεται εκείνη τη στιγμή να εκτιμά τα πιστοποιητικά, τα περιουσιακά, τη φορολογική δήλωση ή οτιδήποτε άλλο.
Επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα εκτέλεσης της ποινής και όχι του Δικαστηρίου. Εδώ είναι θέμα δικαστικής απόφασης. Και αυτό έχει μία συνέχεια διότι στην παράγραφο 7 λέτε το εξής πράγμα: «Αν η εργασία παρέχεται από εκείνον που καταδικάστηκε ελλιπώς ή πλημμελώς με δική του υπαιτιότητα, ο εισαγγελέας εκτέλεσης της ποινής μπορεί, αφού λάβει… να προβεί σε μετατροπή…» και τα σχετικά. Επαναλαμβάνω και λέω ότι όποιο θέμα υπάρχει και αφορά την εκτέλεση της ποινής είναι θέμα του αρμοδίου εισαγγελέως.
Στην παράγραφο 6 του άρθρου 1, που μιλάτε για την κοινωφελή εργασία -και παρακαλώ την προσοχή σας ιδιαιτέρως εδώ- λέτε το εξής: «Μπορεί, επίσης, να αφορά και σε παροχή υπηρεσιών προς τον παθόντα, αν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του». Δηλαδή, εάν συμφωνήσει ο παθών, μπορεί ο καταδικασθείς, αντί για κοινωφελή εργασία, να πάει να δουλεύει στα χωράφια του. Αυτά είναι πρωτοφανή. Εδώ πρόκειται περί αποζημίωσης πλέον. Δεν είναι έκτιση ποινής αυτή. Είναι αρχή επαναφοράς του θεσμού της δουλείας, επαναλαμβάνω. Θα τον έχει στα χωράφια του ή στο σπίτι του ή οπουδήποτε να δουλεύει ο παθών τον κατηγορούμενο, τον καταδικασθέντα, ως έκτιση ποινής. Αυτό δεν ξέρω αν υπάρχει αλλού. Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοτυπία πάνω σ’ αυτό το ζήτημα.
Στην παράγραφο 8 του ίδιου άρθρου πάλι το ίδιο λέτε: «Αν μετά τη μετατροπή στερητικής της ελευθερίας ποινής σε χρηματική ή πρόστιμο, επέρχεται ουσιώδης αλλαγή των όρων της προσωπικής και οικονομικής κατάστασης εκείνου που καταδικάσθηκε, αυτός μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο προθεσμία ή διεύρυνση της προθεσμίας καταβολής…» και τα σχετικά. Επαναλαμβάνω και λέω ότι είναι δουλειά του εισαγγελέως διότι αφορά την έκτιση της ποινής.
Στο άρθρο 2 λέτε ότι εάν κάποιος που καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το δικαστήριο με την απόφασή του διατάσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής. Εννοείτε προφανώς συνολικά τα τρία έτη. Καλύτερα να μπει η λέξη «συνολικά τα τρία έτη», διότι μπορεί με τη συγχώνευση να πάμε παραπάνω. Διαφωνώ με αυτό που λέτε ότι δεν μπορεί να είναι ο χρόνος της αναστολής κατώτερος από ένα και ανώτερος από τρία χρόνια. Καλά ήταν τα τρία χρόνια που είχαμε τόσα χρόνια στα δικαστήρια. Τώρα πηγαίνετε την αναστολή στον ένα χρόνο. Ήταν τριετής πάντοτε. Και λέτε ότι η αναστολή εκτέλεσης της ποινής δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την προηγούμενη καταβολή των δικαστικών εξόδων. Δικαστικά έξοδα είναι αυτά. Πόσα να είναι; Πολλές φορές αναστέλλεται ποινή τριών και παραπάνω ετών, όπως θα πω στη συνέχεια, ενώ δεν χάλασε ο κόσμος για το πώς θα καταβάλλει τα δικαστικά έξοδα.
Στο άρθρο 3, που αφορά την μετατροπή του άρθρου 100, λέτε, κύριε Υπουργέ: «Aν κάποιος καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης μεγαλύτερη από τρία έτη και συντρέχει στο πρόσωπό του η προϋπόθεση… το δικαστήριο διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής του υπό όρους και υπό την επιμέλεια και επιτήρηση επιμελητή κοινωνικής αρωγής, για ορισμένο διάστημα, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τρία και ανώτερο από πέντε έτη..». Δηλαδή μέχρι δέκα; Διότι η ποινή φυλάκισης με συγχώνευση πάει μέχρι τα δέκα. Δεν αποβάλει το χαρακτήρα, γι’ αυτό θα πείτε μέχρι πέντε ή μέχρι δέκα. Αν είναι μέχρι δέκα, να πείτε ότι μπορεί να ανασταλεί μέχρι τα δέκα. Εγώ διαφωνώ σ’ αυτό. Αναστολή ποινής φυλακίσεως δέκα ετών η κοινωνία δεν το δέχεται.
Στο άρθρο 5 λέτε: «Eκείνος που καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης και έχει υπερβεί το εβδομηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του εκτίει την ποινή ή το υπόλοιπο της ποινής στην κατοικία του….». Και παρακάτω λέτε ότι πρέπει να παρουσιάζεται μια φορά το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα. Ποιος θα επιβλέπει ότι πράγματι εκτίεται η ποινή στην κατοικία; Εκτός αν εννοείτε στον τόπο κατοικίας. Εάν εννοείτε στον τόπο κατοικίας, ορθώς βάζετε την εμφάνιση μια φοράς το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα που θα μπορούσε να είναι και μία φορά την εβδομάδα ή μια φορά την ημέρα. Εάν, όμως, βάζετε έκτιση της ποινής στην κατοικία, με ποιον τρόπο θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε ότι όντως εκτίεται η ποινή και δεν είναι είκοσι εννιά μήνες ο καταδικασμένος στο εξωτερικό κι έρχεται μία μέρα και παρουσιάζεται;
Θα παρακαλέσω δύο λεπτά ακόμη, κύριε Πρόεδρε και τελειώνω. Είναι πολύ σημαντικά από εδώ και κάτω.
Στο άρθρο 6 διαφωνώ κάθετα με τη διατύπωση και τη ρύθμιση. Πρώτον, δεν διανοούμαι στην κλοπή να υπάρχει ικανοποίηση του παθόντα, ούτε στο κακούργημα που το αφαιρέσατε, όπως το αφαιρέσατε στη συνέχεια, ούτε στο πλημμέλημα. Να προσθέσετε την ψευδή καταμήνυση. Τα δικαστήρια στην πράξη ξέρουν πάρα πολύ καλά όταν έχουν ψευδή καταμήνυση κάνουν ότι έκαναν και στην υπεξαίρεση και στα άλλα αδικήματα, όπου δέχονται ότι τα βρήκαν μεταξύ τους οι διάδικοι.
Ένα ερώτημα, το οποίο θέλω να θέσω, είναι το εξής: Έχουμε μία υπεξαίρεση για την οποία όλοι δεχόμαστε ότι μπορεί να πάει στην περίπτωση ικανοποίησης του παθόντα. Όσον αφορά τις υποστηρικτικές αξιόποινες πράξεις που φτάνει ο κατηγορούμενος στην υπεξαίρεση -δηλαδή μπορεί να έχουμε μία ψευδή βεβαίωση ή να έχουμε μία υπεξαγωγή εγγράφων- τι γίνεται με αυτές; Όσον αφορά την υπεξαίρεση θα τον αθωώνουμε κι όσον ότι θεωρείται τη ζωοκλοπή απλή κλοπή. Μήπως μεταφερθεί το ίδιο και εδώ πέρα;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Κύριε Μαρκογιαννάκη, σας παρακαλώ πολύ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε. Διαφωνώ κάθετα με την περίπτωση υπαγωγής των άρθρων 390, 394, 404 και 406, την ικανοποίηση του παθόντα στην περίπτωση του 406 α. Δεν διανοούμαι αυτήν την εποχή η απιστία να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ικανοποίησης του παθόντα και μάλιστα άμα είναι το δημόσιο.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ (Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Θα το βγάλουμε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα το βγάλετε; Χαίρομαι γι’ αυτό. Ούτε, όμως, για την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, ούτε για την τοκογλυφία σε βαθμό κακουργήματος, διότι…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τρία λεπτά παραπάνω έχουν ολοκληρώσει τα πάντα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Χρήσιμα πράγματα λέω, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Είναι πάρα πολύ, αλλά ο χρόνος με κυνηγάει κι εμένα, όπως κι εσάς.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ένα λεπτό. Να πω, λοιπόν, ο δεσπότης με τον περιφερειάρχη να πάνε στην ειδική δωσιδικία.
Τι να κάνουμε; Ο περιφερειάρχης θα κάθεται τώρα στο μονομελές, που μπορεί να θέλει να τον εκδικηθεί ο μικρός δικαστής για τον α΄ ή β΄ λόγο;
Σχετικά με τη διάταξη που μας φέρνετε για τους δουλεμπόρους, ξέρετε για ποιο λόγο είχαμε αυξήσει την ποινή τόσο πολύ και την είχαμε κάνει κακούργημα;
Όχι τόσο για να προφυλακίζονται κάποιοι, όσο για να στείλουμε, κύριε Υπουργέ, ένα μήνυμα προς τα έξω ότι όποιος έρχεται στην Ελλάδα και είναι δουλέμπορος και συλληφθεί, δεν θα περάσει καλά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μην αμβλύνετε αυτήν την αυστηρότητα την οποία είχαμε βάλει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Τέλος χρόνου.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω καταθέσει μία τροπολογία, την οποία είδα ότι δεν τη φέρνετε γιατί είναι εκπρόθεσμος. Όμως, δείτε την. Μαθαίνω ότι θα τροποποιήσετε το νόμο περί ευθύνης Υπουργών. Λάβετε υπ’ όψιν σας αυτά τα οποία λέμε.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου, 2010 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απριλίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X