Εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου στο ALTER

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

Δημοσιογράφος: Πάμε λίγο από τους πολιτικούς, τους εκπροσώπους που είναι στο τραπέζι μας. Θα ξεκινήσω από τον κύριο Μαρκογιαννάκη και θα δώσω σε όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων τον λόγο. Κύριε Μαρκογιαννάκη, μήπως αργήσατε, δεν εννοώ προσωπικά, εννοώ σαν Κυβέρνηση, να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό; Μήπως χάθηκε η μπάλα δηλαδή;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Φοβάμαι ότι αργήσαμε όλοι με την έννοια την εξής….
Δημοσιογράφος: Εγώ δεν μιλώ μόνο για εσάς. Αλλά εσείς πάντως έχετε τα τελευταία πέντε χρόνια που φαίνεται ότι επιδεινώθηκε η κατάσταση.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Και πριν από τρεις, τέσσερις, πέντε μήνες, αν γινόταν αυτή η κουβέντα και λέγονταν αυτά τα οποία λέγονται απόψε εδώ, θα είχαμε θύελλα αντιδράσεων και πολύ περισσότερο εάν ….
Δημοσιογράφος: Λέτε ότι έχει δαιμονοποιηθεί το πρόβλημα.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Όχι, όχι. Λέω ότι η κοινωνία ξαφνικά, να χρησιμοποιήσω το ρήμα, ωρίμασε. Ξαφνικά και μία περίεργη στροφή πάνω στο θέμα αυτό.
Δημοσιογράφος: Ωρίμασε η κοινωνία ή ωριμάσατε πολιτικά εσείς μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Μιλάω για όλους. Να σας πω κάτι, κύριε Xατζηνικολάου. Θυμάστε κάποιοι από εσάς, ότι το 2004 εγώ είχα κάνει μία επισήμανση τότε, ότι η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας είναι απαράδεκτη και κάτι πρέπει να γίνει. Τότε μου επιτέθηκαν όλοι, με χαρακτήρισαν ανάλγητο, με χαρακτήρισαν ότι πάω να κάνω αποθήκες ψυχών και τα σχετικά. Προσωπικά, δε, σας λέω το εξής, επειδή κάποιοι λένε ότι μετά τις εκλογές θυμηθήκαμε το πρόβλημα, σας δίνω το δελτίο τύπο της 13ης Μαΐου όπου είχα κάνει μία σύσκεψη στο γραφείο μου παρουσία συνάδελφων υφυπουργών για το πρόβλημα, με συμπεράσματα τα ίδια τα οποία είναι…..
Δημοσιογράφος: Πάντως η 13η Μαΐου δεν είναι μακριά.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Τότε 5 Μαΐου, που έστειλα την επιστολή προς τα κόμματα, την πρώτη επιστολή, να ξεκινήσουμε ένα διάλογο, που ξεκινάει την Τετάρτη, ένα από τα κυρίαρχα θέματα τα οποία έθετα για συζήτηση, ήταν αυτό το πρόβλημα των μη νομίμων μεταναστών.
Δημοσιογράφος: Τώρα, τι γίνεται τώρα;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Τώρα, κοιτάξτε να δείτε κάτι. Καταρχάς, όσον αφορά τις διαπιστώσεις πιστεύω ότι λίγο πολύ….
Δημοσιογράφος: Ο καθηγητής, ο κύριος Ρωμανός, λέει ότι αυτή η ιδέα που έχετε με τα στρατόπεδα, μάλλον θα φέρει και άλλους. Διότι θα βρουν τσάμπα φαγητό και καλή….
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Ας μην λέμε την λέξη στρατόπεδα. Ξέρετε είναι λίγο κακόηχη. Είναι κέντρα υποδοχής μη νομίμων μεταναστών.
Κος ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, συγνώμη. Έχετε επαφή με τους τοπικούς παράγοντες ή με τις ομάδες πολιτών, με τις κοινωνίες αυτών των περιοχών που θα πάτε τους μετανάστες; Γιατί αν πάτε, αν εμφανιστούν εκεί πέρα οι μετανάστες, για να μπουν σε στρατόπεδα, σε περιοχές όπου μένουν άνθρωποι, θα έχουμε μεγάλα προβλήματα.
Δημοσιογράφος: Είναι αλλιώς να σας το λέει ο Κώστας ο Χαρδαβέλας, σε εσάς θα έρθω πάλι, πάμε να δούμε τι λένε στην Πάτρα, λοιπόν. Εκεί υπάρχει ο αυτοσχέδιος καταυλισμός στον οποίο τα τελευταία 12 χρόνια, 100άδες Αφγανοί ζουν σε άθλιες συνθήκες……………….. Δείτε τώρα πώς αντιδρούν πέριξ της ΜΟΜΑ, πέριξ των πρώην στρατιωτικών εγκαταστάσεων της ΜΟΜΑ. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Και κάτι παραπάνω θα σας πω στην συνέχεια.
Δημοσιογράφος: Στο ανατολικό διαμέρισμα. Εξήγγειλε ο κύριος Παυλόπουλος ότι θα πάνε εκεί. Δείτε.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Κύριε Χατζηνικολάου, να συμπληρώσω κάτι για την διευκόλυνση της συζήτησης; Εκείνοι που συμμετείχαν στην σύσκεψη που αποφασίστηκε αυτή η μεταφορά, τώρα βγαίνουν στις εφημερίδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, και λένε θα περάσετε πρώτα από το στήθος μας και μετά θα έρθουν.
Δημοσιογράφος: Τώρα, πώς εσείς πιστεύετε ότι αυτοί οι χώροι υποδοχής, όπως είπατε, τα πρώην στρατόπεδα, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, όταν βλέπουμε ποιες είναι οι αντιδράσεις. Εδώ δίπλα στο Εφετείο, το είχε η Real News την Κυριακή το ρεπορτάζ, ζήτησαν οι κάτοικοι ομαδικά άδεια οπλοφορίας. Δεν το έχω ξαναδεί, έκαναν ομαδική αίτηση άδειας οπλοφορίας.
Κος ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν απαντήσετε, επειδή κάναμε ρεπορτάζ, επειδή αύριο στο ίδιο θέμα θα είμαστε στον Αθέατο Κόσμο, στις περιοχές που έχουν ανακοινωθεί ότι πιθανόν να πάτε εκεί τους ανθρώπους, οι άνθρωποι έχουν ξεσηκωθεί και φοβάμαι ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα επεισόδια εάν εμφανιστούν τα πρώτα αυτοκίνητα με τους μετανάστες.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Κύριε Χατζηνικολάου, το γνωρίζουμε το πρόβλημα. Άλλωστε στην Πάτρα είναι χαρακτηριστική η αντίδραση, που έχει συμβάλλει στο να πάμε πίσω σε αυτό το οποίο εξήγγειλε ο κύριος Παυλόπουλος. Φροντίζουμε, όμως, αυτοί οι υποψήφιοι χώροι, τους οποίους έχουμε στο μυαλό μας, πρώτα από όλα να είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Κος ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Πόσο μακριά;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: 3-4 χιλιόμετρα.
Κος ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: 3-4 χιλιόμετρα δεν είναι τίποτα. Δεν θα βγαίνει το βράδυ έξω ο άλλος;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Όχι, όχι.
Κος ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ: Τι; Θα είναι κλεισμένος μέσα;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Στους χώρους υποδοχής των λαθρομεταναστών δεν επιτρέπεται η έξοδος, διότι ουσιαστικά του δίνεις το δικαίωμα να φύγει.
Κα ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Μιλάμε για μεγάλες φυλακές. Στρατόπεδο. Αυτό μιλάμε. Στρατόπεδο αυτό είναι.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Κοιτάξτε, κύριε Χατζηνικολάου, είναι μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή οδηγία το προβλέπει. Προβλέπει κράτηση μάξιμουμ 6 μήνες και υπό προϋποθέσεις 12 μήνες. Δεν επιτρέπεται έξω. Εννοείται ότι δεν είναι κρατητήρια. Υπάρχουν χώροι που εάν φροντίσουν, και αυτός είναι ο σκοπός μας, να κάνουμε κάποιες εγκαταστάσεις, αθλοπαιδιές για τα νέα παιδιά, παιδική χαρά για τα μικρά παιδιά, μέχρις ότου βρούμε τον τρόπο……
Δημοσιογράφος: Αυτά που λέτε, κανονικά θα έπρεπε και στις φυλακές να υπάρχουν.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Εν πάση περιπτώσει, μιλώ για αυτό το οποίο…..
Δημοσιογράφος: Θέλω να πω ότι θα κάνετε μία πιο σύγχρονη φυλακή.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Ανθρώπινη ζωή για αυτούς τους ανθρώπους, πολύ καλύτερη, σε τελευταία ανάλυση, από εκείνη…..
Κα ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ: Και τι έγκλημα έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι που φυλακίζονται;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Εγώ, λοιπόν, αυτή την στιγμή δέχομαι προτάσεις. Πείτε μου, είμαι όλο αυτιά.

(Διάλογος)

Δημοσιογράφος: Θα σας παρακαλέσω θερμά, θέλω να κάνουμε μία συζήτηση σε χαμηλούς τόνους. Παρακαλώ θερμά. Όχι έτσι. Θα δώσω τον λόγο.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Η προσπάθεια η οποία θα καταβληθεί θα είναι να σταματήσει η ροή. Αυτό το σκοπό έχουν και οι ποινές, οι μεγάλες ποινές…..
Δημοσιογράφος: Έγιναν και πολλά λάθη μέχρι τώρα προφανώς.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Δεν είναι εύκολο, κύριε Χατζηνικολάου. Δεν είναι εύκολο, όταν πέφτει ο άλλος στην θάλασσα, θα τον αφήσεις να πνιγεί; Δεν γίνεται. Δεν γίνεται. Θα σε κατηγορήσουν.
Κος ΡΩΜΑΝΟΣ: Γιατί επέλεξε την Ελλάδα;
Δημοσιογράφος: Ναι, κυρία Βόζεμπεργκ.
Κα ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ήθελα μία ερώτηση στον κύριο Υπουργό. Επειδή ακριβώς πολύ ορθώς διευκρινίζετε ότι αυτοί οι χώροι υποδοχής δεν θα έχουν την ελευθερία διακίνησης, πώς θα φυλάσσονται; Έχουμε τόσο επαρκές αστυνομικό δυναμικό όταν ήδη έχετε καταγράψει έλλειψη αυτού του δυναμικού για την αστυνόμευση των πόλεων; Γιατί μιλάμε για μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Κυρία Βόζεμπεργκ, κοιτάξτε, το πρόβλημα είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολη η λύση του, αλλά θα κάνουμε μία προσπάθεια, μία φιλόδοξη προσπάθεια να αμβλύνουμε τουλάχιστον το πρόβλημα, διότι σκεφτόμαστε αυτούς τους ανθρώπους, σκεφτόμαστε όμως και τους ανθρώπους εκείνους οι οποίοι ουσιαστικά αυτή την στιγμή έχουν χάσει την περιουσία τους, έχουν χάσει την ησυχία τους, έχουν χάσει την ζωή τους, έχουν χάσει την ασφάλειά τους. Σήμερα, ξέρετε, έδειξαν σε όλες τις τηλεοράσεις ένα σοβαρότατο επεισόδιο που έγινε στην Αθήνα, που πυροβολήθηκαν αστυνομικοί και εντέλει συνελήφθη καταδιωκόμενος. Λοιπόν, αλλοδαπός ήταν, κύριε Χατζηνικολάου. Αλλοδαπός ήταν.
Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να είναι Έλληνας.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Βεβαίως θα μπορούσε να είναι. Αλλά σας επισημαίνω αυτό το πράγμα. Και υπάρχουν στατιστικά.
Δημοσιογράφος: Θα πάω στον κύριο Καστανίδη, τώρα. Αλλά πριν πάω θα δείτε ένα πολύ σύντομο ρεπορτάζ από το λιμάνι της Πάτρας. Αυτά που είπατε, κύριε Υπουργέ, τα δέχομαι, ότι όταν ο άλλος πέσει στην θάλασσα δεν τον αφήνεις να πνιγεί. Φαίνεται, όμως ότι υπάρχουν και άλλοι πολλοί τρόποι με τους οποίους έρχονται οι παράνομοι μετανάστες στην χώρα.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Δεν το αποκλείω.
Δημοσιογράφος: Και θα δείτε την εικόνα στο λιμάνι της Πάτρας. Είναι μία εικόνα που νομίζω ότι σοκάρει. Πάμε να δούμε το ρεπορτάζ.
………………………..
Κος ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: ….Αλλά να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και η Αντιπολίτευση έχει συγκεκριμένες ιδέες. Όταν θα οργανωθούν μετά από συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και με συμφωνίες, συμβατές με τον ανθρώπινο πολιτισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στέγες, χώροι φιλοξενίας, θέλω να μεταφερθούν. Κύριε Υπουργέ, αυτό ακούστε το, αν στην Πέτρου Ράλλη εξακολουθήσετε να διατηρείτε στην Διεύθυνση Αλλοδαπών την χορήγηση, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε όλους αυτούς που στοιβάζονται, ανθρώπινες ψυχές χαμένες έξω….
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Ξέρετε, να σας διακόψω. Δεν είναι ο μόνος χώρος όπου παίρνονται αιτήματα. Είναι σε όλη την Ελλάδα. Αλλά κατευθύνονται εκεί για άγνωστους λόγους, τα κυκλώματα που λέτε τους κατευθύνουν εκεί, να έρθουν στο κέντρο.
Κα ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Το θέμα είναι ότι παίρνουν 6μηνες παρατάσεις, κύριε Υπουργέ, μέχρι να εξεταστεί το δικαίωμα ασύλου.
Κος ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Είναι ακριβώς αυτό. Είναι η προσωρινή άδεια παραμονής.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Προσωρινή άδεια παραμονής υπάρχει από την ώρα που θα καταθέσει το αίτημα ασύλου, μέχρι την ημέρα που θα απορριφθεί αμετακλήτως. Ή θα γίνει δεκτό.
Κα ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ: Ναι, αλλά έχει εξάμηνο να εγκριθεί, κύριε Υπουργέ, το οποίο γίνεται 12μηνο και πάει.
Κος ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: …πρέπει να παραταθεί, πρέπει να ανανεωθεί.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Ήδη, να σας δώσω αυτή την είδηση. Επιτρέψτε μου. Ήδη έχω Προεδρικό Διάταγμα το οποίο αλλάζει την διαδικασία χορήγησης ασύλου, έχει προχωρήσει για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Δημοσιογράφος: Πάντως πέρσι έγιναν 17.500, μου λένε, και εγκρίθηκαν 14. Δηλαδή ο αριθμός…..
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Βάζουν ως αιτιολογία «οικονομικοί λόγοι». Για οικονομικούς λόγους.
Κος ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Προτρέπω την Κυβέρνηση να μεταφέρει τις σχετικές υπηρεσίες και τους σχετικούς υπαλλήλους με την σύμπραξη εκπροσώπων των μεταναστευτικών οργανώσεων μέσα στους χώρους όπου θα γίνεται η φιλοξενία, επαναλαμβάνω συμβατούς με τον ανθρώπινο πολιτισμό. Εκεί να γίνεται και η καταγραφή των στοιχείων, αποκεντρωμένα, και να γίνεται και η χορήγηση τουλάχιστον για ένα έτος, όσος είναι ο μέγιστος χρόνος παραμονής στους καταυλισμούς…..
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Πρέπει να τον αφήσεις ελεύθερο αμέσως.
Κος ΖΑΒΟΣ: Είναι και κάτι άλλο. Ότι δεν υποβάλλουν την αίτηση ασύλου με το που μπαίνουν στην Ελλάδα. Πάρα πολλοί από αυτούς δεν υποβάλλουν καν στα κέντρα υποδοχής όταν τους παίρνουμε.
Κος ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αυτό που προτείνω, λοιπόν, κύριε Ζαβέ, είναι ακριβώς να αλλάξει.
Κος ΖΑΒΟΣ: Δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις από τις διεθνείς συμβάσεις.
Κα ΛΕΓΑΚΗ: Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Εμποδίζονται από τις αρχές να υποβάλλουν, ακόμα και αυτοί που έχουν την γνώση ότι θα πρέπει να υποβάλλουν. Και έχω προσωπική εμπειρία σε αυτό.
Κος ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ: Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να παροτρυνθεί, με ένα σχέδιο, την ώρα που μπαίνει στους χώρους καταυλισμού και φιλοξενίας, να γίνονται εκεί οι καταγραφές και να δίνονται δικαιώματα. Θα γλιτώσουμε από κυκλώματα και πιθανότατα θα γλιτώσουμε και από φοβερές καθυστερήσεις οι οποίες δεν διευκολύνουν στην περαιτέρω λύση του προβλήματος.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα σπεύσουν οι επιτήδειοι να τους βρουν εκεί.
…………………………………
Κος ΖΑΒΟΣ: Πάντως για την αποκατάσταση της αλήθειας. Η Ελλάδα διεκδίκησε το σύμφωνο για την μετανάστευση για το άσυλο, που προβλέπει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ευρώπης, που προβλέπει αρωγή στο θέμα της επαναπροώθησης και όλα τα άλλα, έχουν γίνει με ιδιαίτερη συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών, του Προκόπη του Παυλόπουλου. Ήταν εκείνος ο οποίος τα πρότεινε. Άρα, να μην τα λέμε, κύριε Παπαδημούλη, να είμαστε λίγο δίκαιοι σε αυτά που λέμε.
Κος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Κύριε Ζαβέ, ρώτησα πόσα πήραμε πέρσι ως συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μεταναστών. Απάντηση: περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ψίχουλα που δείχνουν πόσο λίγο μετράει η διαπραγματευτική πίεση.
………………………..
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κύριε Μαρκογιαννάκη, ξέρετε ότι ειλικρινά σας εκτιμώ, και είστε από τους λίγους σε αυτή την Κυβέρνηση που δεν ασχολείστε με αυτό το θέμα λόγω ευρωεκλογών. Εσάς δεν σας αγγίζει η ατζέντα Καρατζαφέρη, ήσαστε μειοψηφία στην …προχθές. Η υπόλοιπη Κυβέρνηση ήρθε λόγω Καρατζαφέρη. Εσείς ήσαστε από πριν.
Πάω όμως στην ουσία.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Τι υπαινιγμός είναι αυτός;
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ήσαστε μειοψηφία, κύριε Μαρκογιαννάκη, καλά που πήρατε το Υπουργείο και βάλατε και λίγο τάξη στην Αθήνα. Αν είχατε αφήσει τον Προκόπη άλλο ένα μήνα στην Αθήνα, θα είχε καεί η Αθήνα.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Σας παρακαλώ. Όχι, όχι. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τουλάχιστον μπροστά σε εμένα δεν θέλω να τα λέτε αυτά. Και αν θέλετε να το συζητήσουμε.
Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Την γνώμη μου λέω, ότι ήσαστε πραγματικά σωτήριος για την Αθήνα και σώσατε την Αθήνα από τον προηγούμενο Υπουργό.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, μπροστά σε εμένα να μην λέγονται αυτά τα πράγματα. Κάνετε λάθος.
………………………………………..
Δημοσιογράφος: Δύο φράσεις και ο Υπουργός για να κλείσουμε. Ξεκινήστε από αυτό με τα ελικόπτερα, έχει δίκιο που το έθεσε ο κύριος Καστανίδης. Θα έπρεπε να το έχω θέσει εγώ στην αρχή.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Όλοι έχετε άδικο με τον τρόπο που το αντιμετωπίσατε.
Δημοσιογράφος: Όλα τα δελτία ειδήσεων σήμερα ασχολήθηκαν με αυτή την δήλωσή σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Μα το αντιμετωπίσατε κατά τρόπον άδικον όλοι.
Δημοσιογράφος: Τι εννοείτε;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θα σας απαντήσω στην συνέχεια. Όσον αφορά το θέμα που συζητήσαμε σήμερα, συγκλίνουμε όλοι στο ότι είναι ένα τεράστιο θέμα, ένα πολύ μεγάλο θέμα. Και ασφαλώς οι λύσεις δεν είναι εύκολες για αυτό και δεν συμπέσαμε όλοι στην ίδια πρόταση και στην ίδια λύση. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι γίνεται μία προσπάθεια αυτή την στιγμή. Αργήσαμε ενδεχομένως. Γίνεται μία προσπάθεια αυτή την στιγμή. Ας δοθεί ο χρόνος, ας μας ανεχθείτε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Εγώ πιστεύω ότι θα έχει αποτελέσματα, θα είναι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, σας διαβεβαιώνω, όλα, μέσα στα πλαίσια της ανθρωπιάς, τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν απόλυτα σεβαστά. Και εκτιμούμε ότι θα έχει αποτελέσματα. Ας κάνουμε λίγο υπομονή. Όσον αφορά το άλλο.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Πείτε μου τώρα για τα ελικόπτερα. Διαλέξατε να κάνετε οικονομία με τα ελικόπτερα που θα έσβηναν τις φωτιές; Και περιμένατε και βροχές σήμερα, αλλά δεν έβρεξε ποτέ. Βρέχει αντιδράσεις για την δήλωσή σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θα σας απαντήσω, λοιπόν, αμέσως. Ακούστε. Βεβαίως βρέχει αντιδράσεις για την δήλωσή μου, διότι είναι προφανές ότι κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζουμε όλοι. Λοιπόν, κύριο μέσο δασοπυρόσβεσης της πυροσβεστικής είναι τα αεροσκάφη, 44 τον αριθμό. Επικουρικά έρχονται κάποια στιγμή και ελικόπτερα. Πέρσι τέτοιον καιρό, κύριε Χατζηνικολάου, και μέχρι τις 27 Ιούνη, τα ελικόπτερα που είχαν ενταχθεί σε αυτή την προσπάθεια ήταν 6. Σήμερα είναι 4. Είχε εκτιμηθεί ότι εξαιτίας των βροχοπτώσεων του τελευταίου καιρού, μέχρι και 15 Μαΐου έβρεχε, η καρδιά της αντιπυρικής περιόδου πηγαίνει κάπως πιο πίσω. Και για αυτό το λόγο, συνέβαλε εδώ και η αργοπορία του Ελεγκτικού Συνεδρίου στην έγκριση των συμβάσεων οι οποίες είχαν αποφασιστεί, είχαν συμφωνηθεί με τις δύο εταιρείες.
Κος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Έβρεξε και καθυστερήσεις δηλαδή.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Σας παρακαλώ πάρα πολύ, αφήστε με, αν θέλετε, να τελειώσω. Μην ειρωνεύεστε. Εν πάση περιπτώσει, όμως, οφείλω να σας πω το εξής πράγμα. Και τα 14 ελικόπτερα, τα οποία μέχρι τέλος Ιουνίου θα είναι στα χέρια μας, να είχαμε στην Ελλάδα, στην Αθήνα θα ήταν εκείνα που ήταν σήμερα. Διότι γίνεται επιχειρησιακός σχεδιασμός, διαχέονται σε όλη την Ελλάδα.
Κος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Τα 4 πώς τα μοιράσατε;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Σας παρακαλώ, πάρα πολύ. Δεν τα μοιράζω εγώ καταρχάς.
Κος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Η Κυβέρνηση πώς τα μοιράζει;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Όχι, τα μοιράζει η πυροσβεστική όπως αυτή τα μοίρασε. Όπως νομίζει εκείνη.
Κος ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε πού πήγαν;
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Θα σας απαντήσω αμέσως. Αφήστε με. Κατά τον σχεδιασμό, λοιπόν, προβλέπεται…..
Δημοσιογράφος: Τα 4 τα μοιράζει δυσκολότερα από ό,τι τα 14.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: Όχι, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αφήστε με να τελειώσω. Κατά τον σχεδιασμό στην Αττική βρίσκονται 10 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. Ένα Sicorski και ένα Μ26. 10 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα του συγκεκριμένου τύπου ήταν και σήμερα το πρωί στην Αθήνα.

Share

Αναρτήθηκε την Δευτέρα, 15 Ιουνίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X