Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |

Κατηγορία: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ερώτηση για την επανέναρξη της επιχορήγησης του ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOYΣ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

1. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

2. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ& ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

ΘΕΜΑ: «Άμεση επανέναρξη της επιχορήγησης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’»

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», από την ίδρυσή του, το 2000, μέχρι σήμερα παραμένει σταθερά προσηλωμένο στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για τη συστηματική έρευνα και μελέτη της εποχής, της ζωής και του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρόκειται για ένα δυναμικό ευρωπαϊκό ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο, του οποίου η δραστηριότητα υπερβαίνει τα στενά τοπικά όρια της Κρήτης.

Στις δραστηριότητές του συγκαταλέγονται, μεταξύ των άλλων, η συγκρότηση αρχείου με τη συγκέντρωση, διάσωση και αξιοποίηση πρωτότυπου φωτογραφικού και οπτικο-ακουστικού υλικού για τον βίο και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου, η μετατροπή της πατρικής του οικίας στη Χαλέπα Χανίων σε ένα σύγχρονο, θεματικό Μουσείο σύμφωνα με τα ελληνικά και διεθνή πρότυπα, η εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων, οι συνεργασίες με πανεπιστημιακά και άλλα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, η δραστηριοποίηση στον χώρο της εκπαίδευσης με την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η διοργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων και άλλων συναφών εκδηλώσεων, η παραγωγή εντύπων με επιστημονικό, εκπαιδευτικό ή επετειακό χαρακτήρα και η χορήγηση υποτροφιών για την προώθηση ερευνών που σχετίζονται με τους σκοπούς το Ιδρύματος.

Δυστυχώς, από το 2010 και στο πλαίσιο οριζόντιων περικοπών στα Ιδρύματα κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών της χώρας, έχει διακοπεί η κρατική χρηματο-δότηση προς το Ίδρυμα, η οποία ανήρχετο στο ποσό των 250.000 ευρώ και κάλυπτε τις λειτουργικές του δαπάνες, με συνέπεια επί του παρόντος να εγκυμονείται σοβαρός κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας του.

Επισημαίνεται ότι της διακοπής της επιχορήγησης δεν προηγήθηκε καμία διαδικασία αξιολόγησης ενός Ιδρύματος το οποίο, πέραν της προεκτεθείσας προσφοράς του, από της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα, διακρίνεται για τη διαφανή και χρηστή διαχείριση των οικονομικών του.

Για λόγους σεβασμού και απόδοσης της δέουσας τιμής στη μνήμη του αειμνήστου Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά και θεωρώντας ότι το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί μείζονα πολιτιστική εστία για την πόλη των Χανίων, θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση επανέναρξη της επιχορήγησής του.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ: Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού, αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση αντιμετώπιση της ως άνω περιγραφομένης κατάστασης.

 

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2013 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκεμβρίου 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοε    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV