Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |

Κατηγορία: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗΣ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ “ΕΘΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

Πρίν λίγη ώρα κατατέθηκε στη Βουλή η προσθήκη-τροπολογία που προτείνουν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο σχέδιο νόμου “Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις”.

Η προσθήκη-τροπολογία που κατατέθηκε έχει ως εξής :

ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στο σχ. Νόμου « Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις»
Στην νομολογία των ποινικών δικαστηρίων της χώρας μας η κρατούσα άποψη, αν και δεν υπάρχει ρητή διάταξη νόμου προς τούτο, είναι ότι η έρευνα της παραγραφής των ποινικών αδικημάτων που αποδίδονται στον οποιοδήποτε κατηγορούμενο, προηγείται της έρευνας της ουσίας της κατηγορίας. Έτσι το Δικαστικό Συμβούλιο ή το Δικαστήριο, δέχεται εξάλειψη του αξιοποίνου εάν κρίνει ότι συντρέχει περίπτωση παραγραφής και κατόπιν τούτου παύει οριστικά την Ποινική δίωξη.
Η εξέλιξη αυτή της ποινικής δίκης μπορεί να απαλλάσσει τον κατηγορούμενο από την βάσανο της αποδεικτικής διαδικασίας, η οποία ενίοτε είναι χρονοβόρα ή και δαπανηρή, πλην όμως δεν παύει να αφήνει σκιά στο πρόσωπο του ( κατηγορούμενου ), ότι δηλαδή μπορεί και να ήταν δράστης της αποδοθείσης σ’ αυτόν αξιόποινης πράξης, και η παραγραφή να έχει λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας.
Μια τέτοια εξέλιξη όμως ειδικά για τους κατηγορούμενους του αρθ. 86 & 1 του Συντάγματος, ήτοι τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που παραπέμπονται με απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου της &4 του ιδίου άρθρου, δημιουργεί αμφισβήτηση ως προς την ηθική ακεραιότητα τους, σε μια εποχή μάλιστα που το πολιτικό σύστημα, δικαίως ή αδίκως, βάλλεται πανταχόθεν.
Η ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3126/2003) αλλά και το άρθρο 86 & 5 του Συντάγματος, ουδεμίαν προστασίαν παρέχουν σ’ αυτήν την περίπτωση στο μέλος της Κυβέρνησης ή τον Υφυπουργό, η τιμή και η υπόληψη του οποίου εν πολλοίς εξαρτάται από τους αντιπάλους του, η αντικειμενικότητα όμως των οποίων αμφισβητείται και είναι κατά κανόνα αντιστρόφως ανάλογη του κομματικού τους πατριωτισμού.
Και εάν μεν για τις πράξεις που παραπέμπεται δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής τότε, η Δικαιοσύνη αποτελεί την ασπίδα προστασίας από την άδικη παραπομπή. Εάν όμως η παραπομπή αφορά πράξεις παραγεγραμμένες , που, όπως υποστηρίζεται, συνηθίζεται τελευταία, με την εξάλειψη του αξιοποίνου δια της παραγραφής που θα δεχτεί το Δικ. Συμβούλιο ή το Δικαστήριο, το στίγμα κατά τα ανωτέρω παραμένει.
Είναι δε προφανές ότι ούτε το άρθρο 86 & 5 του Συντάγματος παρέχει προστασία, αφού το μεν η εφαρμογή του είναι δυνητική , το δε οι Δικαστές που θα συμμετάσχουν στην προβλεπόμενη ειδική επιτροπή δεν εξασφαλίζεται ότι θα είναι πλειοψηφία. Περαιτέρω όμως και το σημαντικότερον είναι ότι προϋπόθεση εφαρμογής της εν λόγω διάταξης αποτελεί η μη περάτωση της διαδικασίας . Όταν περατωθεί η διαδικασία με την έκδοση βουλεύματος ή απόφασης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί η εν λόγω ρύθμιση.
Εν όψει όλων των παραπάνω είναι ανάγκη το πρόβλημα αυτό να λυθεί με προσθήκη άρθρου στο σχέδιο νόμου « Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις»
ως ακολούθως:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ-ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο νόμο 3126/2003 και μετά το άρθρο 15 προστίθεται άρθρο 15α με το ακόλουθο περιεχόμενο :
Άρθρο 15 α
1. Κατά την διαδικασίαν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου και του κατά το άρθρο 11 Δικαστικού Συμβουλίου, η έρευνα της ουσίας της κατηγορίας που αφορά τα πρόσωπα της & 1 του άρθρου 86 του Συντάγματος, προηγείται της έρευνας για την παραγραφή, εάν το ζητήσει με αίτηση του ο κατηγορούμενος.
2. Η αίτηση αυτή:
α) Iσχύει μόνο για τον κατηγορούμενο που την υπέβαλε
β) Δεν ανακαλείται
γ) Πρέπει να περιέχει ρητή βούληση του κατηγορούμενου ότι σε κάθε περίπτωση επιθυμεί να προταχθεί η έρευνα της ουσίας της κατηγορίας.
δ) Επί ποινή απαραδέκτου δεν πρέπει να περιέχει οποιαδήποτε αίρεση
ε) Πρέπει να υποβληθεί στο στάδιο της προδικασίας, το αργότερο μέχρι το πέρας της απολογίας του κατηγορουμένου. Εάν προκύψει ζήτημα παραγραφής μεταγενέστερα η αίτηση υποβάλλεται τότε.
Αθήνα 20/01/2011
Οι προτείνοντες Βουλευτές
ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΡΑ
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΙΛΤΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2011 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Απριλίου 2014
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μαρ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV