ΝΕΤ – Εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”, Β. Λυριτζής – Γ. Οικονόμου (Μέρος Α΄) | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΝΕΤ – Εκπομπή “Πρώτη Γραμμή”, Β. Λυριτζής – Γ. Οικονόμου (Μέρος Α΄)

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009     (Ώρες: 09:05 – 09:45)

 

Τηλεοπτικό Μέσο: NET

Εκπομπή :  ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Παρουσιαστές: ΛΥΡΙΤΖΗΣ Βασίλειος, ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Δημήτριος

 

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να καλωσορίσουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, υπεύθυνο για ζητήματα Δημόσιας Τάξης.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μεγάλος τίτλος κ. Μαρκογιαννάκη, τι να βάλουμε από κάτω σαν τίτλο;

Καλημέρα (όλοι)

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπουργός Δημόσιας Τάξης ξέρουμε εμείς.

Το κανονικό αυτό είναι.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Είστε Υπουργός Δημόσιας Τάξης μιας και το ανοίξαμε το θέμα.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Τέλος πάντων, να είμαστε στο τυπικό καλύτερα.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λοιπόν, να ξεκινήσουμε, κ. Υπουργέ τον τελευταίο καιρό για διάφορους λόγους είστε ένα πρόσωπο της επικαιρότητας. Έχουν ειπωθεί πολλά, έχετε δεχτεί καταγγελίες και από την Αντιπολίτευση. Ο χώρος ευθύνης σας είναι ένας χώρος πολύ κρίσιμος, και σημαντικός στα ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Δηλαδή τον τελευταίο καιρό, υπάρχουν θέματα και δύσκολα – και κρίσιμα (παρέμβαση Μαρκογιαννάκη: “προφανώς” ). Να ξεκινήσουμε όμως λίγο από τις κρίσεις των τελευταίων ημερών στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, που πολλοί είπαν και ακούστηκαν διάφορες κριτικές . Πρώτον σου λέει γιατί έμεινε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας; Εδώ είχε γίνει το έλα να δεις το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν προβλήματα κλπ. Δεν έχει καμία ευθύνη και παραμένει ο Αρχηγός;  Μετά έγινε μία σαρωτική αλλαγή όλων των από κάτω. Για ορισμένους που ξέρουν τα πράγματα, λέει, έμεινε ο Αρχηγός και έφυγαν αυτοί που τον αμφισβητούσαν. Οι από κάτω. Έχουν σχέση αυτές οι κρίσεις με μία τέτοια αντίληψη ή είναι γιατί αλλάζει το δόγμα η αντίληψη με την οποία θα δουλεύει από δω και πέρα η Αστυνομία; Και επομένως θα έπρεπε να εκφραστεί αυτό και στο ηγετικό επίπεδο.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω κάτι άλλο που είναι πολύ σημαντικό ότι δεν ακούστηκε καμία κριτική πως  έγιναν κομματικές κρίσεις. Είναι πολύ σημαντικό.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Αντιπολίτευση που έκανε κριτική μίλησε για αύξηση σε Αξιωματικούς, δεν είπε …..

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Άλλο αυτό. Δεν ακούστηκε ότι έγινε οποιασδήποτε μορφής κομματική επιλογή. Κανείς δεν μίλησε γι’ αυτό. Και είναι πολύ σημαντικό.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Το θέμα είναι αν είναι άξιοι.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ακούστε κύριε Λυριτζή είναι πολύ σημαντικό: Διότι εγώ εκτιμώ, με την μακρά ενασχόλησή μου με τα θέματα Δημόσιας Τάξης, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα, μεγάλη κατάρα θα έλεγα των Σωμάτων Ασφαλείας,  είναι ο κομματισμός.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αυτό το λένε όλοι.

 

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Στο παρελθόν δεν θέλω να αναφερθώ.  Εδώ ήρθα να συζητήσω με την ιδιότητά μου του Υπουργού και όχι του κομματικού στελέχους, δεν θέλω να μιλήσω για πoια περίοδο ή οτιδήποτε έγιναν τραγικά λάθη πάνω σ΄αυτά τα θέματα.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Πάντως κ. Υπουργέ μια και το ανοίξατε το θέμα αυτό να σας πω κάθε φορά και αυτό ισχύει για πάρα πολλούς τομείς, ισχύει και για την Ελληνική Αστυνομία, η εκάστοτε Αντιπολίτευση κατηγορεί την εκάστοτε Κυβέρνηση ότι με κομματική αντίληψη κινείται μέσα στην Αστυνομία. Κι όταν αλλάζει άντε ξανά μανά τα ίδια. 

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όμως δεν έγινε αυτό. Δεν ισχύει.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν ισχύει;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Βεβαίως δεν ισχύει. Διότι ξέρετε κάτι. Είπα στον Αρχηγό, όταν δηλαδή από ένα επίπεδο και κάτω ο Αρχηγός έχει, την ευθύνη των επιλογών του, ότι θέλω κρίσεις αντικειμενικές. Και το χάρηκε ο Αρχηγός. Ξέρετε κάτι όταν του επιβάλλεις να κάνει επιλογές οι οποίες είναι έξω απ’ τη δική του εκτίμηση για την ικανότητα και τη δυνατότητα προσφοράς, αυτόματα γκρινιάζει γιατί ξέρει ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά. Και πράγματι οι επιλογές που έγιναν σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθυντών, Γενικών Αστυνομικών Διευθυντών, που δεν έχει λόγο ο Υπουργός εκεί πέρα, έγιναν με βάση την αξιότητα. Πολλές φορές ετέθη το θέμα: Ο Οικονόμου ή ο Λυριτζής; Σε μένα. Λέω ποιος είναι καλύτερος; Ο Οικονόμου π.χ. και ο Λυριτζής. Αυτός είναι καλύτερος. Αυτός θα πάει. Τέλος. Και ξέρετε κάτι;  Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι παρεμβάσεις δεχόμαστε, εννοώ από κάποιους ανθρώπους. Παρακαλώ πάρα πολύ ο τάδε. Κοίταξέ το. Δεν ελήφθησαν αυτά υπόψη. Είπαμε να κάνουμε μία προσπάθεια. Μία αρχή.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:  Υπήρξαν δημοσιεύματα για κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης που λένε ότι παρενέβησαν ο τάδε ή η τάδε, ότι έβαλε το δικό του.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αυτά είναι ανθρώπινα. Λάβετε υπόψη σας δεν είναι μόνο κομματικά ή κυβερνητικά στελέχη, είναι και απλοί άνθρωποι. Φίλοι, γνωστοί. Πρόσεξε τον τάδε. Είναι καλός Αξιωματικός. Είναι άριστος. Εγώ το άριστο το άφησα να το κρίνει η ηγεσία.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς τι κατεύθυνση δίνετε όσον αφορά την ηγεσία;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Καταρχάς να έχετε υπόψη σας ότι η θητεία της ηγεσίας είναι 2 χρόνια. Δεν είναι 1 χρόνος. Ο νόμος λέει ότι ο Αρχηγός επιλέγεται για μια διετία. Από το ΚΥΣΕΑ. Δεν επιλέγεται από τον Υπουργό. Ούτε από τον Πρωθυπουργό. Το ΚΥΣΕΑ είναι αρμόδιο. Λοιπόν εισηγείται ο Υπουργός ο αρμόδιος και αποφαίνεται το ΚΥΣΕΑ. Λοιπόν, θα έπρεπε να συντρέχουν οι «χ» λόγοι οι οποίοι θα επέβαλλαν όπως προβλέπει ο νόμος, σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλαγή ηγεσίας. Που πρώτον δεν συνέτρεχαν. Δεύτερον θα σας πω και κάτι άλλο. Θα σας πω αμέσως. Ακούστε. Δεν λέει ο νόμος πουθενά αν σε μία έκτακτη περίοδο έχουμε ένα κακό αποτέλεσμα, σημαίνει ότι αλλάζουμε τον Αρχηγό. Αλλά εδώ έχετε υπόψη σας ότι υπάρχει συνεκτίμηση πολλών παραγόντων. Πρώτα απ’ όλα εκτιμάς την συνολική προσφορά ενός ανθρώπου στην Αστυνομία. Δεύτερον τις δυνατότητες και την εμπειρία που έχει. Τη γνώση του Σώματος. Και προπάντων κάνεις μία σύγκριση. Φεύγω από δω και πάω από εκεί. Εντάξει. Εγώ λοιπόν εισηγήθηκα σε γενόμενη συζήτηση ότι τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος για οποιαδήποτε αντικατάσταση του Αρχηγού και ότι μπορούμε να επιτύχουμε το μέγιστο, διότι το απόλυτο δεν το επιτυγχάνουμε, το μέγιστο ότι μπορούμε καλύτερο, κάνοντας συγκεκριμένες επιλογές σε συγκεκριμένες θέσεις.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι αλήθεια αυτό που λένε κ. Υπουργέ για τον Αρχηγό; Ότι εντάξει έγιναν όσα έγιναν το Δεκέμβρη αλλά  εν πάση περιπτώσει αυτά δεν μπορεί να τα χρεωθεί κατ’ ουσίαν ο Αρχηγός γιατί δεν είχε αποφασίσει ο ίδιος για το επιτελείο του. Δεν ήταν δικές του επιλογές οι προηγούμενοι Αξιωματικοί. Παίζει ρόλο αυτό;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι. Εγώ δεν το ξέρω αυτό το πράγμα. Και ούτε μου το είπε αυτό ο Αρχηγός. Ακούστε να δείτε. Ο Υπουργός είναι αρμόδιος μόνο για τον Αρχηγό. Από κεί κάτω είναι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Εγώ δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου. Τουλάχιστον σε επίπεδο Αντιστρατήγων που είναι η ηγετική ομάδα, έχει κι ο Υπουργός λόγο, διότι έχει κι ο Υπουργός γνώση της κατάστασης, ξέρει τους ανθρώπους, όταν έχει μία εμπειρία γύρω από το θέμα και έχει τον λόγο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οπότε ποιος έχει το λόγο τώρα κ. Υπουργέ;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε θα σας πω αμέσως. Καταρχάς οφείλω να σας πω ότι επειδή γίνεται πολύ μεγάλη κριτική εναντίον της Αστυνομίας, για την εγκληματικότητα όλα αυτά στα οποία αναφερόμαστε θα ήθελα να σας πω κάποια πράγματα τα οποία θα πρέπει να έχετε υπόψη σας εσείς και όλος ο κόσμος. Δεν μιλάμε ότι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δεκαετία του 70, του 60 ή έστω και του 80. Είναι μία νέα κατάσταση η οποία δυστυχώς μας βρήκε και απροετοίμαστους κατά τη δεκαετία του 90.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί κ. Υπουργέ; Εδώ υπήρξαν επίσημα χείλη από την παράταξή σας στον τότε Υπουργό Δημόσιας Τάξης τον κ. Βουλγαράκη ο οποίος δεν είναι μακριά από το 2000, ή το 2004. Το 2004 είναι πέντε χρόνια. Την καλύτερη Αστυνομία έχουμε.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Την υπεύθυνη εθνική στάση σε ένα θέμα μην την παρεξηγούμε.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν είπαμε κάτι ψέματα.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εγώ βγήκα τότε και είπα. Παίρνουμε το σύστημα C4I, το οποίο είναι ότι καλύτερο έχει γίνει στον κόσμο-Και το περιμένουμε ακόμη (παρέμβαση Λυριτζή)-Αφήστε να τελειώσω. Επιτρέψτε μου. Και εγώ τότε βγήκα και το παρέλαβα μάλιστα, και πήρα το ρίσκο να το παραλάβω προσωρινά για δύο μήνες, διότι έπρεπε οι πάντες να πιστεύουν ότι λειτουργεί στο άριστο, στο μέγιστο και αυτό το σύστημα.- Δεν ήταν όμως έτσι (παρέμβαση Λυριτζή)- Βεβαίως δεν ήταν έτσι. Πήρα το ρίσκο εγώ και το παρέλαβα για δύο μήνες σε  χρήση μόνο και ήταν σε απόδοση 30% τότε που το πήραμε.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με τι τιμή το πήραμε κ. Υπουργέ; Αυτά τα πέντε χρόνια η Ελληνική Αστυνομία είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι ήταν πριν; Υπήρχε το ’04, ’05, ’06. Αυτά τα τρία τελευταία χρόνια. Είναι σε καλύτερη κατάσταση;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Εγώ δεν θα πω αν η Αστυνομία είναι σε καλύτερη θέση. Θα πω εάν τα κόμματα είναι σε καλύτερη κατάσταση.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Εγώ άλλο σας ρωτάω.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εσείς συνδέστε τα. Εγώ θα πω την εικόνα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η εικόνα όμως και τα στοιχεία λένε το αντίθετο κ. Υπουργέ. – Γιατί βλέπει τα στοιχεία εγκληματικότητας.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θα βγω να πω ότι είναι καλύτερα τώρα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τα στοιχεία τα δίνει η Αστυνομία.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Με προλαμβάνετε έτσι για κάποια πράγματα που δεν είναι στην πρόθεσή μου να τα πω εγώ. Λοιπόν όχι δεν είναι καλύτερα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί είναι χειρότερη η κατάσταση;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Γιατί δεν είναι καλύτερα, θα σας πω αμέσως. Μην σας διαφεύγει της προσοχής ότι έχουμε δύο ζητήματα που απασχολούν το 1/3 της δύναμης, που δεν υπήρχαν κάποτε. Τo ένα είναι το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Τεράστιο πρόβλημα και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει εμείς ακόμη. Τα τελευταία χρόνια είναι ακόμη μεγαλύτερο. Τεράστιο πρόβλημα. Αναλίσκονται δυνάμεις, επί δυνάμεων προκειμένου να διαχειριστούν το ζήτημα αυτό. Δεύτερον το θέμα των κουκουλοφόρων. Το οποίο είναι πολύ μεγάλο ζήτημα και μας απασχολούν δυνάμεις «ων ουκ έστι αριθμός». Λοιπόν αυτά δεν τα ξεχνούμε. Δεύτερον μην σας διαφεύγει της προσοχής ότι το έγκλημα διεθνώς, σε επίπεδο διεθνές όχι στην Ελλάδα μόνο, έχει αλλάξει. Έχει μία ποσοτική και ποιοτική ας το πούμε μετάλλαξη, προς το χειρότερο. Έχουν ανοίξει τα σύνορα, έχει διεθνοποιηθεί το έγκλημα.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Αντίστοιχα στις ανάγκες πρέπει να προσαρμόζεται η ηγεσία.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αυτή την προσπάθεια κάνουμε τώρα.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Με συγχωρείτε, ποια προσπάθεια; Έγιναν οι πρώτοι έλεγχοι, μετά από χρόνια είναι αλήθεια, σε ανθρώπους που φέρουν όπλο, και τα πρώτα στοιχεία είναι τραγικά. Θα βρεθείτε σε σημείο, λένε οι εκτιμήσεις, να πάρετε το όπλο από χιλιάδες αστυνομικούς.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μην το προλαμβάνουμε. 

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Τρεις στους πενήντα;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τρεις στους πενήντα αλλά έχετε υπόψη σας ποιους έστειλαν οι Διοικητές να εξεταστούν στην πρώτη φάση;

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Περιμένετε ότι ο κάθε διοικητής να ξέρει ότι έχει στη δύναμή του ανθρώπους που είναι προβληματικοί. Που έχουν το όπλο στην τσέπη και πυροβολούν.

 

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε δε λέει ότι είναι ανίκανος για αστυνομικός αυτός.  Λέει ότι εν πάση περιπτώσει είναι προβληματικός κατά τη δυνατότητα χρήσης του όπλου. Εγώ πιστεύω εν τέλει και να σας πω κάτι αυτό θα έπρεπε να φροντίσει εκείνος που ψήφισε το νόμο το 2003 να έχει βρει τους ψυχολόγους, να έχει βγάλει τις αποφάσεις να είναι έτοιμες προκειμένου να αρχίσει και να γίνεται δουλειά.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εγώ δε διαφωνώ προχωράνε κ. Υπουργέ. Τώρα εσείς είστε επικεφαλής σ’ αυτή ….

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχετε κατηγορηθεί και σας λέω πράγματα ας πούμε που τα έχετε ακούσει και θέλουν και χρειάζονται απάντηση. Καταρχήν κόσμος λέει που είναι η Αστυνομία στις γειτονιές.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ένα λεπτό Βασίλη μην τα περνάμε έτσι. Πρώτα από όλα το θέμα που έθιξες με τα ψυχομετρικά. Θα φτάσετε στο σημείο να πάρετε όπλα από αστυνομικούς και να τους αναθέσετε άλλες δουλειές;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν είναι ανίκανοι για τη χρήση του όπλου να πάνε κάπου αλλού.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εδώ βέβαια θα πρέπει να διευκρινίσουμε κάνουμε κριτική στον Υπουργό ή κάνουμε κριτική γενικότερα στο πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Διότι ο Υπουργός είναι δύο μηνών, ούτε καν δύο μηνών, κάνει μια προσπάθεια τώρα .[δημ] Δεν έχει και την ευθύνη διαχείρισης πολλών ετών. Λοιπόν πάμε παρακάτω. Αυτοί οι οποίοι θα κριθούν  από την Επιτροπή, όπως προβλέπει ο νόμος, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να φέρουν όπλο και εις δεύτερον βαθμό γιατί πάει και σε δεύτερο βαθμό ή κρίσης ασφαλώς και δεν θα έχουν, δε θα φέρουν όπλα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:Και τι θα γίνει μετά όμως θα υπάρξει ένα κενό κ. Υπουργέ. Δηλαδή εδώ δε φτάνει που δεν έχουμε αστυνομικούς και φωνάζει ο κόσμος και λέει ότι δεν έχω αστυνόμευση θα αποσύρουμε και κάποιους .

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εδώ κάποιοι λένε ότι πρέπει να τους πάρουμε τελείως τα όπλα των αστυνομικών.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εντάξει μην πάμε σε ακρότητες τώρα κ. Υπουργέ. Η Αστυνομία, η δουλειά της Αστυνομίας αυτή είναι.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εδώ φτάνουμε σε αυτό το σημείο. Λοιπόν θα υπάρχουν θέσεις στην Αστυνομία που μπορεί να προσφέρει υπηρεσία ο αστυνομικός χωρίς να έχει όπλο.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέει λοιπόν ο κόσμος στη γειτονιά μου, έχω να δω αστυνομικό δε θυμάμαι από πότε, περιπολίες .. στο κέντρο έχει, στις γειτονιές δεν έχει. Η τρομοκρατία κάνει την επανεμφάνισή της και εδώ δεν είναι κουκουλοφόροι και πιτσιρίκια που πετάνε πέτρες. Η τρομοκρατία κάνει την εμφάνισή της σε επικίνδυνο βαθμό. Κατηγορηθήκατε ότι η Αθήνα έχει γίνει Βαγδάτη επίσημα από το ΠΑΣΟΚ.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Υπερβολή.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λοιπόν. Άνθρωποι σε ανεξέλεγκτη κατάσταση δηλαδή ανά πάσα στιγμή γίνεται οτιδήποτε παρά το ότι έχουν ληφθεί μέτρα υπάρχουν αστυνομικοί στους δρόμους κ.λ.π. Μέχρι και πολιτικοί έχουν δεχθεί επιθέσεις. Αστυνομία που δεν μπορεί να προφυλάξει ούτε τον εαυτό της. Αστυνομικά τμήματα τα οποία έχουν δυο τρεις ανθρώπους μέσα και δέχονται επιθέσεις από βόμβες μολότοφ, πυροβολισμούς κλπ. Είναι δηλαδή μια εικόνα μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης. Η απάντησε σε αυτό ποια είναι; Τί φταίει πρώτον και τί μπορεί να γίνει δεύτερον.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Το ότι έχουν αναπτυχθεί μορφές βίας και μορφές εγκληματικότητας που πράγματι δεν υπήρχαν στο παρελθόν όπως είναι η τρομοκρατία, (η τρομοκρατία υπήρχε με ένα διάστημα που υποτίθεται υπήρχε μια κάλμα),  τώρα επανεμφανίζεται. Το ότι έχουμε τους κουκουλοφόρους το ότι έχουμε αυτές τις καταδρομικές ενέργειες κάποιων νεαρών οι οποίοι κάνουν μια ομάδα και εκεί που δεν περιμένεις πάνε και σου καίνε τα τρένα ή οτιδήποτε άλλο αυτό είναι ένα γεγονός, είναι ένα πρόβλημα. Κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται: είπατε ότι δε βλέπουμε αστυνόμο στη γειτονιά αστυνομικούς στη γειτονιά.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και αληθεύει ότι θα κλείσετε αστυνομικά τμήματα επειδή δεν έχετε δυνάμεις;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:  Δεν είναι θέμα να κλείσουμε αστυνομικά τμήματα γιατί δεν έχουμε δυνάμεις. Είναι θέμα να έχουμε τη δύναμη να υποστούμε το πολιτικό κόστος για να κάνουμε μια αναδιάρθρωση η οποία θα κάνει την Αστυνομία περισσότερο παραγωγική. Εγώ λοιπόν  θα σα πω αμέσως ένα από τα μέτρα τα οποία έχουμε ειλημμένη απόφαση έτσι. Και οφείλω να σας πω επιπλέον επειδή πριν από μερικές μέρες είχε γίνει μια πρόταση από το ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει μια διακομματική επιτροπή.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί δε το δεχτήκατε;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας πω αμέσως: διότι εγώ έχω μεγάλη εμπειρία από διακομματικές επιτροπές. Θα είναι για μια διετία να κατατίθενται ωραίες ¨εκθέσεις ιδεών¨ στο τέλος της διετίας ίσως και περισσότερο να έχουμε και ένα πόρισμα το οποίο θα μπει σε ένα συρτάρι και ουδείς το λαμβάνει υπόψη.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Βγάλτε το πόρισμα και εφαρμόστε το.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Είπα κάτι πιο πρακτικό. Έχω στο μυαλό μου πέντε μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν άμεσα. Θέλω και ιδέες και προτίθεμαι εντός του μηνός Μαρτίου να έρθω σε επαφή με τα κόμματα να κάνουμε μια συζήτηση μία, δύο, τρεις, πέντε όσες συνεδριάσεις χρειάζεται ταχύτατα να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη πάνω σε ορισμένα ζητήματα. Σε αυτό που είπατε τώρα θα σας πω δεν είναι το ζήτημα κ. Λυριτζή ότι δεν υπάρχουν τμήματα και δεν έχουμε αστυνομικούς. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολλές οι μονάδες με αποτέλεσμα να έχουμε κατακερματισμό των δυνάμεων με αποτέλεσμα ποιο; Όταν έχεις κάτω από 25 ανθρώπους σε μια μονάδα ίσα που φτάνουν για τις υπηρεσίες γραφείου τη φύλαξη και τα σχετικά. Δεν περισσεύει έστω και ένας να βγει έξω. Όταν θα βγει κάποιος δήμαρχος ο οποίος θα κατηγορήσει εμένα ότι του παίρνω το Αστυνομικό Τμήμα ενώ η σκέψη μου είναι κοντινές αστυνομικές μονάδες μικρές των 20 – 25 να τις συμπτύξω σε μια.  Τέσσερις π.χ. σε μια, να έχει εκατό ανθρώπους.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για την περιφέρεια μιλάτε ή για την Αττική; 

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μιλάμε για εκεί όπου γεωγραφικές συνθήκες δεν το αποτρέπουν δηλαδή όπου οι γεωγραφικές συνθήκες δεν είναι αποτρεπτικές διότι σε ένα απομακρυσμένο σημείο μια μικρή μονάδα χρειάζεται. Αλλά  όμως υπάρχουν μονάδες σήμερα  οι οποίες είναι τρία χλμ. η μια από την άλλη ή τέσσερα  με 25 ανθρώπους, επειδή στο παρελθόν με πιέσεις των δημάρχων, των τοπαρχών, κομματαρχών: “φτιάχτε και ένα τμηματάκι και εδώ πέρα, φτιάχτε και εδώ πέρα ένα τμήμα”, να έχει ο καθένας δίπλα από το σπίτι του  ένα Tμήμα χωρίς να λογαριάζει ότι αυτό το τμήμα δεν είναι παραγωγικό.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα έχετε αντιδράσεις σε αυτό που λέτε κ. Υπουργέ μεγάλες γιατί ο κόσμος θυμάται το αστυνομικό τμήμα της γειτονιάς που ήταν δίπλα του και έλεγε εγώ αισθάνομαι ήσυχος. Φτιάξατε τα πολυδύναμα δε λειτούργησε το σύστημα.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Και γιατί το μη παραγωγικό έχει σχέση με τη διάταξη της αστυνομίας θα πει κάποιος βεβαίως μη παραγωγικό διότι έχετε τεράστιο γραφειοκρατικό μηχανισμό και έχετε πολύ κόσμο……

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προσθέτουν και αρμοδιότητες στην Αστυνομία.

 

 ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Έχετε επίσης ανθρώπους, οι οποίοι  δεν ασκούν τη δουλειά τους αλλά είναι πίσω από πολιτικούς, δημοσιογράφους διάφορα επίσημα πρόσωπα,  μεταφέρουν τα ψώνια δηλαδή.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εάν κ. Λυριτζή αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, τα 1000 Αστυνομικά Τμήματα που είναι στην Ελλάδα να γίνουν 400,  που μας φτάνουν, θα βγουν οι δήμαρχοι να διαμαρτύρονται ότι μας πήραν το Τμήμα που το είχαμε δίπλα αλλά θα έχει ένα περιπολικό δύο, τρία, τέσσερα τα οποία θα αλωνίζουν την περιοχή. Θα βρεθούν άνθρωποι να

στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία όταν η ίδια η ΠΟΑΣΥ βγαίνει και λέει, ναι, πρέπει να γίνει αυτό το πράγμα;

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάντε το κ. Υπουργέ εάν πιστεύετε ότι θα δώσει λύση, εσείς είστε αρμόδιος, κάντε το.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ένα δεύτερο. Ήδη από την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο συνέστησα μια ομάδα να μου κάνουν μια πρόταση για το θέμα των ληστειών στις τράπεζες. Κάλεσα λοιπόν και τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας που είναι ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, τους εργαζόμενους και έναν αξιωματικό. Τους λέω, καθίστε κάτω και θα μου φέρετε μια πρόταση, την οποία περιμένω αυτή την βδομάδα.  Εγώ θα βγάλω απόφαση με αυστηρότατες ποινές για τις τράπεζες οι οποίες δεν θα τις εφαρμόσουν στα υποκαταστήματά τους. Με δεδομένο ότι μια στατιστική μου έδειξε το εξής: στο κέντρο των Αθηνών έγιναν πέρυσι 134 ληστείες, από αυτές οι 132 έγιναν σε υποκαταστήματα που δεν είχαν πάρει μέτρα.  Ένα δεύτερο. Θα βάλουν όλες οι τράπεζες ρολά συμπαγή. Για να μην πηγαίνει το βράδυ ο γκαζάκιας ή οποιοσδήποτε και σπάει. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχω αναλάβει και θα δεχθώ και άλλες.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Λέτε λοιπόν ότι θα ανοίξετε ένα διάλογο.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αλλά όχι διάλογο ατέρμονα και να μη τελειώσουμε ποτέ. Σε ένα μήνα να τελειώσουμε.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θέσαμε το θέμα κ. Υπουργέ  της τρομοκρατίας. Σας ανησυχεί εσάς αυτή η επανεμφάνιση; Έχετε φτάσει σε κάποιο σημείο; Παλιά θυμόσαστε λέγαμε: ¨ακουμπάω την τρομοκρατία¨. Η Αστυνομία σε ποιο δρόμο βρίσκεται αυτή τη στιγμή; Ο κόσμος ανησυχεί πάρα πολύ με το φαινόμενο.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας πω, θα σας πω αμέσως.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Οι άλλοι ήταν έτοιμοι να τινάξουν στον αέρα ολόκληρο τετράγωνο.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εγώ τη λέξη ¨ανησυχώ¨ ,για να μην ανησυχήσω όλο τον κόσμο δε θα την πω. Με προβληματίζει όμως πάρα πολύ, για να είμαι έτσι πιο ¨light¨ στην έκφραση και θα ήμουν ανεδαφικός αν έλεγα το αντίθετο, τι να έρθω εδώ πέρα και να λέω  όταν πάει ο άλλος και πυροβολεί τον Αστυφύλακα και από τύχη γλίτωσε τη ζωή του, ας πούμε, μιλάω για την περίπτωση του Κορυδαλλού. Τυχαίνει να είναι όλοι και συμπατριώτες μου. Αυτό το παιδί Χανιώτης ήταν ο καημένος, ο  χθεσινός ο Αστυφύλακας,  λοιπόν, εν πάση περιπτώσει.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε φτάσει σε κάποια άκρη κ. Υπουργέ;

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Ναι αλλά λέει ο κόσμος δεν έχετε πάρει είδηση αυτό λέει εμφανίστηκαν όλοι αυτοί που κυκλοφορούν με καλάσνικοφ και βαρύ οπλισμό με 60 και 80 κιλά εκρηκτικά από που εμφανίστηκαν;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Συνειδητά λοιπόν οι τελευταίες κρίσεις, για να επανέλθουμε στο θέμα το οποίο ξεκινήσαμε την συζήτηση μας, συνειδητά οι τελευταίες κρίσεις και οι τοποθετήσεις συγκεκριμένων αξιωματικών σε συγκεκριμένα πόστα με εντολές αναδιάρθρωσης και τα υπόλοιπα δεν χρειάζεται εν δήμω να τα πούμε, είναι για να οδηγηθούμε ή δυνατόν κατά το όσο μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα στην πληροφορία εκείνη η οποία θα μας οδηγήσει στην εξιχνίαση κάποιων οργανώσεων.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αυτή την στιγμή είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι κ. Υπουργέ;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να πω, όχι δεν μπορώ να σας πω που είμαστε. Δεν είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι για όνομα του θεού, δεν μπορώ να το πω αυτό το πράγμα. Σε επίπεδο στοιχείων μπορώ να πω είμαστε σε τέτοιο σημείο, που μία καλή εκμετάλλευση από εδώ και πέρα από έμπειρους ανθρώπους είναι πάρα πολύ ενδεχόμενο, πιθανόν να φθάσουμε σε μια άκρη και εγώ είμαι αισιόδοξος πάνω σε αυτό το θέμα. Έχουμε 2-3 εκκρεμότητες πολύ σοβαρές, όπως είναι η υπόθεση του Παναγόπουλου, όπως είναι ο Ριτζάϊ, κ.λ.π.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τον Παναγόπουλο έχετε κάποιο νέο γιατί ακούγεται, είδαμε προχθές σε εφημερίδα της πατρίδος σας κιόλας της Κρήτης ένα δημοσίευμα.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αναληθές, αναληθές, αναληθέστατο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε συσχετίσει αυτή την υπόθεση με την απόδραση Παλαιοκώστα;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ δεν θα πω τίποτα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γράφτηκε, ξέρετε ότι το ρεπορτάζ έχει γραφτεί.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Οτιδήποτε μπορεί να λεχθεί εδώ πέρα μπορεί να αποβεί σε βάρος της υποθέσεως. Είμαι απλά όμως για αυτή την υπόθεση όπως και για την υπόθεση Ριτζάϊ- Παλαιοκώστα εγώ είμαι πολύ αισιόδοξος. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την φράση μου,  μπορείτε να το υποθέσετε.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Και για τις δύο είστε πολύ αισιόδοξος;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Και για τις δύο.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα συνδέονται οι δύο.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:: Όχι, όχι, όχι. Δεν είπα εγώ αυτό.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Δεν είστε υπεύθυνος των φυλακών.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να το πω εγώ αυτό το πράγμα. Είμαι μέλος μιας Κυβέρνησης η οποία συνολικά έχει στα χέρια της την τύχη αυτής της χώρας, και κατά το μέρος που μπορεί να πέσει ευθύνη σε μια Κυβέρνηση έχω και εγώ το μερτικό μου. Δεν υπάρχει θέμα αλλά άλλο θέλω να πω εγώ, ότι το πρόβλημα το σωφρονιστικό στην Ελλάδα είναι τεράστιο. Πολύ μεγάλο, πάρα πολύ μεγάλο, δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς το μέγεθος.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εσείς κ. Υπουργέ μιας και βλέπουμε και τις εικόνες  τώρα από την απόδραση με τα ελικόπτερα, μόλις ακούσατε την είδηση τι είπατε;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τι είπα..(γελάει)

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:

Μισό λεπτό κύριε Υπουργέ θα συνεχίσουμε είναι ένα θέμα που σας αφορά. Μία έκρηξη ισχυρή σε ένα αυτοκίνητο στη Βούλα.

 

—-Ρεπορτάζ για την είδηση—-

 

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΚΙΑΡΗ: Καλημέρα,  όντως πριν από λίγο είχαμε μία ισχυρή έκρηξη στην περιοχή της Βούλας στη διασταύρωση των οδών Βαλαωρίτου και Καβάφη όταν ένας 62χρονος μπήκε στο αυτοκίνητό του με το που προσπάθησε να το ξεκλειδώσει εξερράγη καθώς ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά. Από ό,τι μάθαμε ο 62χρονος έχει μεταφερθεί σοβαρά τραυματίας στο Ασκληπιείο Βούλας. Υπάρχουν και κάποιες άλλες πληροφορίες που δεν έχουμε διασταυρώσει ακόμα. Είναι οι πρώτες πληροφορίες που έχουμε. Πάντως αυτή η έκρηξη πριν από λίγο ακούστηκε σε όλη την περιοχή της Βούλας.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ:  Για να το δούμε αυτό Μαρίνα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ξέρουμε τι ήταν ο άνθρωπος που μπήκε μέσα;

 

ΜΑΡΙΝΑ ΜΠΕΚΙΑΡΗ: Δεν ξέρουμε την ιδιότητά του. Ξέρουμε ότι είναι 62 ετών, Έλληνας στην υπηκοότητα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Μάλιστα,  σε λίγο θα τα ξαναπούμε μόλις μάθεις περισσότερα. Περίεργη υπόθεση.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν μπορώ να σχολιάσω ακόμα.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:…Δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει γίνει…Ένα άλλο θέμα τώρα κύριε Υπουργέ μέσα στην εγκληματικότητα, στην τρομοκρατία και όλα αυτά. Εντάξει λέτε ότι άλλαξε το έγκλημα, άλλαξαν οι συνθήκες όντως έτσι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως η Αστυνομία κύριε Υπουργέ παραμένει ίδια και χειρότερη σε επίπεδο οργάνωσης με ένα παλιό, λένε πολλοί, σύστημα εκπαίδευσης. Δεν έχει γίνει τίποτα σε αυτά τα επίπεδα. Τι σκοπεύετε να κάνετε εκεί;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής, να πάω πρώτα γιατί για μένα η δράση…(τον διακόπτει ο δημοσιογράφος).

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εδώ φώναξαν οι Αστυνομικοί στον Παλαιοκώστα ¨εδώ δεν είχαμε γιλέκο να βάλουμε. Πως να πυροβολήσουμε;¨ Τεράστιο το πρόβλημα.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Γιλέκα είχανε, μιλάω για τους Αστυνομικούς, δεν ξέρω οι φύλακες μέσα. Δεν ξέρω τι κάνανε εκεί μέσα, εάν έχουνε. Οι Αστυνομικοί έχουν γιλέκα. Αλλά να έχετε υπόψη σας το εξής ότι δυστυχώς ο κακοποιός, ο εγκληματίας τη σημερινή εποχή προηγείται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας  πολύ της Αστυνομίας, και έχω παρεξηγηθεί για αυτό, αλλά εγώ δεν θα πάψω να το λέω και ας με κατηγορούν ότι θέλω να ‘‘δέσω’’ τους Έλληνες ότι θέλω να τους φιμώσω, ότι θέλω να μειώσω τα ατομικά δικαιώματα. Και μακριά από εμένα οποιαδήποτε τέτοια σκέψη. Όμως οφείλω να πω τούτη την ώρα ότι: η Αστυνομία στερείται της δυνατότητας σε πάρα πολλές περιπτώσεις να λειτουργήσει όπως πρέπει, να λειτουργήσει εξαιτίας δεσμεύσεων νομικών που υπάρχουν και δεν μπορεί να κάνει χρήση συγχρόνων μέσων.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί κύριε Υπουργέ; Δηλαδή μας λέτε ότι θα μας παρακολουθείτε όλους μπας και γίνουμε παράνομοι;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι θα σας πω. Είπα προηγουμένως για το θέμα –δεν ξέρω αν το ξέρετε- των καρτοκινητών.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, Ναι. Μία πρόταση δικιά σας.

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μία πρόταση δικιά μου.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί για παράδειγμα αυτός, ο οποίος συλλαμβάνεται και πάει φυλακή να μη γίνεται το δικό του τηλέφωνο ονομαστικοποιημένο, λέω και όχι το δικό μου;

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα ;  Αυτό είναι το πρόβλημα ; 

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Γιατί αλλιώς είμαστε όλοι ίδιοι…

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι δεν το έχετε συλλάβει το πρόβλημα. Κοιτάξτε να δείτε κάτι. Δεν είναι εκείνο το οποίο θα πάρω εγώ, είναι ονομαστικό, διότι θα πάω να πάρω και ένα άλλο το οποίο δεν θα είναι ονομαστικό.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ: Να μην πάρει ο φυλακισμένος δεύτερο…

 

κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Να μην πάρει; θα πάει να το πάρει κάποιος άλλος για λογαριασμό του και θα του το δώσει. Τώρα…Κοιτάξτε, ακούστε, μα δεν είναι μόνο αυτό. Θα σας πω αμέσως. Δεν είναι μόνο αυτοί που είναι μέσα στη φυλακή. Είναι και αυτοί που είναι έξω.

 

ΛΥΡΙΤΖΗΣ – ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κύκλωμα. Βέβαια.

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαρτίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X