Ομιλία στη Βουλή του εισηγητή της Ν.Δ Χρήστου Μαρκογιαννάκη κατά την συζήτηση της πρότασης για σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπαιδίου | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ

Ομιλία στη Βουλή του εισηγητή της Ν.Δ Χρήστου Μαρκογιαννάκη κατά την συζήτηση της πρότασης για σύσταση νέας Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Βατοπαιδίου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν ξέρω εάν θα μείνουμε στο κείμενο της προτάσεως που κατέθεσαν οι Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ή αν θα πρέπει να δούμε το ζήτημα σύμφωνα με τα όσα εξετέθησαν από την αξιότιμη συνάδελφο προηγουμένως, διότι η μεν πρότασις περιορίζει την έρευνα σε συγκεκριμένα θέματα, η δε κυρία συνάδελφος, όπως ανέπτυξε την πρόταση, ουσιαστικά μας είπε πως πρέπει εξαρχής να επανεξετάσουμε αυτό που λέγεται «σκάνδαλο Βατοπεδίου».
Φοβάμαι ότι εάν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στοχεύει στο δεύτερο, δηλαδή σ’ αυτό που εισηγείται η κυρία συνάδελφος, τότε κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε σ’ ένα θεσμικό ολίσθημα που δεν θα έχει προηγούμενο και θα ανοίξουμε δρόμους που στο μέλλον θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία. Διότι αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να συμβεί εάν, για οποιαδήποτε έρευνα στα πλαίσια μιας Εξεταστικής Επιτροπής, έρχεται στη συνέχεια μία άλλη πλειοψηφία στην οποία δεν θα αρέσει το πόρισμα, η οποία θα συνιστά και θα συγκροτεί μία άλλη Εξεταστική Επιτροπή που θα ερευνά από την αρχή και θα βγάζει ένα άλλο πόρισμα;
Ποια η συνέχεια του κοινοβουλευτισμού; Πού πάνε τα κοινοβουλευτικά ήθη, η παράδοση; Μέχρι πριν είκοσι χρόνια είχαν συσταθεί όλες και όλες δύο ή τρεις Εξεταστικές Επιτροπές από το Κοινοβούλιο και σήμερα μιλάμε για τη σύσταση πέντε ή έξι Επιτροπών για να ερευνηθούν ζητήματα.
Είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά. Ναι μεν εμείς ευθύς εξαρχής λέμε ότι ναι, θα συναινέσουμε στην πρόταση η οποία κατετέθη, αλλά, για όνομα του Θεού, όχι στα πλαίσια μιας τέτοιας γενικευμένης επανάληψης μιας ερεύνης, η οποία θα αποτελέσει ένα προηγούμενο που θα είναι ήκιστα ωφέλιμο για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία.
Τίθεται ένα ζήτημα: Όταν έχει συσταθεί μία Εξεταστική Επιτροπή για ένα ζήτημα, η οποία έχει περαιώσει τις εργασίες της, έχει καταθέσει το πόρισμα και αυτό έχει ζητηθεί, κατά πόσο είναι δυνατό να συσταθεί μια καινούρια Επιτροπή; Καταρχάς, λέμε όχι. Γιατί όχι;
Πρώτα απ’ όλα, δεν το προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής ούτε το Σύνταγμα. Οι διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής στα άρθρα 144 και επόμενα λένε ότι εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις της ποινικής δικονομίας, που ασφαλώς έχουν να κάνουν και με το οιονεί δεδικασμένο. Ένα πόρισμα το οποίο εξεδόθη μετά από έρευνα και ψηφίστηκε, δημιουργεί ένα οιονεί δεδικασμένο, εκτός εάν –προσέξτε!- έχει διαλυθεί η Βουλή πριν κατατεθεί το πόρισμα ή έχει λήξει η κοινοβουλευτική περίοδος.
Θα μπορούσαμε βεβαίως κατά παραχώρηση να δεχθούμε ότι εφόσον ένα ζήτημα δεν ετέθη προς έρευνα ή δεν ερευνήθηκε καθόλου, τότε να επανέλθει η Βουλή να το ερευνήσει, όχι όμως αν κρίνεται ότι το εξετίμησε ή το ερεύνησε πλημμελώς, γιατί τότε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε επαναλήψεις εξεταστικών επιτροπών εις το διηνεκές. Θα μπορούσε να ισχύσει αυτό που λέω μόνο εάν δεν ερευνήθηκε ή δεν ετέθη προς έρευνα.
Εγώ όπως είδα την πρόταση την οποία κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διαπίστωσα ότι είναι πάρα πολύ προσεκτική. Βεβαίως διαφωνώ όσον αφορά το περιεχόμενό της για τα δύο ζητήματα, τα οποία θέτει, όμως είναι προσεκτική με την έννοια ότι θέτει μόνο δύο ζητήματα: Το ένα ζήτημα είναι για το λογαριασμό της Μονής, δηλαδή κατά πόσον ερευνήθη η διακίνηση του χρήματος, κατά πόσον ερευνήθηκε για όλα αυτά τα εκατομμύρια από πού ξεκίνησαν, πού πήγαν, πώς κινήθηκαν, ποιος τα πήρε και πού τα έδωσε. Το ένα ζήτημα είναι αυτό.
Και το δεύτερο είναι το κατά πόσον η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κι οι αρμόδιοι Υπουργοί αφότου φάνηκε το πρόβλημα έκαναν ό,τι έπρεπε προκειμένου να προστατεύσουν την περιουσία του Δημοσίου, με την έννοια να επανέλθει η περιουσία του Δημοσίου από εδώ κι εκεί όπου είχε δοθεί. Αυτά τα δύο ζητήματα θέτει.
Δεν το έθεσε έτσι όμως η συνάδελφος προηγουμένως. Η συνάδελφος μίλησε για όλους και για όλα: για βαλίτσες, για «μαύρο χρήμα», για πολιτικό χρήμα, για διασπάθιση και οτιδήποτε άλλο.
Άρα το θέμα είναι τι θα κάνουμε όταν θα συσταθεί η νέα Εξεταστική Επιτροπή, την οποία επαναλαμβάνω ότι θα υπερψηφίσουμε. Και θα την υπερψηφίσουμε παρά το γεγονός ότι διακινδυνεύουμε να ακυρώσουμε μία σοβαρή, πολύ σοβαρή δουλειά που έγινε από την προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή, μόνο και μόνο διότι δεν θέλουμε ως Νέα Δημοκρατία να δώσουμε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να πει ότι δεν είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι εμείς θέλουμε να κρύψουμε το οτιδήποτε, είτε ότι φοβόμαστε το οτιδήποτε. Διότι εμείς δεν ταυτιζόμαστε με τη Μονή Βατοπεδίου. Διότι εμείς, οι Υπουργοί μας, η Κυβέρνησή μας δεν ταυτίζεται με το πάρε-δώσε της Μονής.
Και σε τελευταία ανάλυση, αν θέλετε να είμαστε ειλικρινείς, θα έπρεπε την έρευνα όσον αφορά τη διακίνηση των χρημάτων από τους περίεργους αυτούς, δαιδαλώδεις λογαριασμούς να την έχουμε αναθέσει όχι στη Βουλή, όχι σε μια εξεταστική επιτροπή, η οποία δεν έχει τις ειδικές γνώσεις. Και μην σας διαφεύγει της προσοχής ότι εμείς ανοίξαμε δεκάδες, εκατοντάδες λογαριασμών και όλα όσα μας ερχόντουσαν, τους φακέλους που ερχόντουσαν από τις διάφορες τράπεζες δεν τους μελετούσαμε εμείς, διότι δεν ξέραμε να τους μελετήσουμε, και είχε συσταθεί μία εξ ειδικών Επιτροπή στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ερεύνησε τα πάντα: Τη διαδρομή του χρήματος, «μαύρου», «λευκού», όπως θέλετε ονομάστε το, όχι όμως πολιτικού, διότι κάτι τέτοιο δεν προέκυψε. Και αυτό προεχόντως ερευνήθη. Προεχόντως ερευνήθη αν υπάρχει πολιτικό χρήμα. Προεχόντως ερευνήθηκε εάν η Μονή έδωσε χρήματα σε πολιτικούς ή σε κόμματα. Και κάτι τέτοιο δεν προέκυψε. Και δεν το κάναμε εμείς. Το έκανε, επαναλαμβάνω, η Τράπεζα της Ελλάδος που στέλναμε τεράστιους φακέλους που μας ερχόντουσαν από τις διάφορες τράπεζες, από την Κύπρο, από εδώ και από εκεί.
Και τώρα αν θέλαμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και δεν θέλαμε να εντυπωσιάσουμε -διότι ουσιαστικά αυτό κάνουμε τούτη την ώρα- θα έπρεπε να απευθυνθούμε στην Επιτροπή Καταπολέμησης των εσόδων από παράνομες και εγκληματικές πράξεις κι εκεί να τους πούμε «ερευνήστε τους λογαριασμούς» ή να δούμε τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Διότι από εδώ και πέρα σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα κάνουμε τίποτα άλλο από το να δημιουργούμε εντυπώσεις και να θέλουμε να προκαταλάβουμε την κοινή γνώμη για να καλύψουμε άλλα πράγματα.
Διότι αγαπητή συνάδελφε που κατήλθατε προηγουμένως από το Βήμα, θέλω να σας πω ότι μπορεί αυτή η Επιτροπή να λειτούργησε σαράντα πέντε μέρες μόνον, αλλά θα έχετε υπόψη σας ότι εξήτασε εκατόν είκοσι δύο μάρτυρες, πολλούς εξ αυτών δύο φορές. Και αυτοί προτάθηκαν κατά κύριο λόγο από την Αντιπολίτευση και προπάντων προτάθηκαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ουδείς μάρτυς ο οποίος προτάθηκε, εκτός κι αν εξοφθάλμως η πρόταση είχε σκοπό την παρέλκυση, ηρνήθημεν να εξεταστεί. Οποιοδήποτε έγγραφο ζητήθηκε το ζητήσαμε και ήρθε. Οποιοσδήποτε λογαριασμός θελήσαμε να ανοίξει άνοιξε. Δεν νομίζω ότι ανθρωπίνως ήταν δυνατόν να γίνει τίποτα καλύτερο.
Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα ποιο ήταν; Η αντικειμενικότητα με την οποία λειτουργήσαμε. Και δεν επιτρέπω σε κανέναν να αμφισβητεί ότι λειτουργήσαμε ως Εξεταστική Επιτροπή και όχι ως Βουλευτές κάποιου κόμματος, προσπαθώντας να οδηγήσουμε σ’ ένα πόρισμα που είναι προς το συμφέρον του κόμματός μας.
Ένα πόρισμα, αγαπητέ συνάδελφε! Συνετάγη ένα πόρισμα και όχι πέντε που είπατε προηγουμένως! Ένα είναι το πόρισμα, τα υπόλοιπα είναι οι γνώμες των κομμάτων.
Έγινε αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, δεν θυμάμαι προηγουμένως. Ποτέ άλλοτε, δεν ήρθε Πλειοψηφία, να συντάξει πόρισμα και να καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε μέλη της Κυβέρνησης του κόμματος, το οποίο στηρίζει. Πότε άλλοτε έγινε αυτό; Πότε άλλοτε ήρθε η Πλειοψηφία να κάνει κάτι τέτοιο; Να μου πείτε εσείς τι κάνατε με τους TOR-Μ1, να μου πείτε τι κάνατε με τον Οτσαλάν, να μου πείτε τι κάνατε με το Φλοίσβο και με τόσες άλλες εξεταστικές επιτροπές που είχαν προηγηθεί;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Σ’ αυτήν την περίπτωση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ποτέ. Και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση όταν ήρθαμε, τι είπαμε; Ότι οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας έχουν αντικειμενικές ευθύνες, διότι όφειλαν ως εκ της θέσεώς τους να έχουν μεγαλύτερη επίβλεψη, σωστότερη επίβλεψη.
Επίσης, είπαμε ότι και όλα όσα έγιναν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. την περίοδο 2000-2004 από τους Υπουργούς τους και εκεί συνέβη ακριβώς το ίδιο και εκεί δεν επεδείχθη η δέουσα επιμέλεια, συνεπίβλεψη, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν από κάτω τα νομικά συμβούλια, τα διάφορα άλλα συμβούλια επίλυσης διαφορών ανταλλαξίμων και κτημάτων του δημοσίου και τόσα άλλα. Εάν το κράτος λειτουργούσε πιο συγκροτημένα, εάν είχαμε μία δημόσια διοίκηση, η οποία θα ήταν πιο σφιχτή, δεν θα συνέβαιναν αυτά τα πράγματα, τα οποία συνέβησαν.
Έτσι είπαμε εμείς. Έτσι είπαν και τα άλλα κόμματα, όλα τα άλλα κόμματα πλην ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο ΠΑ.ΣΟ.Κ., αγαπητέ συνάδελφε, είπε ότι φταίει η Νέα Δημοκρατία για το 2004-2007, ότι δεν φταίει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το 2000-2004».
Το σκάνδαλο δεν ξεκίνησε το 2004, ξεκίνησε το 2000 και από το 2000 μέχρι το 2004 ουσιαστικά δόθηκε η κυριότητα στη Μονή, την οποία στη συνέχεια –κακώς, κάκιστα- ήρθαμε και εμείς να ανταλλάξουμε με άλλα κτήματα του δημοσίου. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα. Έτσι το αντιμετωπίσαμε αντικειμενικά, αντίθετα με εσάς που το είδατε απόλυτα κομματικά.
Και έρχομαι τώρα στα δύο ζητήματα, τα οποία εσείς θέσατε. Πρώτα απ’ όλα, έρχεστε τώρα και ζητάτε την έρευνα από την αρχή. Να σας πω ότι εγώ σαν Πρόεδρος της Επιτροπής τότε το είχα ζητήσει επανειλημμένα και είχα πει: Εάν θέλετε παράταση, εάν χρειάζεται και άλλο να διερευνήσουμε την υπόθεση, πείτε το. Θέλετε παράταση;»
Ουδείς ήθελε παράταση. Και το επικαλούμαι στα Πρακτικά και το διαβάζω, διότι εδώ πέρα ό,τι λέμε καταγράφεται και τότε δεν υπήρξε καμία αντίδραση, όταν είπα εγώ αυτό το πράγμα. Λέω λοιπόν το εξής, μιλάω στη Βουλή και λέω: «Θέσατε θέμα παράτασης Επιτροπής για παραπέρα διερεύνηση;» Σας ρώτησα πολλές φορές ως Προεδρεύων της Επιτροπής. «Θέλετε παράταση; Πέστε το!» Όλοι με μια φωνή λέγατε: «Δεν θέλουμε παράταση». «Τι θέλετε τότε τη νέα διερεύνηση;»
Έτσι είπα στη Βουλή, όταν είχε κατατεθεί και συνεζητείτο το πόρισμα, το οποίο καταθέσαμε. Τότε γιατί δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους παρευρισκόμενους μέσα στην Αίθουσα Βουλευτάς του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και των άλλων κομμάτων, οι οποίοι ήταν στην Επιτροπή και οι οποίοι τώρα έρχονται και ζητούν και θέλουν την περαιτέρω έρευνα;
Πάμε παρακάτω. Λέτε ότι δεν ερευνήθηκαν οι λογαριασμοί της Μονής και δεν ερευνήθηκε διακίνηση του μαύρου χρήματος. Αυτό είναι το ένα σκέλος του αιτήματος, το οποίο καταθέσατε. Στο πόρισμα μέσα –σελίς 78 και περαιτέρω- αναγράφεται το εξής πράγμα: «Οι κινήσεις των λογαριασμών της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου που ανοίχτηκαν δείχνουν ανάγλυφη την εικόνα της έντονης οικονομικής δραστηριότητας της Μονής. Προκαλεί κατάπληξη πώς ένα μοναστήρι αναπτύσσει πολυσχιδή οικονομική δραστηριότητα, συναλλάσσεται με υπεράκτιες εταιρείες και πραγματοποιεί κινήσεις, οι οποίες βρίσκονται στα όρια της συναλλακτικής νομιμότητας.»
Και εν συνεχεία αναλύουμε τι και πώς και όλα τα σχετικά. Δεν είναι πράγματα για τα οποία σε τελευταία ανάλυση πρέπει να αναζητείται πολιτική ευθύνη; Δεν αναζητείται πολιτική ευθύνη για το πώς ένα μοναστήρι διαχειρίζεται τα οικονομικά του; Και δεν μπορεί να αναζητηθεί πολιτική ευθύνη του οιουδήποτε για το πώς ένα Μοναστήρι αγοράζει, πουλάει μετοχές; Είναι ζήτημα δικό του ή αν θέλετε του Πατριαρχείου ή αν θέλετε του Μητροπολίτη, στον οποίο υπάγεται; Δεν είναι θέμα της Βουλής σε κάθε περίπτωση.
Έρχομαι παρακάτω. Λέτε ότι φταίνε οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου δεν έκαναν το οτιδήποτε, προκειμένου να προστατεύσουν την περιουσία του δημοσίου.
Ο κ. Μπέζας, Υφυπουργός Οικονομικών, έρχεται στις 3 Οκτωβρίου 2008 και ανακαλεί τις διοικητικές πράξεις, με τις οποίες οι τότε Υπουργοί Οικονομικών κ. Δρυς και κ. Φωτιάδης είχαν κάνει αποδεκτά τα πορίσματα και τις αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων. Ανακάλεσε, λοιπόν και τις τρεις αποφάσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και τις αποφάσεις των Υπουργών που τις έκαναν αποδεκτές.
Τέθηκε το ερώτημα γιατί δεν ανακάλεσαν και τις υπόλοιπες επέκεινα αποφάσεις. Μα, εδώ είναι σαφές ότι μόνο με αυτές τις αποφάσεις δόθηκε ουσιαστικά το δικαίωμα στη Μονή. Οι υπόλοιπες αποφάσεις, οι οποίες βγήκαν από εκεί και πέρα, δεν έχουν καμία σημασία, από την ώρα που ανεκλήθησαν οι βασικές αποφάσεις.
Έρχεται στη συνέχεια ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος στέλνει σωρεία εγγράφων στις διάφορες υπηρεσίες, όπου έλεγε να μην δίνουν άδειες οικοδομής, να μην μεταγράφουν, να μην πληρώνουν φόρο, να μη μεταβιβάζουν το οτιδήποτε ήταν αντικείμενο συναλλαγής του δημοσίου με την Ιερά Μονή.
Εν τέλει, όταν ήλθε η Μονή και έκανε μια πρόταση συμβιβαστικής επίλυσης της διαφοράς το 2009, την έστειλε αμέσως στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ρωτήσει τι θα κάνει επ’ αυτού. Το Νομικό Συμβούλιο απάντησε τι πρέπει να γίνει το Σεπτέμβριο του 2009.
Από το Σεπτέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα εσείς που είσθε Κυβέρνηση –και έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες- κάνατε το οτιδήποτε επί αυτής της προτάσεως, την οποία έδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Σας «κρέμασαν» κύριε Μαρκογιαννάκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Σας παρακαλώ!
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Είσθε ελλιπώς ενημερωμένος. Σας «κρέμασε» το σύστημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Μη διακόπτετε!
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Μη διακόπτετε, κύριε Ευθυμίου, σας παρακαλώ. Θα έχετε τη δυνατότητα αργότερα να μιλήσετε ο ίδιος.
ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Απλώς πληροφορώ τον κ. Μαρκογιαννάκη, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Σας παρακαλώ, να ολοκληρώσει ο κ. Μαρκογιαννάκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που εγώ έχω να πω είναι το εξής: Επί μεν των ζητημάτων που θέτει η έγγραφος πρόταση, η οποία κατετέθη, είναι ξεκάθαρο ότι αν συσταθεί εξεταστική επιτροπή, θα κάνει μια τρύπα στον αέρα, διότι τα ζητήματα, τα οποία θέτει, και ερευνήθησαν και εξετιμήθησαν και πήρε θέση η Βουλή.
Αν έλθει μια νέα επιτροπή, η οποία θα επανεξετάσει το ζήτημα, τότε θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι είναι θεσμικό ολίσθημα, το οποίο δεν θα έχει προηγούμενο και θα δώσετε ένα κακό παράδειγμα, διότι για οποιαδήποτε εξεταστική επιτροπή γίνεται σήμερα, θα έρχεται μια άλλη πλειοψηφία μετά από λίγα χρόνια, θα συνιστά μια άλλη εξεταστική επιτροπή να αναζητά άλλα πορίσματα και δεν θα έχουμε τελειωμό.
Επαναλαμβάνω, τελειώνοντας, ότι η Νέα Δημοκρατία μόνο διότι δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να πει ότι δεν είναι υπέρ της διαφάνειας ή ότι φοβάται το οτιδήποτε, θα ψηφίσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2010 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X