Ομιλία για τα Ναρκωτικά | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΟΜΙΛΙΕΣ

Ομιλία για τα Ναρκωτικά

ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες δυο περιστατικά στη χώρα μας που αν κάποιος τα αναλύσει θα κατέληγε στο να αναφέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος για το οποίο συζητάμε.
Απ’ ό,τι θα διαβάσατε στις εφημερίδες και θα ακούσατε στις τηλεοράσεις, και τα ραδιόφωνα, τις τελευταίες μέρες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, έγινε «φεστιβάλ» χασισιού.
Το δεύτερο είναι η καταγγελία και σύλληψη ιατροδικαστή στο Ηράκλειο ,δεν παίρνω θέση για το αν αληθεύει ή όχι η καταγγελία, αλλά καταγγέλθηκε ότι ζήτησε και πήρε χρήματα για να συντάξει ιατροδικαστική έκθεση με την οποία θα χαρακτηριζόταν τοξικομανής ισοβίτης κρατούμενος καταδικασθείς πρωτοδίκως για ναρκωτικά.
Στην πρώτη περίπτωση, του Φεστιβάλ, απεδείχθη ότι η ελληνική κοινωνία τελεί υπό αφόρητο υπνηλία.
Διότι εάν αυτή η κοινωνία είχε κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και είχε αντιδράσει σωστά, θα έπρεπε -ας μου επιτραπεί η φράση- να ξεσηκωθούν και οι πέτρες, αντιδρώντας.
Και απλά είδαμε το γεγονός στα δελτία ειδήσεων, να καταγράφεται στις εφημερίδες και από εκεί και πέρα , τίποτα άλλο .
Πρώτα απ’ όλα θέλω να ψέξω αυτή τη στιγμή την επίσημη Πολιτεία. Το επίσημο κράτος αφού προηγηθεί βέβαια η Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Τι έκαναν οι Πρυτανικές Αρχές. Περί ποίου ασύλου ομιλούμε;
Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει άλλη έννοια. Δεν έχει την έννοια της διάδοσης των ναρκωτικών.
Ζήτησε ο Πρύτανης να συνέλθει η αρμόδια επιτροπή να αρθεί το άσυλο και να ζητήσει την παρέμβαση άμεσα της αστυνομίας;
Να συλληφθούν επ’ αυτοφώρω οι διαπράττοντας επί 48 ώρες κακουργήματα;
Απολύτως τίποτα.
Που είναι τα κόμματα; που είναι οι νεολαίες των κομμάτων; που είναι η κοινωνία ολόκληρη;
Και ποιος, αφού ο Πρύτανης δεν έκανε τίποτα, το έστειλε ένα έγγραφο να του υπομνήσει τις υποχρεώσεις του; Ποιος υπουργός Δικαιοσύνης ή Δημόσιας Τάξης;
Διέπρατταν κακουργήματα μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα, διέπραττε ταυτόχρονα κακούργημα και ο Πρύτανης, κατάχρηση εξουσίας και όμως κανείς συγκινήθηκε.
Υπνηλία.
Και το δεύτερο , η διαφθορά.
Η διαφθορά, η οποία είναι μια από τις κύριες αιτίες αδυναμίας καταπολέμησης του προβλήματος. Και οι διωκτικές αρχές και οι δικαστικές αρχές και το σωφρονιστικό σύστημα πάσχουν από τη διαφθορά και γι’ αυτό το λόγο δε μπορούν να ανταπεξέλθουν όπως θα έπρεπε στις υποχρεώσεις τους.
Τα λέω αυτά τα δυο, διότι εμένα, ως απλό πολίτη με έκαναν «να βγω από τα ρούχα μου»
Είναι ποτέ δυνατό, το 2007, που όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα των ναρκωτικών, να έχουμε φεστιβάλ ναρκωτικών και κανείς να διαμαρτύρεται, κανείς να πράττει το καθήκον του;
Και όμως συνέβη.
Δε θα σας πω πολλά πράγματα για αυτό καθ’ εαυτό το πρόβλημα και τις επιπτώσεις του. Όλοι μας γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα ναρκωτικά, ποιες είναι οι επιπτώσεις και γι’ αυτούς που τα χρησιμοποιούν, και για τις οικογένειες τους και για την κοινωνία ολόκληρη, το έθνος, για τον τόπο, για την πατρίδα.
Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό μόνο. Είναι διεθνές.
Και κάθε τόσο εξαγγέλλονται πενταετή, προγράμματα δράσης με στόχους οι οποίοι δεν επιτυγχάνονται.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη της Ευρώπης που ανήκουν σ αυτήν 1999-2004 είχαν προγράμματα πενταετούς δράσης κατά των ναρκωτικών με συγκεκριμένους στόχους που απέτυχαν παταγωδώς παντού. Κάθε μέρα το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο .
Το τι είναι ξέρετε όλοι σας. Ακούτε για χασίς, ηρωίνη, κοκαΐνη, τα συνθετικά, LSD έκσταση .Όλα αυτά πλέον και τα μικρά παιδιά τα ξέρουν.
Να σας πω για τη δράση και τα αποτελέσματα τους; Όλοι μας ξέρουμε ότι είναι καταστροφή. Αχρηστεύεται ο άνθρωπος ο οποίος θα πέσει στα ναρκωτικά. Με όλα τα άλλα προβλήματα δημιουργεί στους γύρω του.
Και με δεδομένη αυτή την άποψη και πεποίθηση, και ότι είναι ένα πρόβλημα που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα θα ήθελα να αναφερθώ τάχιστα σε συγκεκριμένες μορφές δράσης οι οποίες θα έπρεπε να έχουν αναληφθεί προκειμένου εκείνο το οποίο θέτουν ως στόχο τα διάφορα προγράμματα , -μείωση της προσφοράς, μείωση της ζήτησης, να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα.
Μιλάμε για πρόληψη και καταστολή
Στα πλαίσια της καταστολή νοούμε περαιτέρω , εκτός από τη δράση των αστυνομικών και διωκτικών αρχών γενικότερα νοούμε τη δικαιοσύνη, το σωφρονιστικό σύστημα, τη θεραπεία, την αποκατάσταση .
Όσον αφορά την πρόληψη θα πρέπει να τονίσω το εξής απίστευτο και απίθανο.
Για τα πιο ασήμαντα πράγματα έχουν συσταθεί στον τόπο μας και διεθνώς, οργανισμοί συντονιστικά όργανα ενώ γι αυτό το τρομακτικό πρόβλημα των ναρκωτικών, δεν υπάρχει τίποτα.
Δεν υπάρχει ένα συντονιστικό όργανο το οποίο θα καταγράφει το πρόβλημα , θα δίνει οδηγίες και θα συμβουλεύει. Δημιουργήθηκε ο ΟΚΑΝΑ ο οποίος με την πάροδο των ετών εκφυλίσθηκε και είναι δραματική η υπολειτουργία και η υποχρηματοδότησή του .στον τομέα της πρόληψης πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος.
Αλλά θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός και κεντρική κατεύθυνση .Απόλυτα αναγκαία η σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου που θα καταγράφει και θα συντονίζει. Από κει και πέρα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ολόκληρος ο κορμός της Πολιτείας. Υπουργείο παιδείας (ασχολείται με το βιβλίο της ΣΤ Δημοτικό και καλά κανεις, όμως δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά έως αυτή τη στιγμή για το τι θα πρέπει να κάνει στα σχολεία . Να βγάλει βιβλία να καθιερώσει μάθημα στην πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για να ενημερώνονται οι μαθητές τι σημαίνει ναρκωτικά και πως θα προστατευθούν. Δεν έχουμε ένα ΙΕΚ το οποίο να εκπαιδεύει ανθρώπους που θα έχουν σπουδάσει το πρόβλημα . Δεν υπάρχει ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε όλο το φάσμα της Πανεπιστημιακής κοινότητας , απολύτως τίποτα, μηδέν σα να μην υπάρχει πρόβλημα.
Η εκκλησία θα έπρεπε όταν τελούνται γάμοι, οι ιερείς μαζί με την Αγία Γραφή που δίνουν στο ζευγάρι, να τους δίνουν και ένα βιβλιαράκι λέγοντάς τους να το διαβάσουν και να εξηγούν στα παιδιά που θα κάνουν όταν θα είναι σε ηλικία να καταλάβουν, ποιο είναι το πρόβλημα και να μην «πέσουν» στα ναρκωτικά.
Τα Μέσα Μαζικής ενημέρωσης.
Είχε συσταθεί στη Βουλή μια διακομματική επιτροπή η οποία έκανε πολύ καλή δουλειά και το πόρισμά της θα μπορούσε να αποτελέσει το «ευαγγέλιο» γύρω από τον τρόπο που θα μπορούσε να δράσει η Πολιτεία και γενικότερα η κοινωνία .
Εκεί όμως τι αποκαλύφθηκε;
Και μιλώ για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης .
Όταν οι βουλευτές που συμμετείχαμε στην επιτροπή διαπιστώσαμε ότι και τα ΜΜΕ δε βοηθούν λίγο, κάποια από αυτά απάντησαν ότι το θέμα «δεν παίζει» δεν «πουλάει» δεν έχει τηλεθέαση.
Στο βωμό του χρήματος θυσιάζεται αυτή η κοινωνική αποστολή την οποία και κατά το Σύνταγμα έχουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Στρατός θα έπρεπε επίσης να ενεργοποιηθεί όσο το δυνατό περισσότερο καθώς είναι ένας χώρος απ’ όπου περνούν κατά τεκμήριο όλοι οι άνδρες .Όσοι από αυτούς μέχρι εκείνη την στιγμή δεν έχουν πέσει στα ναρκωτικά , να θωρακιστούν με γνώσεις ούτως ώστε να μη παρασυρθούν στο εξής.
Όλα αυτά δεν τα έχουμε ως χώρα και ως κοινωνία.
Προ πάντων η οικογένεια .
Πιστεύω ότι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες εγκληματικότητας και κατ επέκταση του προβλήματος των ναρκωτικών είναι η διάλυση των οικογενειών.
Διαλυμένες οικογένειες με παιδιά που έχουν στερηθεί κυρίως και των δυο γονιών τους και των συμβουλών τους, παρασύρονται πολύ εύκολα, μιμούνται και καταλήγουν στα ναρκωτικά.
Σχετικά με όλα όσα ανέφερα έως τώρα θα σας πω τι αντιμετώπισα ως νεαρός αντιεισαγγελέας, 24 -25 ετών ,υπηρετών στο Ναύπλιο.
Η πρώτη μου εμπειρία για το πρόβλημα των ναρκωτικών ήταν ένα αυτόφωρο ,αργά το βράδυ όπου μου έκανε τρομακτική εντύπωση τότε, απίθανο να εντυπωσιάσει πλέον σήμερα, η μαρτυρία του χρήστη ναρκωτικών ότι την ένεση την είχε κάνει πριν λίγη ώρα κάτω από το νύχι του..
Στις μέρες μας κανείς δεν εντυπωσιάζεται στο άκουσμα αυτό διότι πλέον μιλάμε για θανάτους από χρήση ναρκωτικών οι οποίοι αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Και πάμε τώρα στην καταστολή.
Το κύριο βάρος της καταστολής το φέρουν οι διωκτικές αρχές. Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, τελωνειακές αρχές, ΣΔΟΕ υπηρεσίες εκτάκτου ελέγχου .όλες αυτές μαζί έχουν ένα συντονιστικό όργανο.
Συντονίζονται και έχουν επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών σε διεθνές επίπεδο με αστυνομίες και οργανισμούς άλλων χωρών (Interpol, Europol, dia) και μπορώ να πω ότι η ελληνική αστυνομία διαθέτοντας τέλεια μέσα έλεγχου τον τελευταίο καιρό, έχει κάνει καλή δουλειά παρά τα μεμονωμένα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν παρουσιασθεί.
Ο άξονας των Βαλκανίων που ήταν η οδός μεταφοράς ναρκωτικών από Αφγανιστάν μέσω Τουρκίας ,Ελλάδας και Ιταλίας μετατοπίστηκε βορειότερα και πήγε Τουρκία ,Βουλγαρία, Σκόπια, Κόσοβο και παραπέρα.
Ήταν επιτυχία των ελληνικών διωκτικών αρχών διότι πραγματικά τα πράγματα δυσκόλεψαν για τους εμπόρους ναρκωτικών.
Οι διωκτικές αρχές σε συνεργασία με διεθνείς αστυνομίες κάνουν θα έλεγα καλή δουλειά.
Από κει πέρα όμως, μέχρι να έρθει η ώρα της απονομής δικαιοσύνης και της εκτίσεως της ποινής, τα προβλήματα είναι τεράστια και δε μπορούμε να πούμε ότι επιτελείται έργο που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση.
Στη δικαιοσύνη υπάρχει πρόβλημα. Δε θα προχωρήσω στην άποψη περί διεφθαρμένων δικαστών. Πέρασα από αυτό το Σώμα και ξέρω ότι οι Δικαστές είναι έντιμοι με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις.
Όμως οι συνθήκες δουλειάς που έχουν διαμορφωθεί και η νοοτροπία των τελευταίων ετών σε συνδυασμό με κακή συνεργασία ή κακή συνεισφορά όσων συνεργάζονται με την ελληνική δικαιοσύνη επιφέρουν αποτελέσματα μη επιθυμητά.
Και εδώ αναφέρομαι στο θέμα που έθιξα στην αρχή, του ιατροδικαστή που κατηγορείται για δωροδοκία προκειμένου να δώσει χαρτί ότι κάποιος είναι τοξικομανής.
Η μεταχείριση κάποιου τοξικομανούς είναι πολύ επιεικέστερη από κάποιο μη τοξικομανή. Αυτόματα από τα ισόβια που μπορεί να πάει στα 8 χρόνια, έχει επιεικέστερη μεταχείριση προσκομίζοντας στο δικαστήριο το μαγικό χαρτάκι που κάποιος χαρακτηρίζεται «τοξικομανής μη δυνάμενος αυτοβούλως να έξη της χρήσης των ναρκωτικών»
Και εδώ κατηγορώ.
Ήταν γνωστό σε όλους ότι αυτό το ¨μαγαζάκι» λειτουργεί κατά τρόπο άψογο. Οι περισσότερες ιατροδικαστικές εκθέσεις που προσκομιζόταν στο Δικαστήριο ήταν γνωστό σε όλους ότι δεν είχαν καμία σχέση με την αλήθεια.
Ήταν γνωστό ότι γίνονται συναλλαγές και όμως κανείς δεν κάθισε να το αντιμετωπίσει σοβαρά. Έφευγαν από τις φυλακές έμποροι ναρκωτικών με ελάχιστες ποινές.
Η βραδυπορία η οποία υπάρχει στη δικαιοσύνη.
Δε μπορεί ένας έμπορος ναρκωτικών να συλλαμβάνεται σήμερα και να δικάζεται μετά από 5-6 χρόνια. Έχει «πετάξει του πουλάκι» ίσως να έχει πάει και στην πατρίδα του αν είναι αλλοδαπός .
Οι ποινές που επιβάλλονται δεν έχουν καμία σχέση με τη βαρύτητα του εγκλήματος.
Έχω εντυπωσιασθεί στη μακρά εμπειρία μου γύρω από τη δικαιοσύνη ως εισαγγελέας και δικηγόρος αλλά και εκ μακρόθεν παρατηρώντας τα πράγματα .
Σε ορισμένες περιπτώσεις άνθρωποι –θύματα που έτυχε να κάνουν τα βαποράκια καταδικάσθηκαν και έμποροι με τόνους χασίς-κοκαΐνης να βρίσκονται μετά από λίγο καιρό έξω από τη φυλακή.
Αυτά είναι περίεργα πράγματα αλλά δυστυχώς συμβαίνουν.
Υπάρχει πρόβλημα . Ο Νόμος ο 1729/87 είναι καλός, πολύ αυστηρός που δίνει στο δικαστή τη δυνατότητα να επιβάλλει ιδιαίτερα αυστηρές ποινές. Μάλιστα δε , έχει θωρακισθεί και με «οπλοστάσιο» περαιτέρω αυστηρότητα αφού δεν επιτρέπει να βγει εύκολα κάποιος από τη φυλακής, τυπικά τουλάχιστον με υπό όρων απόλυση , να πάρει άδεια ,να δουλέψει και όλα τα σχετικά. Στην πράξη όμως τα πράγματα καμία φορά είναι διαφορετικά.
Ποιος είναι ο σκοπός της ποινής.
Είναι διττός. Για να συνετίσει εκείνον που μπαίνει στη φυλακή. Μπαίνει κακός, να βγει καλός. ‘και δεύτερον να αποτρέψει τους πολλούς που είναι απ έξω βλέποντας τι έπαθε ο δράστης και να μη το κάνουν και οι ίδιοι.
Είναι η πρόληψη η γενική και η ειδική όπως λένε οι επιστήμονες και ι ασχολούμενοι με τα νομικά και ποινικά .
Αλλά το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, είναι σε άθλια κατάσταση γενικώς. Ο σκοπός για τον οποίο επιβάλλεται η ποινή , δεν επιτελείται.
Είναι πραγματικά «αποθήκες» ανθρώπων όπου ,όπως έχω πει πολλές φορές, κάποιος μπορεί να μπει «μαθητής νηπιαγωγείου» όσον αφορά την εγκληματικότητα και να βγει καθηγητής Πανεπιστημίου.
Ιδιαίτερα δε όσον αφορά τα ναρκωτικά που οι κρατούμενοι μέσα στις φυλακές είναι εμπλεκόμενοι άμεσα περίπου το 40% έμμεσα το 60%.διότι μπορεί να έχουν διαπράξει άλλα αδικήματα εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών ,
Σ αυτό το κομμάτι η κατάσταση είναι τραγική καθώς δεν υπάρχει διαχωρισμός αλλού να κρατούνται οι έμποροι και αλλού οι χρήστες, αλλού οι ενήλικες και αλλού οι ανήλικοι.
Δεν υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί να παράσχουν γνώση και διδαχή. Έχω επισκεφθεί πολλές φυλακές είτε ως δικηγόρος είτε ως βουλευτής ,με τις επιθεωρήσεις, και διαπίστωσα ότι τα ναρκωτικά τα βρίσκει πιο εύκολα μέσα στη φυλακή απ ότι απ έξω.
Ο,τι και να πει κανείς είναι λίγο μπροστά στην πραγματικότητα Δεν επιτελείται ο σκοπός της ποινής από το σωφρονιστικό σύστημα που έχουμε στην Ελλάδα.
Είναι σύστημα παραγωγής εγκληματιών ή εξέλιξης κακοποιών και όχι σωφρονισμού.
Όσον αφορά τη θεραπείες.
Όλοι λένε ότι ο τοξικομανής, ο άνθρωπος που έχει εθιστεί στη χρήση και δε μπορεί αυτοδύναμα να την αποβάλλει είναι άρρωστος. Το δεχόμαστε όλοι και δε μπορούμε να κατηγορούμε κανένα διότι το πρόβλημα που έχει σήμερα ο γείτονάς μας μπορεί να συμβεί στο παιδί ή το εγγόνι μας.
Δυστυχώς έτσι είναι η σημερινή κοινωνία.
Σκέφθηκα πριν ξεκινήσω την ομιλία μου να κάνω ένα δριμύ κατηγορώ κατά της κοινωνίας και της πολιτείας.
Στερούμαστε πραγματικά θεραπευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα.
Είναι ελάχιστα και με ελάχιστες δυνατότητες. Οι χώροι γύρω από τις μονάδες που εννοείται πως είναι μονάδες απεξάρτησης, είναι οι χώροι γύρω από τους οποίους γίνεται το μεγαλύτερο εμπόριο ναρκωτικών .
Γύρω από αυτές τις μονάδες μπορείτε να δείτε πως τριγυρνούν σα «μελίσσια» οι έμποροι για να πωλήσουν το «φιξάκι» τη δόση .
Βεβαίως έχουμε και το πρόβλημα της χωροθέτησης τέτοιων μονάδων που θα αποφάσιζε κάποια στιγμή το κράτος σαν φτιάξει.
Όπως συμβαίνει και με την υπόθεση των ψυχασθενών που κανείς δε θέλει μια τέτοια μονάδα δίπλα του ,έτσι θα συνέβαινε και με μονάδες θεραπείας και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.
Θα σας αναφέρω αυτό που έχω πει πολλές φορές αλλά πηγαίνει σε «ώτα μη ακουόντων».το τι συμβαίνει με τους χρήστες ναρκωτικών οι οποίοι συλλαμβάνονται .
Στρουθοκαμηλισμός σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια.
Πηγαίνει ο αστυνομικός στην Ομόνοια και πιάνει όσους θέλει . Εκεί είναι χρήστες, κουρέλια ανθρώπινα ξαπλωμένα στο γρασίδι, παντού.
Επιτέλεσε το καθήκον του.
Τον πηγαίνει στον Εισαγγελέα ο οποίος ασκεί την ποινική δίωξη και τον παραπέμπει στο αυτόφωρο .
Επιτέλεσε και εκείνος την αποστολή του .
Ο χρήστης πηγαίνει στο δικαστήριο που λέει ότι τελέστηκε η πράξη. Δεν του επιβάλλει ποινή διότι σε αυτές τις περιπτώσεις, έτσι προβλέπει ο Νόμος.
Και ο δικαστής επιτέλεσε την αποστολή του στο ακέραιο και διατάσσει τον εγκλεισμό του σε κατάλληλο θεραπευτικό ίδρυμα για την αποθεραπεία. Πηγαίνει για εκτέλεση του μέτρου στον Εισαγγελέα Εκτελέσεως γράφει εκείνος ότι δεν υπάρχει κατάλληλο θεραπευτικό ίδρυμα και αφήνεται ελεύθερος. Ο χρήστης το βράδυ βρίσκεται πάλι στην Ομόνοια
Αυτός είναι ο στρουθοκαμηλισμός που όλοι τον γνωρίζουν Ο αστυνομικός που πρέπει να εμφανίσει στα χαρτιά του ότι έκανε τόσες συλλήψεις, ο εισαγγελέας ότι έκανε καλά τη δουλειά του , το ίδιο και το δικαστήριο και όλοι τα κατάφεραν καλά στο έργο τους.
Αυτή είναι η κατάσταση και έτσι αντιμετωπίζονται οι ασθενείς τοξικομανείς, έτσι οι έμποροι και έτσι το πρόβλημα.
Ας δούμε τώρα τι γίνεται τι θα γίνει αν και όταν κάποιος κάποια στιγμή αποθεραπευτεί τι θα γίνει. Θ ξαναγυρίσει μετά από λίγο στα ναρκωτικά.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί η εξάρτηση δεν είναι μόνο η σωματική είναι και η ψυχολογική. Είναι και ο χώρος στον οποίο κινείται .
Πιστεύοντας ότι κάποιος θα βρεθεί ο οποίος θα αποθεραπευτεί, θα πιέσει τον εαυτό του να μην ξανακάνει χρήση. Δυστυχώς θα αναγκαστεί να ξανακάνει χρήση διότι η κοινωνική αποκατάσταση είναι αδύνατη. Κανείς δε θα θελήσει να τον πάρει στη δουλειά του , κανείς δε θα θελήσει να τον κάνει γαμπρό του κανείς δε θα θελήσει το παιδί του να κάνει παρέα μαζί του.
Εκ των πραγμάτων θα ξανάπαει στο παλιό του «στέκι» και ξαναρχίσει την ίδια δουλειά.
Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν έχει τελειωμό.
Τελειώνοντας θα ήθελα να σας εκθέσω μια θλιβερή διαπίστωση που έχει να κάνει με την Κρήτη. Δυστυχώς «χασισόκηπος» έχει γίνει η Κρήτη. Λένε μάλιστα ότι είναι και καλής ποιότητας το κρητικό χασίς με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να ανθεί η καλλιέργεια. Και δεν αρκούμαστε μόνο στην καλλιέργεια χασίς αλλά και η διακίνηση των σκληρών ναρκωτικών ιδιαίτερα της ηρωίνης που είναι η αιτία του 98% των θανάτων από ναρκωτικά το χρόνο, ανθεί στην Κρήτη.
Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ διότι όλοι έχουμε παιδιά, συγγενείς και ανθρώπους δίπλα μας που ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν.
Έχει ακουστεί στο παρελθόν και μάλιστα από υπεύθυνα χείλη πολιτικών ότι θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί το χασίς . Δηλαδή να μπορεί να κανείς ελεύθερα χρήση χασίς και να μην τον τιμωρεί ο Νόμος. Είναι μέγα λάθος. Εκεί που επιχειρήθηκε απέτυχε οικτρά . Στην Ολλανδία ήδη η νομοθεσία άλλαξε . και εκεί τιμωρείται πλέον η χρήση διότι η ελεύθερη χρήση του χασίς σημαίνει ελεύθερη διάθεση, ελεύθερη καλλιέργεια . Το χασίς είναι το πρώτο σκαλοπάτι .
Έχω πει πολλές φορές ότι μπορεί αυτό καθ εαυτό το χασίς να μην έχει τις τόσο βλαβερές συνέπειες τις οποίες έχει η ηρωίνη για παράδειγμα, και να μην οδηγεί ακαριαία στο θάνατο αν και μακροπρόθεσμα οι επιπτώσεις ειναι πολύ σοβαρές .
Όμως από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν σήμερα ότι για το «χασικλή» η κοινωνική απαξίωση είναι απίστευτη εν τούτοις διολισθαίνει και οδηγείται στη χρήση χασίς σημαίνει ότι είναι αδύναμος χαρακτήρας και ότι είναι έτοιμος να ξεκινήσει τα «σκληρά» ναρκωτικά που οδηγούν στο πουθενά. Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσει αυτή η κουβέντα όπως και τα περί διαχωρισμού «μαλακών» και «σκληρών» ναρκωτικών .Όλα είναι ναρκωτικά .όλα φέρνουν την καταστροφή ,όλα οδηγούν στο θάνατο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Δευτέρα, 14 Μαΐου, 2007 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΟΜΙΛΙΕΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X