ΟΜΙΛΙΑ Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ

ΟΜΙΛΙΑ Χ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, το περιεχόμενο της επερώτησης απεικονίζει την πραγματικότητα την οποία βιώνει σήμερα ο Αθηναίος στο κέντρο της πόλης. Απεικονίζει μία κατάσταση άνευ προηγουμένου, μία τραγική κατάσταση θα έλεγα. Σκοπός μας, ξέρετε, δεν είναι μόνο να σας ελέγξουμε ως αρμόδιο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αλλά να αναδειχθεί για άλλη μια φορά το πρόβλημα. Κάνουμε δε και προτάσεις –τουλάχιστον εγώ θα σας καταθέσω προτάσεις στη συνέχεια- μήπως μπορέσουμε και αλλάξουμε κάτι, μήπως μπορέσουμε και ξανακάνουμε την Αθήνα μια Αθήνα όπως την ξέραμε.

Υπάρχει ένα κλίμα απόλυτης ανασφάλειας. Η αξία της ακίνητης περιουσίας ουσιαστικά έχει μηδενιστεί. Υπάρχει ένα ιδιότυπο άβατο, ένα γκέτο εγκληματικότητας. Εγώ ερωτώ τον οποιοδήποτε εδώ μέσα εάν αφήνει ένα ανήλικο παιδί ή ένα κορίτσι ή τη γυναίκα του να περάσουν το βράδυ από το κέντρο της Αθήνας μόνοι τους. Ασφαλώς και δεν θα το κάνει. Αυτό καταδεικνύει την πραγματικότητα.

Υπάρχει, λοιπόν, μία δραματική αύξηση της εγκληματικότητας. Ειδικότερα στοιχεία κατατέθηκαν προηγουμένως από την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Αυγενάκη. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία τα οποία δίδονται από την ΕΛΑΣ. Δεν είναι δικά μας, είναι στατιστικά στοιχεία της ΕΛΑΣ, που δείχνουν ότι εγκλήματα όπως οι ληστείες, τα ναρκωτικά, χρήση και εμπορία, πορτοφολάδες, κουκουλοφόροι δρουν ανενόχλητα, λαθρεμπόριο, παραεμπόριο, λαθρομετανάστευση και τόσα άλλα. Εγώ θα επισημάνω και το τελευταίο κρούσμα κλοπής πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη που δείχνει ότι και το οργανωμένο έγκλημα πλέον λειτουργεί στο κέντρο της πόλης. Αυτό το πρόβλημα της αύξησης της εγκληματικότητας στην Αθήνα, κύριε Υπουργέ, δεν προέκυψε βέβαια από τη μία στιγμή στην άλλη.

Δεν παραγνωρίζουμε ότι υπάρχει μία διαφοροποίηση και των γενεσιουργών λόγων της εγκληματικότητας. Και αυτή η διαφοροποίηση συμβάλλει στο να έχουμε αυτή την αύξηση. Η φτώχια, η ανεργία, οι λαθρομετανάστες, όλα αυτά οδηγούν στην αύξηση της εγκληματικότητας. Το κακό, όμως, έχει παραγίνει τελευταία. Έχει φθάσει σε ένα απίστευτο σημείο.

Θέλω κατ’ αρχήν να επισημάνω πού κατά τη γνώμη μου οφείλεται αυτό. Πρώτα απ’ όλα, οι υπηρεσίες της αστυνομίας του κέντρου, τα αστυνομικά τμήματα Εξαρχείων, Ομόνοιας, Ακρόπολης, Κολωνακίου, Κολωνού, Αγίου Παντελεήμονα, που είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του κέντρου, στην ουσία υπολειτουργούν, από τη μια μεριά συνεπεία της ελλείψεως προσωπικού, από την άλλη μεριά συνεπεία της κακής υλικοτεχνικής υποδομής. Τα περιπολικά είναι σταθμευμένα και δεν κινούνται λόγω προβλημάτων, λόγω έλλειψης βενζίνης. Το προσωπικό, όπως είπα προηγουμένως, είναι λιγότερο απ’ ό,τι πρέπει. Οι περιπολίες έχουν αραιώσει. Οι ομάδες ΔΕΛΤΑ στην ουσία έχουν διαλυθεί. Οι ομάδες ΔΙΑΣ έχουν λιγοστέψει σημαντικά. Υπάρχει έλλειψη συντονισμού διαφόρων υπηρεσιών. Γενικότερα δίνεται η εντύπωση μιας προσπάθειας ή μιας ημιπροσπάθειας προς αντιμετώπιση ενός τεράστιου προβλήματος.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, αν εκείνα τα εκατομμύρια που δόθηκαν αυξημένα φέτος στα κόμματα, χρησιμοποιούνταν προς αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, να είστε βέβαιοι ότι η θωράκιση θα ήταν τέτοια που θα μπορούσαμε να πούμε ότι επανήλθε η νομιμότητα πλήρως. Αλλά τα κόμματα –και είναι διακομματικό το πρόβλημα- προτιμούν να παίρνουν τα εκατομμύρια, να τα χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα και η πόλη να είναι εγκαταλελειμμένη στο έλεος των κακοποιών.

Πριν από τρία χρόνια ξεκίνησε μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κέντρου. Λήφθηκαν αποφάσεις που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια των τραπεζών. Ο μόνος θετικός δείκτης ο οποίος υπάρχει στα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η αστυνομία πριν από μερικούς μήνες, ήταν η μείωση των ληστειών στις τράπεζες σε ποσοστό στο Νομό Αττικής κατά 80%. Κι αυτό οφείλεται στο ότι τον Μάρτιο του 2009  υπεγράφη σχετική απόφαση, η οποία προέβλεπε τα μέτρα. Αλλά προσέξτε: Επειδή στο παρελθόν είχαν υπογραφεί πολλές τέτοιες αποφάσεις και δεν εφαρμόζονταν, αυτή η απόφαση προέβλεπε και κυρώσεις στην περίπτωση κατά την οποία δεν θα εφαρμόζονταν. Το εννοούσαμε αυτό και ιδού το αποτέλεσμα. Αυτό τι σημαίνει; Όπου υπάρχει αποφασιστικότητα, όπου υπάρχει μέριμνα σωστή, έχουμε και το αποτέλεσμα.

Συστήσαμε τότε τις ομάδες ΔΕΛΤΑ, τις οποίες έχετε τώρα εγκαταλείψει ουσιαστικά. Και η πατρότητα των ομάδων ΔΙΑΣ –για να μάθει και ο ελληνικός λαός- ανήκει στην εποχή εκείνη. Τότε έγινε η προμήθεια σχεδόν του συνόλου των μοτοσικλετών, τότε προσελήφθησαν 1.500 ειδικοί φρουροί. Ασφαλώς κάποιος άλλος έκοψε την κορδέλα και σήμερα επαίρεστε γι’ αυτό. Γιατί αν έχετε να επιδείξετε κάτι θετικό όσον αφορά την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην Ελληνική Αστυνομία είναι μόνο οι ομάδες ΔΙΑΣ, οι οποίες και δεν είναι δικό σας δημιούργημα.

Και σας ερωτώ: Πείτε μου, κύριε Υπουργέ, όχι με λόγια, αλλά με αποδείξεις, τι θετικό κάνατε, ένα μέτρο το οποίο πήρατε και το οποίο να είχε ως αποτέλεσμα την καλυτέρευση της κατάστασης της Ελληνικής Αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας γενικότερα. Εγώ σας λέω, αν κάτι λειτουργεί είναι μέτρο προηγούμενης Κυβέρνησης. Εσείς δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Αντίθετα εγκαταλείψατε.

Το χειρότερο απ’ όλα ξέρετε ποιο είναι; Ότι οδηγείτε με τις συμπεριφορές σας σε απόλυτη κατάπτωση του ηθικού των στελεχών και των υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας που δεν έχουν όρεξη να δουλέψουν και η αποτελεσματικότητά τους –συνεπεία αυτού- πέφτει. Αυτό οφείλεται αφενός μεν στην αντιμετώπιση που τούς επιφυλάσσετε όσον αφορά τις αμοιβές τους, αλλά και σε άλλες συμπεριφορές. Εσείς και οι προκάτοχοί σας σε περιστατικά που συμβαίνουν τούς θεωρείτε ως πρόσωπα ήσσονος αξιοπιστίας, σε αντίθεση με την αξιοπιστία την οποία δίνετε σε εκείνους οι οποίοι έχουν ελάσσονα αξιοπιστία. Υπάρχει τώρα τελευταία και χαρακτηριστικό προς τούτο παράδειγμα.

Συνέλθετε λοιπόν. Αντιληφθείτε ότι η ασφάλεια του πολίτη ισοϋψώς με την οικονομία είναι ζητούμενα τα οποία ως Κυβέρνηση και ως Κοινοβούλιο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή, διότι διαφορετικά αυτή η χώρα θα γίνει τελικά μία χώρα όπου η εγκληματικότητα θα δρα ανεξέλεγκτα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να πω δυο κουβέντες για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Είναι πρόταση αυτή: Ό,τι και να κάνετε, όσα φράγματα κι αν κάνετε στο Έβρο, όσα πλοιάρια Λιμενικού κι αν χρησιμοποιείτε στο Αιγαίο, δεν θα υπάρξει σε καμία περίπτωση αποτέλεσμα εάν δεν αλλάξει η συνθήκη «Δουβλίνο 2». Αν δεν αλλάξει αυτή η συνθήκη, δεν κάνουμε απολύτως τίποτα. Ένα μέτρο να μπουν στο ελληνικό έδαφος ή στα ελληνικά χωρικά ύδατα οι λαθρομετανάστες, παραμένουν εδώ, τους έχουμε αμανάτι και φεύγουν μόνο όταν το θελήσουν και ξέρετε πάρα πολύ καλά και καλύτερα από μένα όλες τις σχετικές διαδικασίες.

Το δεύτερο: Συνεχίστε εκείνο που είχα ξεκινήσει εγώ. Είχα ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη σύσταση ειδικού οργανισμού ο οποίος θα είχε τη μέριμνα για το κέντρο της Αθήνας. Θα συντόνιζε τις υπηρεσίες οι οποίες δεν συντονίζονται. Άλλα λέει η μία υπηρεσία, άλλα λέει η άλλη. Θετική και αρνητική σύγκρουση αρμοδιοτήτων. Όλα αυτά μόνο με τη δημιουργία ενός οργανισμού θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και η αποτελεσματικότητα πραγματικά να είναι ορατή.

Ο κύριος Υπουργός στην προσπάθειά του να δείξει ότι έχει κάνει έργο, κατέφυγε σε αναλήθειες, οι οποίες είναι πρωτοφανείς.

Είπε, δηλαδή, ότι όταν έφερε στη Βουλή και συγκεκριμένα στην αρμόδια Επιτροπή σχέδιο νόμου, με το οποίο έπαιρνε τη μορφή κακουργήματος ή κατοχή ή το φέρειν καλάσνικοφ, εγώ αντέδρασα και ανέγνωσα τα Πρακτικά.

Από τα Πρακτικά, κύριε Πρόεδρε, το πνεύμα το οποίο συνάγεται ήταν το εξής και επιμένω ακόμα σ’ αυτήν την άποψη: ότι δεν μπορεί να είναι ίδια η αντιμετώπιση ενός ορεσίβιου των Λευκών Όρεων ο οποίος έχει από κακή –αλλά, εν πάση περιπτώσει- παράδοση ένα μικρό όπλο μαζί του με τον κακοποιό ο οποίος περιφέρεται έξω από μία τράπεζα κουβαλώντας ένα καλάσνικοφ. Άλλη πρέπει να είναι η μία αντιμετώπιση και άλλη η άλλη. Και με άκουσε ο κύριος Υπουργός και ενώ ήταν κακούργημα η μεταφορά οποιουδήποτε όπλου, το μετέτρεψε και έκανε κακούργημα μόνο το μακρύκανο.

Εάν εγώ ήμουν κακός με αυτή τη θέση, γιατί με ακούσατε, κύριε Υπουργέ και αλλάξατε το σχετικό άρθρο;

Και ο κύριος Υπουργός έκανε το δεύτερο ατόπημα και αναφέρθηκε σε ένα επεισόδιο που είχα με την κ. Πιπιλή, διότι –λέει- η κυρία Πιπιλή με έψεξε διότι αντιδρούσα.

Η κ. Πιπιλή είπε το εξής πράγμα: ότι δεν πρέπει να προστατεύουμε εκείνους που, όταν κατεβαίνουν οι Μητσοτάκηδες και η Μπακογιάννη στην Κρήτη, βγάζουν τα όπλα και πυροβολούν.

Εξαμάνην, διότι περιόρισε την κακή συνήθεια μόνο σε δύο πρόσωπα και βγήκα και είπα ότι αυτό έχει ήδη εκλείψει και η κοινωνία το επέβαλε, αλλά προεχόντως όταν κατέβαινε ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σημίτης, ο κ. Σαμαράς και οι άλλοι, τότε γινόταν ο κακός χαμός. Αυτή ήταν η αιτία της σύγκρουσής μου με την κ. Πιπιλή.

Άλλη φορά, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, να προσέχετε.

Επειδή πιστεύω πως στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας είναι πάρα πολύ ψηλά το θέμα της ασφάλειας, περίμενα να ακούσω με πολύ προσοχή τον κύριο Υπουργό, κυρίως βέβαια για την Αθήνα, γιατί η επερώτηση δεν ήταν μία γενικευμένη επερώτηση σε σχέση με την εγκληματικότητα, ήταν για το πρόβλημα του κέντρου της Αθήνας. Βέβαια επεκταθήκατε γενικά στην εγκληματικότητα, αλλά επειδή αφορά την Αθήνα και μας ακούνε οι Αθηναίοι -το ευτύχημα είναι ότι μας ακούνε- αν νομίζετε ότι τα πράγματα πάνε καλά ή ότι καλυτερεύουν, όπως μας είπατε, δεν έχετε παρά να κάνετε μία βόλτα στην εκλογική σας περιφέρεια που είναι η Α’ Αθηνών και να θέσετε στους ψηφοφόρους τα ερωτήματα τα οποία ετέθησαν σήμερα εδώ, αν είναι ικανοποιημένοι από την αποτελεσματικότητα, αν είναι ικανοποιημένοι από την κατάσταση η οποία υπάρχει, αν είναι ικανοποιημένοι από το κέντρο της Αθήνας. Εάν σας πουν ότι είναι ικανοποιημένοι, τότε κι εγώ θα ταχθώ μαζί τους και μαζί σας.

Το γεγονός δε ότι καταφύγατε σε πυροτεχνήματα, καταδεικνύει τη δυσκολία στην οποία βρίσκεστε. Και θα έλεγα το εξής, ότι είναι πάρα πολύ κακή αυτή η τακτική, να πετάμε μία βόμβα και στη συνέχεια να ερχόμαστε και να τα μαζεύουμε.

Κύριε Υπουργέ, εάν ρωτήσετε τους ψηφοφόρους της Α΄ Αθηνών ποια ήταν η κατάσταση αυτήν την κακή περίοδο του 2009, μάλλον θα σας πουν ότι είναι ικανοποιημένοι. Θα σας δηλώσουν ότι τότε ήταν ικανοποιημένοι, διότι πραγματικά εκείνη την εποχή, αγαπητέ κύριε Υπουργέ, από ένα σημείο και μετά δεν κυκλοφορούσε παράνομος οικονομικός μετανάστης στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό θα σας το πουν οι άνθρωποι των Αθηνών, αυτοί που βιώνουν το πρόβλημα.

Επίσης, θα σας πουν και κάτι άλλο. Θα σας πουν ότι αυτό για το οποίο δηλώσατε περήφανος, για το ότι δηλαδή μειώθηκαν οι ληστείες των τραπεζών κατά 80% στην Αττική, δεν οφείλεται σε σας, αλλά σε ρυθμίσεις εκείνης της περιόδου, διότι τουλάχιστον μέχρι τότε κανείς δεν τολμούσε να πάρει μια τόσο σοβαρή, σκληρή και αποτελεσματική απόφαση. Εγώ δεν λέω ότι δεν εφαρμόστηκε επί των ημερών σας. Όμως, άλλος είχε την πρωτοβουλία, άλλος το αποφάσισε και άλλος το ξεκίνησε και σήμερα εσείς δρέπετε τους καρπούς.

Και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ, Αν θέλετε να δείτε την αποτελεσματικότητα και το πώς οι Υπουργοί γίνονται αποτελεσματικοί, ρωτήστε το σημερινό Υπαρχηγό που εκείνη την εποχή ήταν Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας να σας πει πώς μέσα σε δύο μήνες οι επτά χιλιάδες λαθραίοι μετανάστες των Πατρών έγιναν μηδέν. Δεν υπήρξε κανένας. Και να πάτε να δείτε ποια είναι η εικόνα σήμερα, δεδομένου ότι επανήλθαμε σε εκείνη την παλιά κακιά εποχή.

Τέλος και επειδή έγινε και γίνεται πολλή κουβέντα για το θέμα των διαδηλώσεων, θα ήθελα να σας πω ότι αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο της απαράδεκτης κατάστασης που και εσείς ο ίδιος αντιμετωπίζετε –μας μιλήσατε για χιλιάδες διαδηλώσεις- δεν έχετε παρά να κοιτάξετε τα συρτάρια του Υπουργείου σας, όπου υπάρχουν δύο σχέδια νόμου. Το ένα είναι του κ. Παυλόπουλου και το άλλο είναι Υπουργού δικών σας κυβερνήσεων. Δεν ξέρω αν είναι του κ. Φλωρίδη ή του κ. Χρυσοΐδη. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο σχέδια νόμων. Συγκεράστε, αν θέλετε, τις απόψεις και φέρτε τα εδώ να τα συζητήσουμε, να τα ψηφίσουμε και να λυθεί το πρόβλημα.

Και όσον αφορά την αντιδικία του κ. Δρίτσα με τον κ. Πλεύρη, θα ήθελα να πω το εξής. Κανείς δεν λέει ότι είναι εγκληματίες αυτοί που μας έρχονται εδώ, αυτοί οι ατυχείς άνθρωποι. Ασφαλώς δεν είναι εγκληματίες. Ψάχνουν ένα κομμάτι ψωμί. Όμως, δεν το βρίσκουν αυτό το κομμάτι ψωμί, κύριε Δρίτσα! Είναι άνεργοι και κακομοίρηδες και πολλές φορές σε πάρα πολλές περιπτώσεις τους εκμεταλλεύονται και τους ωθούν στην εγκληματικότητα. Ως εκ τούτου, και αυτοί συμμετέχουν στην τραγική, στη δραματική αύξηση της εγκληματικότητας.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, 2012 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουνίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X