Ρ/Σ City 99,5 FM Συνέντευξη στην εκπομπή «Οι Αποφασισμένοι» | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ρ/Σ City 99,5 FM Συνέντευξη στην εκπομπή «Οι Αποφασισμένοι»

city309 Απριλίου 2009

Συνέντευξη του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών σε θέματα δημόσιας τάξης, στην εκπομπή «Οι Αποφασισμένοι» με τους Γιάννη Προβή και Μανόλη Κοττάκη

Μανόλης Κοττάκης: Διάβασα με πολλή προσοχή και τη δική σας ομιλία, αλλά και την ομιλία του κυρίου Καραμανλή χτες στη Βουλή για την εγκληματικότητα.  Καταρχήν, ο Πρωθυπουργός μίλησε για αλλαγές στον ποινικό κώδικα, σε ό,τι αφορά στο απόρρητο των επικοινωνιών, καθώς η περιγραφή που έδωσε, για το πώς δρουν οι κουκουλοφόροι έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία.  Είπε δηλαδή ο κύριος Καραμανλής ότι συντονίζονται μέσα από blogs, μέσα από sms και προανήγγειλε την κατάργηση του απορρήτου τρων επικοινωνιών για κάποια κακουργήματα του ποινικού δικαίου, τα οποία όμως δεν προσδιόρισε. Θέλετε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Κοιτάξτε κύριε Κοττάκη.  Αυτή τη στιγμή ποιο είναι το ισχύον καθεστώς;  Σε περίπτωση υπόνοιας τελέσεως κάποιων συγκεκριμένων κακουργημάτων, τα οποία προσδιορίζονται σαφώς στο νόμο, υπάρχει δυνατότητα μετά από αίτημα, το οποίο υποβάλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα και έκδοση βουλεύματος από το αρμόδιο συμβούλιο, να έχουμε άρση του απορρήτου.

Γιάννης Προβής: Την υπόνοια ποιος τη διαπιστώνει κύριε Υπουργέ;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Ο ενεργών την έρευνα.  Παραδείγματος χάριν η ασφάλεια, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Μανόλης Κοττάκης: Τώρα δε θα χρειαστεί βούλευμα;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Κάποια στιγμή λοιπόν λένε ότι «ξέρετε κάτι;  Ο κύριος Τάδε, ο οποίος για μας είναι ύποπτος ότι ενέχεται σε κάποια συγκεκριμένη κακουργηματικής μορφής πράξη, που είναι σαφώς προσδιορισμένη στο νόμο», εκτιμά λοιπόν το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο εάν συντρέχει περίπτωσις να έχουμε άρση του απορρήτου.  Αυτό είναι το καθεστώς το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή.  Η αλλαγή, η οποία προτείνεται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση είναι η εξής:  να έχουμε δυνατότητα άρσης, βέβαια αυτό είναι καλύτερο να σας το πει ο κύριος Δένδιας, ο οποίος είναι αρμόδιος, αλλά εν πάση περιπτώσει, επειδή τα ξέρω σας πληροφορώ και εγώ, σε όλα τα κακουργήματα του ποινικού κώδικα και επίσης το κακούργημα της εμπορίας ανθρώπων, τους λεγόμενους δουλεμπόρους, πάλι με την ίδια διαδικασία.  Δηλαδή πάλι με τη προσφυγή εις τον εισαγγελέα, ο οποίος θα προτείνει στο δικαστικό συμβούλιο και το δικαστικό συμβούλιο θα άρει.

Γιάννης Προβής: Τι θα αλλάξει δηλαδή;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Θα αλλάξει ότι διευρύνεται η γκάμα  των κακουργημάτων για τα οποία θα υπάρχει η δυνατότητα.  Επίσης, εξ όσων γνωρίζω, προτείνεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία, θα προβλέπει σε κατεπείγουσες περιπτώσεις αυτή η άδεια να δίνεται από τον εισαγγελέα και εν συνεχεία να επικυρώνονται από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Γιάννης Προβής: Μέσα στη γκάμα αυτή των κακουργημάτων, είναι πιθανόν να υπεισέλθουν και διαδηλώσεις;  Το λέω αυτό γιατί για να πάνε να δούνε τους αγώνες της Final Four τους ζητάνε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Δεν το ζητάει η Ελλάδα, το ζητάνε οι άλλες χώρες.  Εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους ρυθμίσεις.  Τα κακουργήματα είναι συγκεκριμένα και αν τα δείτε στον ποινικό κώδικα θα δείτε ότι δεν έχουμε κακουργήματα τα οποία έχουν σχέση με την έκφραση του φρονήματος και την διεκδίκηση ικανοποίησης αιτημάτων.

Μανόλης Κοττάκης: Είπε ο κύριος Υπουργός ότι αν χρειαστεί θα αλλάξει ο νόμος για το άσυλο και πάλι.  Αυτό το «εάν χρειαστεί» τι περιλαμβάνει;  Θα μπαίνει η Αστυνομία μες στα πανεπιστήμια χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Εγώ δεν έχω συζητήσει κάποιο τέτοιο θέμα.  Δεν είναι της αρμοδιότητος, άλλωστε, του υπουργείου που βρίσκομαι εγώ.

Μανόλης Κοττάκης: Έχετε γνώμη όμως.  Είστε συναρμόδιος.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας νόμος συγκεκριμένος, προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες που παρέχεται αυτή η δυνατότητα.  Ξέρω πάρα πολύ καλά ποιες είναι οι περιπτώσεις αυτές.  Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι έχει συζητηθεί. Άλλωστε εγώ είμαι αναρμόδιος.

Γιάννης Προβής: Χτες στη Βουλή  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδος για τις κλοπές.  Εσείς που το αποδίδετε αυτό;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Το σημαντικότερο το οποίο προκύπτει από τη χθεσινή ομιλία του κυρίου Παπανδρέου είναι ότι δεν εναντιώνονται στη χρήση των καμερών.  Διότι παρότι προεκλήθη από τον κύριο Καραμανλή επανειλημμένως να απαντήσει εκείνο το οποίο προκύπτει είναι ότι δεν εναντιώνονται στη χρήση των καμερών.

Μανόλης Κοττάκης: Με άδεια εισαγγελέα οι κάμερες ή χωρίς;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Όχι, δεν ξέρω.  Τώρα θα προτεθεί το σχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή και θα αποφασίσει η Βουλή, ότι δεν προβλέπεται άδεια εισαγγελίας.  Θα είναι μόνιμη η λειτουργία.

Γιάννης Προβής: Σε προκαθορισμένα σημεία;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Όπου υπάρχουν.  Όπου έρθει ότι είναι αναγκαίο.  Αυτό το οποίο υποστηρίζεται από κάποιους ότι, όταν θα γίνει το επεισόδιο να ανοίξουν οι κάμερες, είναι ανεδαφικό, διότι ως επί το πλείστον τελούνται από άτομα με συγκαλυμμένα τα χαρακτηριστικά, τι να πιάσουμε τον κουκουλοφόρο;  Είναι ένα ζήτημα για άλλη ώρα, έχει πολλή κουβέντα.  Ετοιμάζεται λοιπόν το σχέδιο νόμου.  Θα πρέπει να αποφασίσει η Βουλή που είναι η αρμοδιότητα της.  Βεβαίως ζητείται και η γνώμη της αρχής, όχι η σύμφωνη γνώμη.

Μανόλης Κοττάκης: Μήπως χθες ήσασταν λίγο πολωτικός όταν λέγατε ότι το κράτος θα νικήσει τις μειοψηφίες;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Το να είσαι πολωτικός με τον ταραξία δεν είναι κακό. Πρέπει να τον απειλούμε και είναι και ένα μήνυμα ότι, εν τέλει το κράτος δε μπορεί να υποκύψει.  Πρέπει να πιστεύει ότι (το κράτος) μπορεί να νικήσει.

Γιάννης Προβής: Το να ακούγονται μες στη Βουλή κουβέντες του τύπου ότι υπάρχει ανοχή από κόμματα προς την εγκληματικότητα;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Ποιος το είπε;  Εγώ δεν το είπα πάντως.  Ούτε άφησα υπονοούμενο και αυτό που είπα στο τέλος είναι οι θέλουμε την συμπαράσταση της κοινωνίας και το εννοώ και το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να ξέρουν οι πάσης μορφής ταραξίες ότι εν τέλει το κράτος δε μπόρεσαν να το νικήσουν, όταν θέλει και τώρα λέω ότι θέλει να μη νικηθεί.

Γιάννης Προβής: Η προχτεσινή επιχείρηση σκούπας στο κέντρο της Αθήνας απέδωσε κατά τη γνώμη σας;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Δεν είναι σκούπα.  Είναι επιλεγμένες επιχειρήσεις.  Βεβαίως αποδίδει.  Είχαμε συλλήψεις αρκετών ατόμων για αδικήματα επ’ αυτοφώρω τελούμενα.

Μανόλης Κοττάκης: Αυτός που είπατε για τα καλάσνικοφ;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Συνελήφθη  ή μάλλον κατελήφθη κινούμενο αυτοκίνητο και συνελήφθησαν άτομα τα οποία επέβαιναν, στο οποίο υπήρχε μέσα καλάσνικοφ, πιστόλια, κουκούλα.

Μανόλης Κοττάκης: Αυτοί ήταν του κοινού ποινικού ή…

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Ερευνάται από τους αρμόδιους  της ασφάλειας.  Πληροφορούμαι ότι γίνεται ανάκριση και εξιχνιάζεται.

Μανόλης Κοττάκης: Όπως αντιλαμβάνεστε η ασφάλεια μαζί με το θέμα της οικονομίας είναι το νούμερο ένα θέμα της πολιτικής ατζέντας.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Θα ήθελα να σας πω κάτι.  Ειλικρινά σας λέω ότι αν δεν είχαμε το μείζον πρόβλημα των λαθρομεταναστών και αν δεν είχαμε το πρόβλημα των κουκουλοφόρων, η αστυνόμευση στην Ελλάδα θα ήταν αρίστη.  Το πενήντα τοις εκατό της δύναμης της αστυνομίας ασχολείται καθημερινά, και τα ΜΑΤ που περιμένουν μέσα να κάνουν μια επιχείρηση, ανά πάσα στιγμή, και η ομάδα Δέλτα για τους κουκουλοφόρους, το πενήντα τοις εκατό της αστυνομίας ασχολείται με αυτά τα πράγματα.  Σ’ όλη την Ελλάδα έχουμε το πρόβλημα.

Μανόλης Κοττάκης: Μόνο οι μετανάστες φταίνε;   Οι Έλληνες είναι άγιοι;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Είπα αν δεν είχαμε το πρόβλημα…

Γιάννης Προβής: Ναι αλλά μας έχουν ταράξει στις ληστείες τώρα τελευταία.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Κοιτάξτε τα δελτία που βγαίνουν από την αστυνομία καθημερινά, που έχουμε εξιχνιάσεις και δείτε ποιοι είναι εκείνοι που τα έχουν διαπράξει.

Μανόλης Κοττάκης: Θέλετε να πείτε ότι είναι αλλοδαποί;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Είναι πάρα πολλοί αλλοδαποί. Η αστυνομία ασχολείται με το να αποκρούσει την εισβολή, να τους μεταγάγει, να τους πάει στα δικαστήρια, να τους επαναπροωθήσει, να τους φυλάξει στα κέντρα υποδοχής.  Έχω μια τεράστια δύναμη που ασχολείται με αυτό το πρόβλημα και να μη συμμετέχουν στην εγκληματικότητα οι άλλες δραστηριότητες της αστυνομίας, που έχουν σχέση με τους αλλοδαπούς, δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη δύναμη που απασχολείται εκεί.  Δεύτερον, έχουμε σε δεκαπέντε πόλεις της Ελλάδας το φαινόμενο των κουκουλοφόρων και δεν το δημιούργησε η Αστυνομία το πρόβλημα αυτό.

Μανόλης Κοττάκης: Ο Παλαιοκώστας δεν είναι αλλοδαπός. Οι απαγωγείς του Παναγόπουλου επίσης φαίνεται ότι δεν ήταν αλλοδαποί.  Γι’ αυτές τις δυο υποθέσεις που συνδέονται με την αποτελεσματικότητα της αστυνομίας.  Δηλαδή αν θα τον ξαναπιάσει τον Παλαιοκώστα ή αν θα βρει τους απαγωγείς του Παναγόπουλου, είναι ένα στοίχημα που κρίνεται η αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ.  Εκεί θα έχουμε αποτέλεσμα;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Δε μπορώ να σα πω σε ποια φάση βρίσκεται η έρευνα.  Σας λέω ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της με πολλή μεθοδικότητα και έχει εμπειρίες πάνω σ’ αυτά τα θέματα και πιστεύω ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά.

Μανόλης Κοττάκης: Αυτή η κατάργηση του απορρήτου των επικοινωνιών, εκτός από τα κινητά, θα αφορά και το διαδίκτυο;  Γιατί ο Πρωθυπουργός χθες μίλησε για συντονισμό blogs – sms για τους κουκουλοφόρους που δρουν, όπως λέτε, σε δεκαπέντε πόλεις.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Αυτή τη στιγμή εκείνη η πρωτοβουλία που υπάρχει είναι αυτή που σας είπα.  Ήθελα όμως να παρακαλέσω κάτι.  Θέλουμε την κοινωνία κοντά.  Θέλουμε να μας βοηθήσει η κοινωνία γιατί είναι αυτή που πλήττεται και έχει καθήκον ο κάθε πολίτης να στηθεί δίπλα στον αστυνομικό.

Μανόλης Κοττάκης: Εννοείτε πληροφορίες;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Όχι.  Θέλουμε την στήριξη.  Το ηθικό του αστυνομικού πρέπει να είναι ψηλά και δεύτερον αυτό το φαινόμενο, που βλέπουμε κάποιο ελεγχόμενο. Εντάξει αυτός μπορεί να είναι ένας αθώος πολίτης που κατά τύχη ελέγχεται, όπως συμβαίνει πάντοτε.

Μανόλης Κοττάκης: Ά.  Λέτε για την Κυψέλη.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Ας μη θεωρούμε a priori κακό τον αστυνομικό.  Χτες το βράδυ έκανα μια αιφνιδιαστική βόλτα στα μπλόκα τα οποία υπάρχουν.

Γιάννης Προβής: Με πίτσες πάλι;

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Έχω αυτό το κακό που έγινε και λίγο χλευαστικά.  Γιατί ήταν κακό;  Το να πάει Υπουργός να κάτσει μέσα σε μια κλούβα με τα παιδιά αυτά των είκοσι – εικοσιένα – είκοσι δύο ετών, να πιει νερό και να φάει ένα κομμάτι πίτσα είναι κακό;

Μανόλης Κοττάκης: Όχι.  Αλλά επειδή είστε από Κρήτη, περιμέναμε να πάτε δίπλες.

Χρήστος Μαρκογιαννάκης: Με ενόχλησε που άκουγα συναδέλφους σας να αντιμετωπίζουν τόσο χλευαστικά το θέμα, που δεν το καταλάβαινα.

Share

Αναρτήθηκε την Πέμπτη, 9 Απριλίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαρτίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Φεβ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X