ΣΚΑΪ Radio 100,3 – Εκπομπή “portosalte@skai.gr” | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΚΑΪ Radio 100,3 – Εκπομπή “portosalte@skai.gr”

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη στην εκπομπή «portosalte@skai.gr» και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

 

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009, ώρα 09:00

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Καλημέρα κύριε Πορτοσάλτε.

 

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, μπαίνουν τα πράγματα, σιγά, σιγά στο αυλάκι. Οι άνθρωποι όμως είναι απαιτητικοί πολύ.    

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Έχουν δίκιο.

 

Δημοσιογράφος:  Σε μία χθεσινή επικοινωνία που είχαμε με τους ανθρώπους, κυρίως της ευρύτερης περιοχής της πλατείας Θεάτρου, εκεί Πειραιώς κτλ, μου έλεγαν ότι: ναι μεν η πλατεία Θεάτρου δεν έχει ναρκομανείς, ναι μεν είναι πολύ πιο εύκολη η διέλευση, τώρα ψάχνουν να βρουν τρόπους που να μας κάνουν να ξαναγυρίσουμε εκεί, αλλά οι ναρκομανείς πήγαν στην οδό Αγησιλάου, κάτω από την Πειραιώς. 

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Κ. Πορτοσάλτε, καταρχάς έχω μια μικρή ένσταση σε όλους που λένε ότι εξαιτίας του εκλογικού αποτελέσματος ήρθε η Κυβέρνηση και παίρνει αυτά τα μέτρα. Οφείλω να σας πω ότι από την πρώτη ημέρα που ήρθα εδώ που είμαι σήμερα, είδα τους Πρέσβεις των χωρών, τους περισσότερους Πρέσβεις των χωρών, από τις οποίες μας έρχονται αυτοί οι άνθρωποι.

 

Δημοσιογράφος:  Να μου επιτρέψετε: εσείς κ. Μαρκογιαννάκη.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Εγώ, ως Υπουργός της Κυβέρνησης.

 

Δημοσιογράφος: Στην κοινωνία δεν δόθηκε η αίσθηση ότι συνολικώς εργάζεται η Κυβέρνηση.  Εσείς τα κάνετε.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Επιτρέψτε μου. Είχα σύσκεψη το μήνα Μάιο, όχι ότι ήταν μετά τις εκλογές ο Μάιος, προ των εκλογών και είχε εκδοθεί και Δελτίο Τύπου για διυπουργική σύσκεψη όπου ακριβώς αυτά τα οποία εξαγγέλθηκαν χθες είχαν επισημανθεί ότι πρέπει να γίνουν από τότε. Ασφαλώς εγώ δεν είμαι από εκείνους που πετούν στα σύννεφα, δεν είμαι από εκείνους που δεν κάνουν την αυτοκριτική τους όταν χρειαστεί.Να θυμίσω όμως, γιατί και το 2004 δημοσιογραφούσατε και εσείς, πρώτος και μόνος είχα πει, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων ότι η εικόνα του κέντρου της Αθήνας είναι απαράδεκτη και πρέπει να πάρουμε μέτρα και τότε έπεσαν πάνω μου οι πάντες, από αριστερά μέχρι δεξιά, να με ¨κατακρεουργήσουν¨ χαρακτηρίζοντάς με ανάλγητο, χαρακτηρίζοντάς με ότι ετοιμάζω χώρους, ¨αποθήκες ψυχών¨ και όλα τα άλλα. Τι θέλω να πω με αυτό; Ολόκληρη η κοινωνία μας τώρα ξύπνησε! Τώρα μόνο ξύπνησε! Μέχρι πρότινος όποιος τολμούσε να ανοίξει το στόμα του να επισημάνει το πρόβλημα χαρακτηριζόταν σκληρός, ρατσιστής, όλα τα άλλα.  

 

Δημοσιογράφος: Από τα μέσα  κυρίως.  

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Αυτά κ. Πορτοσάλτε πρέπει να ειπωθούν, διότι τώρα όλοι κάνουμε κριτική, αλλά πρέπει πρώτα να κάνουμε την κριτική στον εαυτό μας και εγώ την κάνω στον εαυτό μου πρώτος. 

 

Δημοσιογράφος: Γιατί είπατε για κοινωνία. Ένα μέρος της κοινωνίας, η οποία ζει το πρόβλημα εδώ και χρόνια ήταν πολύ πιο προωθημένη έναντι ενός άλλου κομματιού της κοινωνίας που δεν το ζει στην καθημερινότητα της.   

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Και κανείς δεν τους άκουγε, οι περισσότεροι τους έλεγαν ότι γίνονται όργανα του κ. Καρατζαφέρη. Να λέμε κάθε πράγμα με το όνομά του. Χθες ελήφθησαν κάποια μέτρα. Μάλλον αποφασίστηκαν κάποια μέτρα. Εγώ δεν λέω ότι είναι πανάκεια. Δεν λέω ότι αυτά τα μέτρα θα λύσουν το πρόβλημα. Είναι μία προσπάθεια την οποία θα καταβάλλουμε και μακάρι κάποιος να μας υποδείξει κάτι διαφορετικό και εγώ σας λέω ότι θα το μελετήσουμε και θα το αποδεχθούμε αν τείνει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από ένα δεδομένο: ότι υπάρχει πρόβλημα! Ότι υπάρχει μείζον πρόβλημα! Όχι απλά πρόβλημα.      

 

Δημοσιογράφος:  Πάμε λίγο στα πρακτικά κ. Υπουργέ; Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών οι οποίοι δεν μπορούν να καταδείξουν από τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν από πού προέρχονται. Ένα το κρατούμενο. Δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι δύσκολα θα βρουν τρόπο να δουλέψουν εδώ. Έτσι δεν είναι; Και μάλλον δεν τους χρειαζόμαστε. Αυτό έτσι διατυπώνεται ή είμαι και εγώ τώρα ρατσιστής; Δεν ξέρω πώς να το πω και εγώ. Άρα είναι ο πλεονάζων αριθμός. Ξέρετε τι γίνεται μέσω του διαδικτύου; Τι κυκλοφορεί; Ζητήστε μία αναφορά από τον πολύ επιτυχημένο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όχι για να διώξει κάποιον αλλά για να σας δώσει την αναφορά για το τι e-mail κυκλοφορεί. Ξέρετε πόσο ανεβάζουν τον αριθμό των λαθρομεταναστών; Υπάρχει ένα ζήτημα. Σας εγκαλούν ότι υποβαθμίζετε τον αριθμό.   

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Όχι, κοιτάξτε, είναι κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες, αναμφισβήτητα είναι πολλοί.

 

Δημοσιογράφος: Άλλοι λένε ότι είναι 2.000.000.  

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Δεν ξέρω. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι είναι υπερβολικός ο αριθμός αυτός. Οπωσδήποτε  είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός, τον οποίο η κοινωνία μας και η οικονομία μας δεν μπορεί να τον αντέξει είναι γεγονός.

 

Δημοσιογράφος:  Σε αυτό ¨πατούν¨ οι πολιτικά αντίπαλοι σας, κ. Μαρκογιαννάκη. Ότι δεν ξέρετε καν τον αριθμό των λαθραία εισερχομένων.  

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Γιατί πότε ήξερε κάποιος σε αυτό τον τόπο, ούτε είναι εύκολο κ. Πορτοσάλτε; Τούτοι οι αριθμοί είναι επισφαλείς. Και είναι επισφαλείς διότι λέμε συνελήφθησαν τόσοι και από αυτούς είχαν συλληφθεί πριν από λίγο οι ίδιοι. 

 

Δημοσιογράφος: Και να φέρω ένα ακόμα παράδειγμα. Έχετε εκεί στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα σε ένα σπίτι 30 μέτρων, σε μια γκαρσονιερίτσα, μέσα κατοικούν 50 άνθρωποι. Τι κάνετε πρακτικώς με όλους αυτούς; Τους μαζεύετε μία νύχτα και τους λέτε παιδιά πίσω;    

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Όχι, θα σας απαντήσω αμέσως. Καταρχάς αυτή τη στιγμή το πρόβλημα ποιο είναι; Ότι μπορεί να τον συλλάβεις και να μην έχεις τί να τον κάνεις. Τα κρατητήρια είναι γεμάτα, χώροι υποδοχής στη Ηπειρωτική Ελλάδα δεν υπάρχουν, παρά μόνο στη Σπάρτη υπάρχει ένας μικρός χώρος υποδοχής, υπάρχουν κάποιοι άλλοι στα νησιά, τους οποίους τούτη η Κυβέρνηση τους έφτιαξε. Εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχουν χώροι υποδοχής, δεν έχουμε τί να τους κάνουμε και τους αφήνουμε αμέσως ελεύθερους. Πού να τους πάμε;    

 

Δημοσιογράφος:  Ο έλεγχος γιατί γίνεται; Διότι ο έλεγχος διαπιστώνει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν έχει πάνω του έγγραφα.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Ο έλεγχος γίνεται για να διαπιστωθεί ποιος είναι αυτός, να του πάρουμε τα στοιχεία του, να δούμε αν κάνει και κάτι άλλο, να δούμε αν έχει ναρκωτικά επάνω του ή οτιδήποτε άλλο. Εν πάση περιπτώσει γίνεται και ένας έλεγχος για να κάνει την παρουσία της η Αστυνομία ούτως ώστε να εφαρμοστεί η παροιμία «Ο φόβος φυλάει τα έρμα». Δεν μπορεί η Αστυνομία να μην κάνει τίποτα απολύτως. Κάνει, λοιπόν, ό,τι μπορεί να κάνει τούτη την ώρα. Ποιος είναι ο στόχος; Με τα κέντρα υποδοχής τα οποία θα δημιουργήσουμε τάχιστα και θα είναι και πρότυπα, ας μη μιλάμε για αυτά τώρα και ας μη μιλάμε για αποθήκες ψυχών. Δεν θα είναι έτσι και μετά από λίγο που θα είναι έτοιμα θα μπορεί οποιασδήποτε να έρθει να τα επισκεφτεί, να δει ότι δεν θα είναι έτσι. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να είμαστε ανάλγητοι.       

 

Δημοσιογράφος:  Το Εφετείο πάντως, όπου μένουν μέσα στο σκουπίδι, δεν θα είναι κ. Μαρκογιαννάκη. Προφανώς δεν θα είναι και δωμάτιο ξενοδοχείου, αλλά δεν θα είναι σαν το Εφετείο.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Ξέρετε κάτι; Πετάει στα σύννεφα όποιος υποστηρίζει ότι μπορούμε να κάνουμε χώρους υποδοχής για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, αυτό δεν γίνεται. Όμως θα συλλαμβάνονται σταδιακά και θα ξεκινά παράλληλα η μεγάλη προσπάθεια της επαναπροώθησης. Εάν δηλαδή τα κέντρα, αυτά τα οποία θα χωράνε μέσα 4-5 χιλιάδες άνθρωποι, όσοι χωράνε. Από εκεί μέσα επιλέγουμε καθημερινά 50-100-200-300 όσους μπορούμε, να τους επαναπροωθούμε, ταυτόχρονα θα συμπληρώνεται το κενό το οποίο θα δημιουργείται, από άλλους οι οποίοι θα συλλαμβάνονται. Η εκτίμηση είναι ότι : με τις ποινές  οι οποίες θα είναι δρακόντειες πλέον για τους λαθροδιακινητές. Υπόψιν ότι συνελήφθησαν φέτος περίπου, μέχρι σήμερα, 400 με 500. Ουδείς βρίσκεται στη φυλακή κύριε Πορτοσάλτε. Μα κανείς! Πληρώνουν κάτι ¨ψιλά¨ και σηκώνονται και φεύγουν. Τώρα όμως θα πηγαίνουν φυλακή.

 

Δημοσιογράφος: Με ποια ανώτερη ποινή κύριε Υπουργέ;

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Μέχρι σήμερα;

 

Δημοσιογράφος: Μέχρι σήμερα είναι κάτι μήνες η ποινή.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Η ποινή θα ξεκινά από το μεμονωμένο άτομο το οποίο θα επιχειρεί να κάνει την διακίνηση, με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών, αλλά όταν είναι οργανωμένο θα φτάνει μέχρι ισόβια. Όταν είναι κερδοσκοπίας, που τεκμαίρεται ότι είναι εκ κερδοσκοπίας, θα είναι από 15 χρόνια και πάνω. Και προσέξτε κατ΄ άτομο.

 

Δημοσιογράφος: Τους επιβιβάζουν λοιπόν σε τρεις βάρκες και τους στέλνουν και ο διακινητής μένει απέναντι, ας πούμε, στην απέναντι πλευρά.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Κατά κανόνα συλλαμβάνεται και ο διακινητής, ο οποίος έρχεται.

 

Δημοσιογράφος: Μπαίνει; Ας πούμε ότι δεν θα μπαίνει στο σκάφος μέσα, δεν θα μπαίνει στη Βάρκα;

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Κοιτάξτε σας λέω ότι όταν συλλαμβάνεται ο διακινητής, εντάξει, αν βάλουμε όλα τα αρνητικά μπροστά ενδεχομένως να πρέπει να κάτσουμε να σταυρώσουμε τα χέρια μας, αλλά σας λέω ότι εκτιμάται ότι μόνο με το άκουσμα ότι πλέον στην Ελλάδα ο διακινητής θα πηγαίνει φυλακή για πολλά χρόνια θα υπάρξει κάποια ανάσχεση.

 

Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Από εκεί και πέρα θα ξεκινήσουμε σιγά, σιγά τις επαναπροωθήσεις. Ξεκινήσαμε ήδη. Όταν περάσει το μήνυμα ότι ξέρετε κάτι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασυδοσία, στην Ελλάδα κινδυνεύεις να πας εκεί, κινδυνεύεις να μείνεις και δώδεκα μήνες σε ένα χώρο υποδοχής που θα είσαι εν πάση περιπτώσει σε ένα καθεστώς σχεδόν στέρησης.

 

Δημοσιογράφος: Άκουσα θα γίνει και διαφήμιση σε αυτές τις χώρες που έρχονται από εκεί, της Ασίας κ.λπ. με φωτογραφίες για τις συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα. Ισχύει;

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Βεβαίως, βεβαίως. Κάνουμε μία προσπάθεια να τους καταδείξουμε ότι δεν είναι ο παράδεισος που σας λένε. ¨Πουλάτε τα υπάρχοντά σας και έρχεστε στην Ελλάδα, νομίζετε ότι θα πάτε στον παράδεισο, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, δείτε πως ζουν αυτοί στην Ελλάδα¨. Πιστεύω και αυτό θα λειτουργήσει, αλλά κυρίως πρέπει να χτυπήσουμε τα κυκλώματα. Τα κυκλώματα πρέπει να τα χτυπήσουμε στην γείτονα, δηλαδή εδώ ανατολικά. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εκεί, είναι χαρακτηριστικό ότι όποτε ανοίγει η κάνουλα γίνεται ο κακός χαμός, να πω αυτή τη λέξη. Οποτε θέλουν πάλι, σταματάνε και για μέρες δεν έρχεται κανένας. Είναι χαρακτηριστικό.

 

Δημοσιογράφος: Ναι.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Κύριε Πορτοσάλτε, όμως δείτε και εγώ θέλω να κάνω δύο εκκλήσεις: η μία είναι προς όλους τους πολίτες να μην θελήσουν κάποιοι να προσπαθήσουν να λύσουν το πρόβλήμα. Όπως κάποιοι κινδυνολογούν, ή όπως κάποιοι φοβούνται με αντιπαραθέσεις και με βιαιότητες. Το πρόβλημα οφείλει και πρέπει να το λύσει η Πολιτεία. Και ένα δεύτερο ας μην μας ζητήσουν αύριο το πρωί και να μας πουν ότι: ‘‘είπατε χθες στις 13 του μήνα ότι θα λύσετε το πρόβλημα και έχουμε σήμερα 17 και ακόμα δεν συλλάβατε κανέναν’’. Πρέπει να έχουν μία μικρή υπομονή, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να φαίνονται, όπως εμείς συνεκτιμούμε, μετά από περίπου ενάμιση μήνα.

 

Δημοσιογράφος: Ναι. Μαζί με αυτά που λέτε για πλοία ως χώροι και αυτοί παραμονής.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Ήδη αναζητείται πλοίο, για να το νοικιάσει το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα είναι ο πρώτος χώρος υποδοχής, δηλαδή αντί για να παραμένουν μία εβδομάδα στο Αγαθονήσι ή στην Κω ή στη Σάμο θα είναι στο πλοίο. Όταν θα μαζεύονται διακόσοι, τριακόσοι πόσοι θα είναι αυτοί, θα πηγαίνουν κατευθείαν με το πλοίο στο κέντρο υποδοχής να μην γίνεται αυτή η διαδικασία, η οποία και στον τουρισμό μας στα νησιά οπωσδήποτε δημιουργεί πρόβλημα.

 

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ γνωρίζετε ποιο είναι το κόστος της επαναπροώθησης ανά άτομο;

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Είναι σημαντικό. Κοιτάξτε το κόστος της επαναπροώθησης δεν είναι, διότι το πληρώνει, πληρώνεται από το πρόγραμμα της Ε.Ε. Δηλαδή να το να πούμε στον άλλο να φύγει είναι πρόγραμμα της Ε.Ε, οπότε εκεί δεν έχουμε πρόβλημα. Το πρόβλημα μας είναι τα κέντρα υποδοχής και η διαβίωση μέσα στα κέντρα υποδοχής.

 

 Δημοσιογράφος: Δεν πληρώνει η Ευρώπη για αυτά;

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Όχι, όχι δεν πληρώνει προς το παρόν. Όμως κύριε Πορτοσάλτε το μεγαλύτερο πρόβλημα, το σημειώνω είναι ότι το 1/3 της Αστυνομίας αυτή τη στιγμή ασχολείται με αυτό το πρόβλημα. Και είναι για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα διότι αν είχα εγώ το 1/3 αυτό της Αστυνομίας στη διάθεση μου και το διέθετα στην αστυνόμευση και στη διάθεση του πολίτη ίσως η μικροεγκληματικότητα και αυτό το κλίμα ανασφάλειας να μην ήταν σε αυτό το επίπεδο.

 

Δημοσιογράφος: Γιατί χάσατε πέντε χρόνια ως Νέα Δημοκρατία. Τουλάχιστον να αυξήσετε την ποινή του νόμου κύριε Μαρκογιαννάκη; 

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Γιατί θα έλεγα κύριε Πορτοσάλτε, ότι χάσαμε ως λαός και ως κοινωνία όλοι μαζί, τα πέντε χρόνια, διότι μέχρι χθες θα γινόταν επανάσταση εδώ στην Αθήνα, αν τολμούσε κάποιος και άνοιγε το στόμα του και έλεγε παίρνω αυτά τα μέτρα.

 

Δημοσιογράφος: Ναι σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Αναπλ. Υπουργός Εσωτερικών: Ήμασταν γραφικοί όσοι το επισημαίναμε.

 

Δημοσιογράφος: Ναι και ακραίοι μαζί βέβαια. Λοιπόν ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ. Να ‘σται καλά, καλημέρα.

 

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Μαΐου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X