Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την κατάργηση ΔΟΥ, Ειρηνοδικείου Κισάμου | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την κατάργηση ΔΟΥ, Ειρηνοδικείου Κισάμου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, καμιά φορά η άκαμπτη εμμονή σε ρυθμίσεις και αποφάσεις, οι οποίες έχουν ληφθεί με αντικειμενικά κριτήρια, οδηγούν σε αποτελέσματα σε σχέση με τα ρυθμιζόμενα θέματα που είναι αντίθετα με τα επιδιωκόμενα. Και αυτό διότι συντρέχουν καμιά φορά προϋποθέσεις και ιδιαιτερότητες, οι οποίες δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν και έτσι ακριβώς γίνεται αυτό που είπα προηγουμένως, δηλαδή έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την κατάργηση των δύο Υπηρεσιών που αναφέρονται στην επίκαιρη ερώτηση την οποία έχω καταθέσει για την περιοχή της Κισσάμου, για το Δήμο Κισσάμου, του Ειρηνοδικείου και της ΔΟΥ.

Σε πρόσφατη επίσκεψη την οποία είχαν κάνει φορείς και στα δύο Υπουργεία και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στο Υπουργείο Οικονομικών –εσείς, κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών, είχατε κάποιο πρόβλημα εκείνη την ημέρα και δεν ήσασταν ο ίδιος, ήταν, όμως ο διευθυντής του γραφείου σας- εξέθεσαν με κάθε λεπτομέρεια τα επιχειρήματα που πραγματικά αποδεικνύουν ότι τυχόν εμμονή στις δύο αυτές αποφάσεις θα έχει αποτελέσματα και αντιοικονομικά και αντιαναπτυξιακά σε κάθε περίπτωση.

Ποια ήταν αυτά τα επιχειρήματα; Η πόλις της Κισσάμου είναι ο μοναδικός –παρακαλώ πάρα πολύ- άλλος πόλος ανάπτυξης του Νομού Χανίων. Έχουμε την πόλη των Χανίων και τους περιαστικούς δήμους -και παρατηρείται ένας υδροκεφαλισμός στο Νομό- και έχουμε και την πόλη της Κισσάμου, η οποία κάνει μία προσπάθεια ανάπτυξης. Είναι σημείο αναφοράς των κατοίκων μιας ευρύτερης περιοχής αποκομμένης από τον υπόλοιπο νομό.

Είναι έδρα δήμου, έχει μητρόπολη, έχει λιμάνι και λιμεναρχείο. Είχε το ειρηνοδικείο, είχε τη ΔΟΥ, έχει μουσείο, έχει αστυνομικό τμήμα. Θα μπορούσε με την πάροδο του χρόνου και με δεδομένο ότι είναι η συνέχεια της Ιονίας Οδού και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με την Πελοπόννησο, να γίνει ένας αξιόλογος χώρος ανάπτυξης.

Με αυτό που γίνεται τώρα στην ουσία αρχίζει ο μαρασμός και η ερημοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Κύριε Υπουργέ, στη δευτερολογία μου θα πω κάποιες άλλες ιδιαιτερότητες.

Όμως, θα πρέπει να ξέρετε ότι η αναστάτωση που έχει επέλθει είναι απίστευτη. Συμβαίνουν αυτά τα οποία αναφέρω στην ερώτησή μου, καταλήψεις, απεργίες και όλα τα άλλα. Ξέρετε ότι αυτή η αναστάτωση και ο θυμός των κατοίκων δεν θέλουν να αντιμετωπιστεί με οίκτο. Θέλουν συμπαράσταση στη λύση του προβλήματός τους.

Δεν είναι δυνατόν να αξιώνουμε από ένα κάτοικο της περιοχής της λεγόμενης «των εννέα χωριών», όπου είναι τόσο δύσβατη η μετακίνηση, η επικοινωνία και η συγκοινωνία, να φύγει –προσέξτε- από εκείνη την περιοχή και να πάει στα Χανιά για μια φορολογική του υπόθεση ή για να κάνει ένα ειρηνοδικείο. Μου είναι αδιανόητο, κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης –που είστε εδώ- να σκεφθώ ότι ένας ειρηνοδίκης θα φύγει για να πάει να κάνει αυτοψία σε εκείνη την περιοχή για μια ένδικη διαφορά που υπάρχει και θα χρειαστεί μία ημέρα για να πάει και μία ημέρα για να γυρίσει.

Είναι προτιμότερο να παραμείνουν αυτές οι δύο υπηρεσίες που με την κατάργησή τους, προσέξτε, κανένα οικονομικό όφελος δεν θα έχει το δημόσιο, όπως στην συνέχεια θα αποδείξουμε. Είναι λοιπόν προτιμότερο να παραμείνουν αυτές οι δύο υπηρεσίες, ούτως ώστε και στην ανάπτυξη της περιοχής να συμβάλλουν, αλλά και στην εξυπηρέτηση των κατοίκων.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με την ερώτηση του κυρίου  Βουλευτού θα ήθελα να απαντήσω ότι όσον αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών, ζητήθηκε η γνώμη των ολομελειών των εφετείων της χώρας και ελήφθησαν υπ’ όψιν στατιστικά στοιχεία κάθε ειρηνοδικείου, όπως ο αριθμός υποθέσεων, ο αριθμός ειρηνοδικών, ο αριθμός δικαστικών υπαλλήλων, το κόστος λειτουργίας και στέγασης, η γεωγραφική θέση, η προσβασιμότητα και συγκοινωνιακά μέσα εξυπηρέτησης των πολιτών, επίσης η επικαιροποίηση των αναγκών, δεδομένου ότι τα περισσότερα ειρηνοδικεία ιδρύθηκαν το 19ο αιώνα, ο αριθμός των ειρηνοδικείων κατά πρωτοδικειακή περιφέρεια και οι απόψεις των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών τοπικών παραγόντων.

Το Προεδρικό Διάταγμα για κατάργηση, αφού ελέγχθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και κυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εστάλη για δημοσίευση και με το Προεδρικό Διάταγμα αυτό επιτυγχάνεται ο εξορθολογισμός στην κατανομή των ειρηνοδικείων, η μείωση του κόστους λειτουργίας και η εξοικονόμηση του ανθρώπινου δυναμικού με λιγότερο δυνατά προβλήματα για τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Συνεπώς, μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο έχουν ληφθεί και οι σχετικές αποφάσεις.

Όσον αφορά τη συγχώνευση των ΔΟΥ στο Υπουργείο Οικονομικών, όπως έχω τονίσει κατ’ επανάληψη, επειδή δεν είχε μελετηθεί σε βάθος, συστήσαμε μία Επιτροπή, η οποία έλεγξε τις διάφορες περιπτώσεις και με βάση αυτήν τη μελέτη, προχώρησε σε κάποιες αποφάσεις.

Βέβαια, όπως γνωρίζετε, έχει ανασταλεί μέχρι 22 Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνει κάποια προετοιμασία σε σχέση με τη δυνατότητα λειτουργίας κάποιων γραφείων υπό του τύπου φορολογικού ΚΕΠ και οπωσδήποτε σε κάθε περίπτωση θα εντοπιστούν και σε αυτήν τη φάση που έχουμε αναστείλει την εκτέλεση της απόφασης κάποια προβλήματα που είναι δυνατόν να προκύψουν από τις προτεινόμενες οργανωτικές μεταβολές και τα συμπεράσματα από αυτές τις μελέτες των προβλημάτων, θα ληφθούν υπ’ όψιν για την απόφαση που έχει σχέση με την συγχώνευση των ΔΟΥ. .

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πιστεύω ότι οι πάντες θα συμφωνήσουν σε αυτήν την Αίθουσα ότι στη λειτουργία του δημοσίου υπάρχει ένας απίστευτος στρουθοκαμηλισμός. Εν προκειμένω το κάνω πιο λιανά για να το κατανοήσουμε.

Είναι προφανές ότι όλες αυτές οι κινήσεις, συγχωνεύσεις, καταργήσεις υπηρεσιών γίνονται στα πλαίσια εξοικονόμησης χρημάτων. Αυτή είναι η ουσία, κύριε Υπουργέ. Μας το επιβάλει η Τρόικα και το κάνουμε τώρα. Άλλωστε όσον αφορά τις ΔΟΥ μας είπε ο διευθυντής του γραφείου σας στη σύσκεψη ότι η Τρόικα έχει πει να υπάρχει μία ΔΟΥ σε κάθε νομό.  Απλά είναι τα πράγματα.

Αυτό όμως είναι στη λογική «‘πονάει δόντι και κόβει κεφάλι». Διότι αν πάρουμε τη ΔΟΥ Κισσάμου, κύριε Υπουργέ, θα δείτε ότι ούτε εξοικονόμηση χρημάτων υπάρχει, αλλά πολύ περισσότερο και βραχυπρόθεσμα ακόμα, θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.

Ενοικιάζεται ένα οίκημα στην περιοχή, η ΔΟΥ Χανίων, όπου θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες έχει στενότητα χώρου και θα αναγκαστεί το δημόσιο να νοικιάσει άλλο οίκημα στην πόλη των Χανίων με πολύ ακριβότερο ενοίκιο και αγνοείτε την προσφορά του Δήμου, ο οποίος είπε «αναλαμβάνουμε εμείς τα έξοδα της στέγασης της υπηρεσίας είτε εκεί που είναι είτε σε άλλο χώρο».

Επομένως, από την ώρα που δεν απολύονται υπάλληλοι, αλλά απλά μετακινούνται οι υπάλληλοι στα Χανιά σε ένα άλλο κτήριο ακριβότερο, αυτόματα και βραχυπρόθεσμα ακόμα -εκτός από τις μακροπρόθεσμες ζημίες οι οποίες θα γίνουν, όπως σας είπα προηγουμένως και έχουν σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής-  θα έχετε ζημία.

Εμείς κάνουμε -και κάνουν και οι φορείς του Νομού, της περιοχής- μια πρόταση: Μην καταργήσετε την Υπηρεσία ή, αν θέλετε, καταργήστε την τυπικά, με την έννοια της ονομασίας ως ΔΟΥ, να παραμείνει η Υπηρεσία στην περιοχή χωρίς προϊστάμενο, να είναι ένα παράρτημα της ΔΟΥ Χανίων, όπου θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Το ζήτημα δεν είναι εγωιστικό, ότι σώνει και καλά θέλουμε ΔΟΥ. Όχι. Θέλουμε υπηρεσία η οποία θα εξυπηρετεί την περιοχή.

Με αυτή τη λογική θέλω να το δείτε, κύριε Υφυπουργέ των Οικονομικών, όπως επίσης και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος μπορεί να μη μου απαντά στην επίκαιρη, αλλά κατ’ ευτυχή συγκυρία, είναι παρών.

Είχαμε την τύχη, κύριε Υπουργέ της Δικαιοσύνης, να αναπτύξουμε στον Υφυπουργό επίκαιρη ερώτηση που αναφέρεται και σε εσάς, αλλά απαντά ο κύριος Υφυπουργός των Οικονομικών.

Κατ’ ευτυχή, λοιπόν, συγκυρία είναι εδώ ο Υπουργός της Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά, λοιπόν, το Ειρηνοδικείο πρυτάνευσε η σκέψη ότι ο αριθμός των αποφάσεων ή των υποθέσεων -κάτι τέτοιο- θα πρέπει να είναι το καθοριστικό κριτήριο που θα ληφθεί υπ’ όψιν.

Δεν λαμβάνεται, όμως, υπ’ όψιν αυτό που σας είπα προηγουμένως, ότι για να έρθει ένας κάτοικος της νοτιοδυτικής περιοχής του Νομού Χανίων στην πόλη των Χανίων, στο Ειρηνοδικείο Χανίων για ασφαλιστικά μέτρα, θέλει μια μέρα να πάει, μια μέρα να γυρίσει και επιπλέον, ο Ειρηνοδίκης που θα κάνει την αυτοψία θα θέλει αντίστοιχο χρόνο. Το πιθανότερο είναι να αποφύγει την αυτοψία και το πιθανότατο είναι να οδηγηθούμε σε στρεβλές αποφάσεις.

Επομένως, από την ώρα που ο Δήμος έρχεται και σας λέει «προσφέρω το κτήριο, εγώ το πληρώνω, γλυτώνετε και το ενοίκιο», ισχύει εδώ και αυτό που είπα για τη ΔΟΥ, ότι κανείς δεν απολύεται, απλά μετακινούνται οι υπάλληλοι στο Ειρηνοδικείο Χανίων, άρα, παραμένοντας το Ειρηνοδικείο εκεί που είναι γλυτώνει το δημόσιο χρήματα. Διότι, επαναλαμβάνω ότι ο Δήμος προσφέρει κτήριο δωρεάν, παραμένουν οι υπάλληλοι εκεί που είναι και δεν ξεσπιτώνονται και επιπλέον, απονέμεται η δικαιοσύνη αποκεντρωμένα, πιο αποτελεσματικά και περισσότερο σωστά.

Για αυτούς τους λόγους θα παρακαλέσω πάρα πολύ και τον παρόντα Υφυπουργό Οικονομικών και τον παρόντα Υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσουν το ζήτημα. Δεν σημαίνει ότι όλες οι περιπτώσεις πρέπει να κρίνονται με τα ίδια κριτήρια. Η καθεμιά περίπτωση έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και εν προκειμένω, οι ιδιαιτερότητες που προανέφερα είναι τέτοιες που πρέπει σοβαρώς να ληφθούν υπ’ όψιν.

Κύριοι Υπουργοί, οι ύπαιθρος ερημώνεται, το καταλάβατε; Η ύπαιθρος, που είναι το θεμέλιο της ελληνικής κοινωνίας, ερημοποιείται. Το δικό μου το χωριό, που έβγαλε εκατό επιστήμονες μέσα σε τριάντα χρόνια από την αγροτιά, σήμερα έχει ερημώσει. Και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι και αυτοί οι οποίοι σήμερα εν πολλοίς επιχειρούνται.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Κύριε Πρόεδρε, σε σχέση με την αναδιοργάνωση των ΔΟΥ θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι μια υποχρέωση που είχε επιβληθεί μόνο από τις συμφωνίες που έχει καταρτίσει η χώρα μας στο πλαίσιο της δανειακής βοήθειας. Είναι αλλαγές πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει υπό τη μορφή διαρθρωτικών αλλαγών εδώ και πολλά χρόνια.

Ο εξορθολογισμός του φορολογικού μηχανισμού και η προσομοίωσή του με μηχανισμούς ξένων χωρών, όπου η ΔΟΥ δεν είναι ένα σημείο αναφοράς και ούτε γνωρίζει κάποιος που υπάρχει ΔΟΥ, φορολογικό γραφείο, είναι κάτι στο οποίο πρέπει να μεταβούμε και με τη βοήθεια, βέβαια, των ηλεκτρονικών συστημάτων.

Συνεπώς, αυτή η προσπάθεια -η οποία, βεβαίως, έχει προβλήματα, τα αναγνωρίζουμε και προσπαθούμε στην πράξη να τα λύσουμε, να τα ξεπεράσουμε και όπου χρειάζεται να παρέμβουμε- είναι μια προσπάθεια για να φτιάξουμε έναν σύγχρονο φορολογικό μηχανισμό, μακριά από την επαφή πολίτη με τις φορολογικές αρχές, η οποία δεν έχει λειτουργήσει και τόσο καλά, όπως γνωρίζετε και με την υποστήριξη των ηλεκτρονικών συστημάτων πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο εκείνο όπου δεν θα χρειάζεται ο πολίτης να ταλαιπωρείται ή να προσφεύγει στις ΔΟΥ.

Σ’ αυτή τη φάση που είμαστε τώρα, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια πρακτικά προβλήματα έχουν ανακύψει. Και θα τα αντιμετωπίσουμε. Και όπου χρειάζεται να δώσουμε μια ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην έχουμε κάποιες παρεκτροπές και προβλήματα στους φορολογούμενους, αυτό και θα πράξουμε.

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου, 2012 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X