Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |

Κατηγορία: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για την μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στα Χανιά την περίοδο 2013-2014

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, ο ομιλών γνωρίζει, όπως γνωρίζουν και όλοι εδώ μέσα, ποια είναι αυτή τη στιγμή η οικονομική κατάσταση της χώρας και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και αν το πρόβλημα το οποίο εκθέτω στην επίκαιρη ερώτησή μου δεν είχε το μέγεθος που έχει, ειλικρινά σας λέω ότι δεν θα αποτολμούσα να την καταθέσω.

Όμως, αν κάποιος θέλει να δώσει τον ορισμό της αποζημίωσης την οποία οφείλει ο ΕΛΓΑ στην περίπτωση ζημιών και καταστροφών, αν πραγματικά θέλει να αποδώσει αυτόν τον ορισμό, δεν έχει παρά να έρθει και να κάνει μια βόλτα στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά, στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.

Εγώ σας προσκαλώ και ειλικρινά σας λέω ότι με πολλή ευγένεια και με πολλή καλοσύνη θα σας δεχτούν οι άνθρωποι εκεί πέρα για να δείτε το πρόβλημα, να πάμε σε μια περιοχή που κατ’ εξοχήν είναι ελαιοπαραγωγική για να δείτε το μέγεθος της ζημιάς, να πληροφορηθείτε τα αίτια που την προκάλεσαν και προπάντων να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

Ολόκληρες περιοχές, όπου άλλοτε τα ελαιόδεντρα αυτή την εποχή ήταν έτοιμα να αποδώσουν, δεν έχουν ούτε μια ελιά! Επειδή πολλές φορές έχω ακούσει τη συζήτηση σε αυτήν εδώ την Αίθουσα ότι αυτό οφείλεται στο ότι τα ελαιόδεντρα μιας συγκεκριμένης κατηγορίας τον ένα χρόνο έχουν πολλές ελιές και τον άλλο χρόνο δεν έχουν, σας λέω τούτο ότι δεν οφείλεται σε αυτό το γεγονός.24112010

Οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες. Την εποχή που τα δέντρα ήταν σε πλήρη και μεγάλη ανθοφορία είχαμε στην περιοχή ισχυρότατους νοτίους ανέμους οι οποίοι σε συνδυασμό με την ξηρασία –διότι είχε να βρέξει πολλούς μήνες- και την άμμο, που έφερναν από την Αφρική, είχαν ως αποτέλεσμα να μη δέσει ο καρπός. Απλά πράγματα.

Έτσι τούτη την ώρα τι συμβαίνει; Έχει χτυπήσει τους αγρότες μας η κρίση. Περιμένουν αυτήν την εποχή να έρθει το λάδι, να ξεχρεώσουν και να περάσουν τον υπόλοιπο χρόνο. Είναι και οι μονοκαλλιέργειες, βλέπετε. Σας λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στρώσουν κάτω τα ελαιόπανα, διότι είναι και τα εργατικά ακριβά. Δεν συμφέρει κιόλας. Κάτι πρέπει να γίνει.

Εγώ τελειώνοντας την πρωτολογία μου σας λέω: Ελάτε, κύριε Υπουργέ, στην Κρήτη. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι δεν φείδεστε κόπου και χρόνου και θα το κάνετε αυτό το πράγμα. Να πάμε σε ολόκληρες περιοχές, όπου βλέπετε τα δέντρα καταπράσινα, να έχουν πετάξει τα βλαστάρια τους, διότι ακριβώς δεν έχουν καρπό. Δεν υπάρχει ούτε μία ελιά επάνω.

Δεν μπορεί να μείνει έτσι το πράγμα. Επαναλαμβάνω ότι ξέρω τα προβλήματα, αλλά και ο ΕΛΓΑ τα ποσοστά του τα παίρνει, όπως ξέρετε. Πληρώνουν οι αγρότες μας ΕΛΓΑ. Πληρώνουν και οι Χανιώτες ΕΛΓΑ και όλοι οι Κρητικοί. Και με πολύ παράπονο βλέπω ότι άλλες περιοχές της χώρας είτε στα ροδάκινα είτε στα σιτηρά αποζημιώνονται και μάλιστα γενναίως.

Ενόψει, λοιπόν, όλων αυτών θα παρακαλέσω να δούμε το πράγμα. Το πόσο σοβαρό είναι δε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται το θέμα μέσα στη Βουλή με δική μου επίκαιρη ερώτηση. Μάλιστα μετά την κατάθεσή της, ξέρω ότι σας επισκέφθηκε Βουλευτής της Κρήτης και συζητήσατε το θέμα στο γραφείο σας και δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο. Άρα, το πρόβλημα είναι μέγα και απασχολεί τους πάντες.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):.Πράγματι, κύριε συνάδελφε, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούμε αυτό το θέμα. Είναι η τρίτη επίκαιρη ερώτηση που απαντώ στη Βουλή. Ο Αντιπρόεδρος κ. Δριβελέγκας έθεσε το ζήτημα για το πρόβλημα που υπάρχει στη Χαλκιδική. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Πετράκος μίλησε για το πρόβλημα που υπάρχει στη Μεσσηνία.

Το πρόβλημα δυστυχώς της ακαρπίας, της μειωμένης παραγωγής λόγω σχινοκαρπίας αφορά τις περισσότερες ελαιοπαραγωγές περιοχές της χώρας. Το γεγονός ότι απαντώ για τρίτη φορά σε επίκαιρη ερώτηση, το γεγονός ότι έχω απαντήσει δεκάδες γραπτές ερωτήσεις δια του κοινοβουλευτικού έλεγχου δείχνει πραγματικά το μέγεθος του προβλήματος.

Οι καιρικές συνθήκες την περίοδο της ανθοφορίας την άνοιξη δεν ήταν οι καλύτερες και ευθύνονται για τη μειωμένη παραγωγή. Ωστόσο, ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει αποζημιώσεις, δεν καλύπτει ασφαλιστικά το συγκεκριμένο αίτιο.

Στο άρθρο 5 του νόμου του ΕΛΓΑ που επικαλείσθε και στην ερώτησή σας περιγράφονται οι φυσικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγή, στις οποίες περιλαμβάνονται η ανεμοθύελλα, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άκαιρες βροχοπτώσεις, που πράγματι υπήρχαν την άνοιξη στην περιοχή. Οι φυσικοί αυτοί κίνδυνοι όμως καλύπτουν άμεσες ζημιές και όχι δευτερογενείς ζημιές.

Στο άρθρο 4 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ ξεκαθαρίζεται ότι καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στον καρπό, που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα προαναφερόμενα αίτια. Σας διαβάζω συγκεκριμένα το άρθρο 4: «Καλύπτονται ασφαλιστικά και αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές που αποδεδειγμένα προκαλούνται από τα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια που προσδιορίζονται στο προηγούμενο άρθρο στη φυτική παραγωγή της καλλιεργητικής περιόδου που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο». Και πιο κάτω στο άρθρο 3: «Δεν καλύπτονται οι ζημιές που δευτερογενώς οφείλονται στα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια».

Επομένως, από τον ΕΛΓΑ δεν υπάρχει η δυνατότητα αποζημίωσης, καίτοι θα το θέλαμε. Υπάρχει όμως η δυνατότητα στήριξης των παραγωγών που δοκιμάζονται από την ένταση του φαινομένου της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας στην Κρήτη -και όχι μόνο στη Μεγαλόνησο- από τα προγράμματα ΠΣΕΑ, από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, αρκεί να τηρούνται οι τέσσερις προϋποθέσεις που εν προκειμένω θεωρώ ότι πληρούνται:

 

Πρώτον, επιστημονική επιτροπή να τεκμηριώσει ότι οι ζημιές οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δεύτερον, τα μετεωρολογικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι υπήρξαν αυτές οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Τρίτον, οι ζημιές να είναι της τάξεως του 30% σε σχέση με τις ζημιές με τη μέση απόδοση της συγκεκριμένης καλλιέργειας την προηγούμενη τριετία και όλα αυτά σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Βεβαίως, όλα αυτά τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, δηλαδή από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υποβληθεί ο φάκελος των ΠΣΕΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση.

Αναφερθήκατε προηγουμένως και είπατε ότι υπάρχουν άλλες περιοχές της χώρας ή άλλες καλλιέργειες που αποζημιώνονται πιο γενναιοπάροχα από τον Οργανισμό. Ο Οργανισμός αποζημιώνει για αίτια που ασφαλίζει, για αίτια που καλύπτει ασφαλιστικά. Εν προκειμένω, το αίτιο της ακαρπίας, το αίτιο της σχινοκαρπίας, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά γι’ αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα υπαγωγής σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ.

Όσον αφορά το θέμα της παρενιαυτοφορίας –έτσι μου είπαν οι γεωπόνοι ότι ονομάζεται αυτό το φαινόμενο- που θέσατε, το θέμα δηλαδή της καλής απόδοσης τη μία χρονιά και μειωμένης της, αυτό συναντάται κυρίως σε ξερικούς ελαιώνες. Δεν υποτιμούμε το μέγεθος της ζημιάς που οφείλεται στην ακαρπία ή στην σχινοκαρπία, αλλά εν προκειμένω θα πρέπει να συνυπολογιστεί και αυτό, διότι πέρυσι ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά για την παραγωγή ελιών.

Με μεγάλη μου χαρά θα έρθω, αγαπητέ συνάδελφε, στα Χανιά και στην Κρήτη. Ήδη κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν επισκεφθεί την περιοχή και παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, κατ’ αρχάς το μέγεθος της ζημιάς θα φανεί από την παραγωγή. Από το Νοέμβριο αρχίζει η παραγωγή και τελειώνει Φεβρουάριο-Μάρτιο, οπότε θα ξέρουμε τι παρήχθη σε κάθε δημοτική ενότητα. Προσέξτε, διότι αν σε όλη την Κρήτη η πτώση της παραγωγής θα είναι 50% ή και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 60%-70%, υπάρχουν δημοτικές ενότητες –δήμοι και δήμοι σημερινοί- όπου η παραγωγή θα έχει πέσει 100%. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Όσον αφορά τη χρόνο παρά χρόνο παραγωγή –ας το πούμε έτσι για να το απλοποιήσουμε και να μας καταλαβαίνουν κι αυτοί που μας ακούνε- πράγματι υπάρχει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα ελαιόδεντρα τον ένα χρόνο έχουν μάθει να κάνουν ελιές και τον άλλο χρόνο να μην κάνουν. Είναι από εδώ κάποια ελαιόδεντρα, από εκεί κάποια άλλα, που ισοφαρίζουν περίπου την κατάσταση και κάθε χρόνο έχουμε περίπου την ίδια παραγωγή σε χιλιάδες τόνους, σε κάθε περιφερειακή ενότητα και ιδιαίτερα στην περιφερειακή ενότητα για την οποία μιλώ εγώ.

Μας είπατε ότι ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει μόνο τον καρπό, την άμεση ζημιά. Για εμένα ο καρπός αρχίζει από τη στιγμή που θα ανθίσει το δέντρο. Άνθισε το δέντρο, δεν έδεσε ο καρπός εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, χάθηκε ο καρπός, πάει περίπατο. Εν πάση περιπτώσει, όμως, κανονισμός είναι αυτός, δεν είναι Σύνταγμα! Απλά πράγματα. Αύριο το πρωί φέρνετε –δεν ξέρω καν αν είναι νόμος- αν είναι νόμος μια τροπολογία, διευρύνουμε, επεκτείνουμε τις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται, όταν είναι δίκαιες –το τονίζω, όταν είναι δίκαιες σε κάθε περίπτωση.

Θέλω να σας διαβάσω από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, από τη Διεύθυνση Γεωργίας, ένα έγγραφο όπου φαίνεται ποιες πρώην κοινότητες έχουν κάτω από το 25% που δεν γίνεται η καταπολέμηση του δάκου, δεν γίνεται δακοκτονία. Αυτό σημαίνει παραγωγή 0%, διότι όταν είναι τόσο λίγες οι ελιές, ενδεχομένως να υπάρχουν 4%-5%, ο δάκος τις τελειώνει και δεν μένει τίποτα.

Ακούστε, λοιπόν. Μόνο το Δήμο Κισσάμου είναι οι πρώην κοινότητες Γραμβούσα, Πλάτανος, Δραπανιάς, Περβολάκια, Ποταμίδα, Ρόκα, Σφακοπηγάδι, Φαλελιανά, Αμυγδαλοκεφάλι, Χρυσσοσκαλίτισσα, Βάθη, Χαιρεθιανά. Ο κορμός του Δήμου και η μεγάλη παραγωγή του Νομού Χανίων είναι εδώ και δεν θα έχει ένα κιλό λάδι!

Όλα τα υπόλοιπα, κύριε Υπουργέ, το εάν προβλέπεται από τον Κανονισμό αυτό, το εάν θα συμβεί εκείνο, τα δέχομαι εδώ για να συζητάμε. Αυτοί που μας ακούν αυτή τη στιγμή τι λένε; Θέλω να μείνουν με την αίσθηση αυτής της κάπως αμβλυνθείσας κατ’ αρχήν άρνησης που είχατε προς το τέλος της τοποθέτησής σας.

Υπάρχουν τα ΠΣΕΑ, υπάρχει κάποια δυνατότητα να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Είτε με τροποποίηση του Κανονισμού, είτε με τα ΠΣΕΑ, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στην τύχη τους. Δεν είναι εποχές για να αφήνουμε ανθρώπους στην τύχη τους και προπάντων αγρότες, οι οποίοι κρατάνε τη γη τους, την περιποιούνται κι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί, όπως και νέους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να γυρίσουν εκεί. Εάν, όμως, αυτοί δουν ότι εγκαταλείπεται η ύπαιθρος, αντιλαμβάνεστε ότι έχουμε πισωγυρίσματα.

Εγώ μένω σε δύο πράγματα: Το ένα είναι το ότι θα έρθετε και θα οργανώσουμε μία πολύ χρήσιμη συζήτηση σε μια από αυτές τις περιοχές και το δεύτερο είναι ότι κάτι θα συμβεί, είτε με τα ΠΣΕΑ είτε με οτιδήποτε άλλο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας είπα, κύριε συνάδελφε, ότι με μεγάλη μου χαρά θα έρθω στην Κρήτη. Δεν θέλω, όμως, να καλλιεργώ φρούδες ελπίδες όσον αφορά τον Κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ. Ο Κανονισμός είναι συγκεκριμένος και συγκεκριμένες οι δυνατότητες που έχουμε. Και σας είπα ότι μέσω των προγραμμάτων ΠΣΕΑ μπορούμε να σταθούμε αρωγός στους δοκιμαζόμενους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και όχι μόνο, γιατί φαίνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που χρειάζονται για να υποβληθεί φάκελος ΠΣΕΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από εκεί και πέρα, βεβαίως, θα πρέπει στην ευρύτερη αναθεώρηση του θεσμικού, κανονιστικού πλαισίου που διέπει τον Οργανισμό, να δούμε και την ένταξη ασφαλιστικών κινδύνων που σήμερα δεν ασφαλίζονται και δεν αποζημιώνονται. Το 2014, του χρόνου δηλαδή, που συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, θα εκπονηθεί μια μεγάλη αναλογιστική μελέτη για να δούμε τις δυνατότητες ένταξης στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ και κινδύνων που σήμερα δεν αποζημιώνονται.

Θα πρέπει, όμως, να μετρηθεί, να δούμε τι κόστος θα έχει αυτό, πόσο θα πρέπει να είναι τα ασφάλιστρα που θα καταβάλλουν οι παραγωγοί, οι αγρότες, οι ασφαλιζόμενοι, διότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει τη δυνατότητα πια να καταφεύγει στον Κρατικό Προϋπολογισμό για να καλύπτει τυχόν ελλείμματα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Για να είναι υγιής, για να είναι βιώσιμος θα πρέπει να στηρίζεται στα πόδια του, θα πρέπει να στηρίζεται στις εισφορές που δίνουν οι αγρότες.

Ξέρω ότι οι αγρότες μας όταν ακούνε για ΠΣΕΑ είναι λίγο επιφυλακτικοί και είναι επιφυλακτικοί διότι τα τελευταία χρόνια υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή αυτών των κρατικών ενισχύσεων. Περίμεναν τρία και τέσσερα χρόνια πολλές φορές.

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον ΕΛΓΑ, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να επισπευστούν αυτές οι διαδικασίες των ΠΣΕΑ, οι διαδικασίες καταβολής των κρατικών ενισχύσεων στους πληγέντες αγρότες, και ήδη έχουμε θετικά μηνύματα για τις ζημιές που έγιναν πέρυσι από τις πυρκαγιές στην Χίο και στη Βιάννο. Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα αρχίσουν να γίνονται πληρωμές στους πληγέντες παραγωγούς.

Βεβαίως η νέα ΚΑΠ δημιουργεί και νέα δεδομένα όσον αφορά αντίστοιχες περιπτώσεις απώλειας εισοδήματος αγροτών, παραγωγών, που δεν έχουν να κάνουν με λάθη του παραγωγού ή με το ότι δεν έκανε όλες τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες, αλλά πρόκειται για απώλεια εισοδήματος από εξωγενείς παράγοντες.

Έρχεται εκεί, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και συστήνει ένα Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων, που θα έχει έναν κουμπαρά με ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό, που θα στηρίζει τους παραγωγούς σε ανάλογες περιπτώσεις που θα έχουν σημαντικές απώλειες εισοδημάτων.

Share

Αναρτήθηκε την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2013 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δεκεμβρίου 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Νοε    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV