Συζήτηση στην Βουλή κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης για το αεροδρόμιο Χανίων | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: MULTIMEDIA

Συζήτηση στην Βουλή κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης για το αεροδρόμιο Χανίων

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):  Κύριε Πρόεδρε, εάν υποθέσουμε ότι αύριο το πρωί η Κυβέρνηση βρισκόταν μπροστά σε μία αδήριτη ανάγκη να αποκρατικοποιήσει όλα τα αεροδρόμια -μικρά και μεγάλα- της χώρας, τότε το τελευταίο αεροδρόμιο το οποίο θα είχε αυτή την τύχη, θα έπρεπε να είναι το αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης».

Κατ’ αρχήν, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι εγώ δεν είμαι κρατιστής, γιατί πιστεύω ότι το κράτος δεν είναι καλός επιχειρηματίας. Αντίθετα, πιστεύω ότι ο επιχειρηματίας, που λειτουργεί στα πλαίσια της ιδιωτικής οικονομίας υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, είναι εκείνος ο οποίος προσφέρει και μάλιστα σημαντικά. Το κράτος ως επιχειρηματίας, με ό,τι το συνοδεύει -τη διαφθορά, τις συνθήκες ήσσονος προσπάθειας και όλα τα άλλα τα οποία γνωρίζουμε- δεν είναι καλός επιχειρηματίας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πάντοτε ο ιδιώτης, εν παντί τόπω και χρόνω, είναι ο κατάλληλος για να λειτουργήσει μία επιχείρηση. Υπάρχουν περιστάσεις, συνθήκες και ιδιαιτερότητες που το κράτος πρέπει να είναι παρόν. Και αυτές οι συνθήκες, αυτές οι ιδιαιτερότητες συντρέχουν κατ’ εξοχήν στο αεροδρόμιο Χανίων.

Αυτή ήταν η αιτία για την οποία κατέθεσα την ερώτηση αυτή κι όχι, αν θέλετε, περισσότερο οι μικρότερες άλλες αιτίες, οι οποίες συντρέχουν κι αυτές. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μία κατάσταση η οποία, εάν συνεχιστεί, η Περιφέρεια Κρήτης θα χωριστεί πλέον οριστικά στα δύο: Η ευνοούμενη πλευρά, δηλαδή εκείνη στην οποία το κράτος προσφέρει τα πάντα προκειμένου να αναπτυχθεί και η άλλη, η δυτική πλευρά, η οποία θα συνεχίσει να έχει τη μοίρα που είχε μέχρι και σήμερα.

Δύο είναι -αν θέλετε- οι υποδομές που στα Χανιά συμβάλλουν στην ανάπτυξη. Είναι το λιμάνι της Σούδας και το αεροδρόμιο των Χανίων.

Μάλιστα, θα πρέπει να σας πω το εξής: Πριν από δεκαεπτά χρόνια είχε γίνει μία σημαντική επέκταση του αεροσταθμού. Ήταν τόσο εκρηκτική η αύξηση της επιβατικής κίνησης -αφίξεων και αναχωρήσεων- που μέσα σε δεκαεπτά χρόνια υπάρχει ανάγκη -και αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα, ένα έργο, ύψους 110.000.000 ευρώ, το οποίο ξεκινάει οσονούπω- να μεγαλώσει. Αυτό που οφείλεται; Οφείλεται στους ιδιώτες, στους κατοίκους της περιοχής, στους ξενοδόχους και σε όλους τους άλλους φορείς, οι οποίοι έδωσαν διαχρονικά τη μάχη.

Τώρα τι γίνεται; Ενώ υπάρχουν, πλέον, λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης, εξαιτίας αυτών των δύο υποδομών -του λιμανιού και του αεροδρομίου- έρχεστε εσείς και αποκρατικοποιείτε το αεροδρόμιο Χανίων και δεν αποκρατικοποιείτε το αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Τι σημαίνει αυτό το πράγμα, κύριε Υπουργέ; Σημαίνει ότι έχουμε ένα αεροδρόμιο φθηνό -το οποίο θα παραμείνει φθηνό, όπως είναι σήμερα το αεροδρόμιο του Ηρακλείου- κι ένα αεροδρόμιο ακριβό, που θα γίνει το αεροδρόμιο των Χανίων.

Ξέρετε την κρίση που υπάρχει και ξέρετε ότι οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λογαριάζουν και το 1 ευρώ, προκειμένου να μεταφέρουν τον τουρισμό είτε προς την άλφα είτε προς την βήτα πλευρά. Τι θα γίνει; Εκεί που πάει να σηκώσει «κεφάλι» ο Νομός, η Δυτική Κρήτη γενικότερα, θα δεχθεί πάλι την καρπαζιά και θα παραμείνει εκεί που είναι τόσα χρόνια.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε κάποια στιγμή, «Να μας ακούσουν και οι Χανιώτες». Σας διαβεβαιώ, λοιπόν, ότι σας ακούν αυτή τη στιγμή, αλλά δεν σας πιστεύουν. Και  αυτό όχι επειδή είστε εσείς ο συγκεκριμένος Υπουργός, αλλά γιατί έχουν πικρή εμπειρία από το παρελθόν. Τα διάφορα προγράμματα, οι κρατικές ενισχύσεις πάσης μορφής, έργα από Ολυμπιακούς Αγώνες και τόσα άλλα, πήγαν σε μια περιοχή. Δεν είχαν διοχετευθεί  σε όλη την Κρήτη. Σε μια περιοχή πήγαν και είναι πάρα πολύ εύκολο το διαπιστώσουμε. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό.

 Κύριε Υπουργέ, θα γίνει ή δεν θα γίνει ακριβότερο το αεροδρόμιο Χανίων; Απλά. Στη δευτερολογία σας θέλω να απαντήσετε. Θα προστεθούν στα τέλη προσγείωσης – απογείωσης, παραμονής και όλα τα άλλα έξοδα τα οποία έχει ένα αεροσκάφος το οποίο πηγαίνει σε ένα αεροδρόμιο;

Έχουμε την πικρή εμπειρία από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι το ακριβότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης. Το ίδιο θέλετε να κάνετε και το αεροδρόμιο των Χανίων. Και μην μου λέτε εμένα ότι έχει κορεστεί το αεροδρόμιο Ηρακλείου, διότι ήδη ενώ προ της εξαγγελίας ότι δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί ή να παραχωρηθεί -ή όπως αλλιώς θέλετε, πείτε το- όλοι αγωνίζονταν και αγωνιούσαν αν θα γίνει το αεροδρόμιο του Καστελίου, μόλις έγινε η εξαγγελία ότι δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί, άρχισαν οι φορείς κι έλεγαν: «Βολευόμαστε και με αυτό το αεροδρόμιο, αρκεί να γίνουν κάποιες επεκτάσεις τις οποίες θα επιδιώξουμε». Οπότε, αν επιτευχθούν αυτές οι επιδιώξεις, αντιλαμβάνεστε ότι ούτε περί κορεσμού θα μπορείτε να ομιλείτε, ούτε για οτιδήποτε άλλο. Απλά, θα βλέπουμε πάλι το ίδιο τροπάριο. Η δυτική πλευρά θα συνεχίσει να έχει τα ίδια προβλήματα σε αντίθεση με την ευνοημένη ανατολική πλευρά.

Γι’ αυτό θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να μην προχωρήσετε αυτήν την αποκρατικοποίηση. Ήδη, μετά από μεγάλες προσπάθειες και μεγάλους αγώνες, κατάφεραν στο ξενοδόχοι των Χανίων κι έκαναν μια συμφωνία με την εταιρεία φθηνών πτήσεων, την «Ryanair», που θα φέρει φέτος στο Νομό Χανίων πάνω από τριακόσιες χιλιάδες τουρίστες. Με φτηνές πτήσεις, με φτηνό αεροδρομίων και με φθηνό κόμιστρο έρχεται πολύς κόσμος. Μόλις επισυμβεί το μοιραίο, το οποίο επιχειρείτε, και αυτοί θα φύγουν, αλλά και όλοι άλλοι οι οποίοι προτίθενται πραγματικά να οδεύσουν προς τη δυτική πλευρά της Κρήτης -που πράγματι υπάρχουν προοπτικές- δεν θα έρθουν, κύριε Υπουργέ, διότι οι προοπτικές υπήρχαν και στο παρελθόν.

Το φυσικό κάλλος της δυτικής Κρήτης, η φιλοξενία των κατοίκων, η επιχειρηματικότητα των ανθρώπων είναι στοιχεία που υπήρχαν και στο παρελθόν. Το κράτος ήταν απόν, το κράτος ήταν εχθρός, το κράτος δεν τους άφηνε και σήμερα, το 2013, έρχεται το κράτος και επιδεικνύει την ίδια συμπεριφορά.

            Όχι, κύριε Υπουργέ. Δεν έχετε το δικαίωμα, δεν έχει το δικαίωμα αυτή η Κυβέρνηση να συμπεριφέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο. Δεν μπορεί έναν «πνεύμονα» ανάπτυξης που μετά από πολλούς αγώνες και μεγάλες προσπάθειες όλων των φορέων και όλων των κατοίκων του νομού Χανίων και του Ρεθύμνου –διότι πάνε αντάμα στην ανάπτυξη και οι δύο πρώην νομοί- δεν μπορεί αυτό τον «πνεύμονα» ο οποίος αρχίζει να «πετάει», αρχίζει να έχει προοπτικές, αρχίζει να φαίνεται ότι θα συμβάλει αποφασιστικά και μετά τα καινούργια έργα τα οποία γίνονται στην ανάπτυξη της περιοχής, να έρχεστε εσείς να τον «αποκαθηλώνετε» και να τον κάνετε ένα περιφερειακό, πανάκριβο αεροδρόμιο το οποίο δεν θα προσφέρει τίποτα.

            Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να το ξαναδείτε. Άλλωστε προσωπικά έχετε και λόγους. Θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή και η «χορδή» του τοπικισμού που πάντα υπάρχει να μας «χτυπάει» κάποιο «καμπανάκι». Είστε κι εσείς από το Ρέθυμνο και ξέρετε πόσο ταλαιπωρημένη είναι η περιοχή της δυτικής Κρήτης από πλευράς ανάπτυξης.

            Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι υπάρχει και κάτι άλλο. Υπάρχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκεί και τίθενται και θέματα εθνικής ασφάλειας. Εκεί είναι το πεδίο βολής Κρήτης, η 115, ο ναύσταθμος Κρήτης, η αμερικάνικη βάση και τόσα άλλα. Πώς πάτε να αποκρατικοποιήσετε ένα αεροδρόμιο το οποίο βρίσκεται εν μέσω τόσων στρατιωτικών εγκαταστάσεων οι οποίες οχλούν την περιοχή, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα ανάπτυξης και περιβάλλοντος στην περιοχή και αντί να έλθετε να συμβάλετε στο να αμβλυνθούν αυτές οι συνέπειες, έρχεστε και αυτό το θετικό το οποίο υπάρχει και αναπτύσσεται, να το απαξιώσετε;

            Μ’ αυτά τα δεδομένα, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα προχωρήσει αυτό. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δείτε τι συνέβη στο Ηράκλειο, το «πανηγύρι» το οποίο συνέβη μετά την εξαγγελία σας ότι δεν πρόκειται να αποκρατικοποιηθεί το αεροδρόμιο Ηρακλείου παρά μόνο όταν και εάν και εφόσον γίνει το αεροδρόμιο του Καστελίου. «Πανηγύρι» κυριολεκτικά. Σας λέω ότι δεν θα γίνει ποτέ. Ήδη έχει εξαγγελθεί δεκαπέντε φορές από Πρωθυπουργούς και από Υπουργούς και δεν έχει γίνει. Τώρα που δεν θα το επιδιώκουν οι κάτοικοι της περιοχής και οι φορείς, θα γίνει; Βεβαίως και δεν θα γίνει και έτσι θα διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση η οποία υπάρχει η οποία –επαναλαμβάνω- θα είναι σε βάρος της εκλογικής μου περιφέρειας.

Εγώ ως Βουλευτής Χανίων, ως παλαιός Βουλευτής, σας λέω το εξής: Όλοι μας εδώ μέσα έχουμε υποχρέωση, εκτός από το καθήκον που έχουμε σ’ αυτή την Αίθουσα, να προσπαθούμε να συνεισφέρουμε, όσο μπορούμε, στην ανάπτυξη της εκλογικής μας περιφέρειας, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας.

            Σ’ αυτά τα πλαίσια έκανα τη σημερινή επίκαιρη ερώτηση. Είναι μία πρώτη αντίδραση στην οποία συμπαρίστανται όλοι οι φορείς με έγγραφα τα οποία έχω, έναν ολόκληρο φάκελο. Είναι η πρώτη αντίδραση σ’ αυτό το οποίο επιχειρείται. Θα υπάρχουν κι άλλες, κύριε Υπουργέ, πιο δυναμικές, από την περιοχή και τους κατοίκους που ασφαλώς δεν θα είναι κάτι το ευχάριστο κατά την περίοδο της κρίσης που περνάει ο τόπος.

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2013 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία MULTIMEDIA. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

Ένα Σχόλιο στο άρθρο “Συζήτηση στην Βουλή κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης για το αεροδρόμιο Χανίων”

  1. ΜΙΧΑΛΗΣ27 Απριλίου, 2013 - 17:09

    ΜΠΡΑΒΟ ΧΡΗΣΤΟ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ .ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΜΑΣ !!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σεπτεμβρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

1
write my paper book report format resume writing companies essays for sale online custom essay writer writing lab reports online essay summary and response essay urgent essay analytical essay conclusion blog writing service custom essay order order essay writing a good college essay best essay writing services research paper format paper masters essay writer helper
write my paper book report format write a essay essay for me easy essay research paper essay buying research paper essay corrector mba essay writing service thesis writing literature review writing service buy dissertation online critique writing write me an essay essay writing help write my essay custom essay papers professional essay writing services
http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X