Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το ΚΗΦΑΑΜΕΑ Χανίων στη Βουλή | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για το ΚΗΦΑΑΜΕΑ Χανίων στη Βουλή

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, θα επαναλάβω αυτό που έχει γίνει κοινότοπη άποψη και ρήση, ότι δηλαδή ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και ενός τόπου δεν εξαρτάται τόσο από τα οικονομικά μεγέθη όσο από το ποια είναι η συμπεριφορά της πολιτείας, της κοινωνίας απέναντι σε συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν την ανάγκη για κοινωνική, κρατική στήριξη.
Εάν υπάρχει μέριμνα για αυτούς τους ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχει πολιτισμός. Εάν οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκαταλελειμμένοι, δεν υπάρχει πολιτισμός.
Στα Χανιά, λοιπόν, έχουμε ένα Σωματείο φιλανθρωπικό, το ΚΗ.Φ.Α.ΑΜΕΑ, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας-Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, όπου φιλοξενούνται εδώ και αρκετά χρόνια είκοσι παιδιά πολυανάπηρα. Κι όταν λέμε «πολυανάπηρα» μιλάμε για αναπηρία 100% διανοητική και σωματική.
Είναι συγκινητική η προσπάθεια που καταβάλλεται από το προσωπικό του Σωματείου του ΚΗ.Φ.Α.ΑΜΕΑ, τόσο προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των ίδιων των παιδιών, που έχουν βρει πραγματικά μια φωλιά όπου περνούν την ώρα τους, όσο και προς τις οικογένειες τους οι οποίες για κάποιες ώρες της ημέρας απελευθερώνονται για να εργαστούν, για να μπορέσουν να αποκομίσουν τα προς το ζην.
Οφείλονται, λοιπόν, στο Σωματείο αυτό από τα ασφαλιστικά ταμεία -όχι χάρη ή δωρεά, αλλά οφειλές- αυτή τη στιγμή περίπου διακόσιες χιλιάδες ευρώ. Το Κέντρο αυτό είναι στα πρόθυρα του να κλείσει. Αν κλείσει το Κέντρο, αυτό θα αποτελεί έναν κόλαφο εναντίον της πολιτισμένης κοινωνίας μας.
Οφείλουν ενοίκια. Οφείλουν μισθούς. Οφείλουν σε ασφαλιστικούς οργανισμούς. Τα ποσά αυτά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, είναι όμως πιεστικά. Είναι περίπου εξήντα χιλιάδες ευρώ.
Φοβάμαι ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από την πολιτεία –γι’ αυτό και κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση και όχι μια απλή ερώτηση, για να το συζητήσουμε, κύριε Υπουργέ- θα έχουμε εντός ολίγων ημερών το κλείσιμο του Κέντρου.
Παρακαλώ, λοιπόν, πάρα πολύ να ανταποκριθεί η πολιτεία σε αυτά τα οποία οφείλει κι όχι να μας κάνει κάποια χάρη.
Περιμένω την απάντησή σας και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Αντιπρόεδρε, όντως υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των ημερήσιων νοσηλίων από τον ΕΟΠΥΥ προς το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας- Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία στα Χανιά.
Έχετε πολύ δίκιο σε αυτό το οποίο είπατε, ότι ο ανθρωπισμός και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους, τα άτομα με αναπηρία.
Το πρόβλημα, όμως, το οποίο υπάρχει στο συγκεκριμένο Κέντρο δεν είναι πρόβλημα που εντοπίζεται εκεί, αλλά είναι ένα γενικότερο πρόβλημα σε σχέση με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
Υπάρχει –και πρέπει να το αναγνωρίσω αυτό- ταμειακή δυσχέρεια αυτήν την περίοδο στον ΕΟΠΥΥ, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση των προσδοκώμενων εσόδων από τους ασφαλισμένους του. Αυτό συμβαίνει λόγω της ύφεσης. Αυτή η δυσχέρεια οδηγεί στην καθυστέρηση της πληρωμής των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ έναντι των παρόχων υγείας.
Ο Οργανισμός, όμως, συνεργάζεται με τους παρόχους υγείας ώστε να βρίσκεται κάθε φορά η καλύτερη δυνατή λύση και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, προσπαθεί κατά το δυνατόν να είναι συνεπής απέναντι σε αυτές τις υποχρεώσεις του. Μιλάω γενικά. Δεν μιλάω μόνο για το συγκεκριμένο Κέντρο.
Η ερώτησή σας, όμως, μου δίνει την ευκαιρία να πω και το εξής: Υπάρχει πρόβλημα –όπως είπα και προηγουμένως- αλλά το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, διότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.
Και το λέω αυτό διότι το ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει με το ποσό του ενάμισι δισεκατομμυρίου ευρώ τον ΕΟΠΥΥ για να καλύψει μέρος των υφιστάμενων μέχρι τις 31/12/2011 οφειλών του προς τα φαρμακεία και τους λοιπούς παρόχους υγείας, τους ιατρούς, τα διαγνωστικά κέντρα, τις κλινικές, τα εργαστήρια αυτού του τύπου σαν αυτό στα Χανιά.
Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση που έχει ληφθεί –αναφέρομαι στη χρηματοδότηση από το ποσό του ενάμισι δισεκατομμυρίου- φθάνει περίπου τα επτακόσια είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ και έχουν εξοφληθεί χρηματικά εντάλματα ύψους τριακοσίων τριάντα οχτώ περίπου εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή, περίπου έχουν πληρωθεί τα μισά. Επαναλαμβάνω ότι αναφέρω οφειλές μέχρι τις 31/12/ 2011.
Εδώ υπάρχει, πράγματι, μια υστέρηση, η οποία δεν οφείλεται στην έλλειψη χρηματοδότησης για τα ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2011 του ΕΟΠΥΥ, αλλά οφείλεται σε διαδικαστικούς λόγους. Αυτούς τους λόγους, βέβαια, οφείλουμε να τους αντιμετωπίσουμε, διότι η παροχή ρευστότητας στην αγορά και η εκπλήρωση των υποχρεώσεων του δημοσίου έναντι των ιδιωτών είναι –και θα πρέπει να είναι- προτεραιότητά μας.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ να δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το συγκεκριμένο Κέντρο, καθώς και για άλλους παρόμοιους φορείς, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31/12/2011.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις προς το συγκεκριμένο Κέντρο μετά τις 31.12.2011, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, προκύπτει ότι ο Οργανισμός έχει καταβάλει τις δαπάνες μέχρι και το μήνα Οκτώβριο του 2012 με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο –προκαταβολή δίνεται το 90% και το υπόλοιπο 10% παραμένει- ενώ έχει δρομολογηθεί και η πληρωμή των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2012.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
Ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει το λόγο για τη δευτερολογία του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι που αναγνωρίζετε το πρόβλημα. Αναγνωρίζετε τις οφειλές, αλλά, ξέρετε, αυτά τα παιδιά με την απλή αναγνώριση εκ μέρους σας ότι το κράτος, ο ΕΟΠΥΥ, οφείλει, δεν θα νοιώσουν την οποιαδήποτε ανακούφιση ούτε και οι εργαζόμενοι.
Εγώ περιμένω από εσάς στη δευτερολογία σας να μας πείτε πότε θα καταβάλει το κράτος –γιατί είναι και άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, δεν είναι μόνο ο ΕΟΠΥΥ- αυτά τα οποία οφείλει. Θα έπρεπε, μάλιστα, να τα έχει καταβάλει από καιρό.
Μάλιστα, προσέξτε και κάτι. Γίνεται μία πολύ συνετή διαχείριση, διότι απ’ ό,τι σας είπα προηγουμένως, τα οφειλόμενα είναι περίπου 203.000 ευρώ και οι οφειλές του Σωματείου προς τρίτους τούτη την ώρα είναι μόνο 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η διαχείριση είναι πάρα πολύ συνετή. Φροντίζουν να υπάρχει κάτι στην άκρη για τις δύσκολες στιγμές. Όμως, αυτό το «λίπος» εξαντλήθηκε και έτσι είμαστε τώρα στο μείον.
Με τα καλά λόγια, λοιπόν, που είπατε, ευφράνθηκαν μεν τα αυτιά, αλλά από εδώ και πέρα θέλω στη δευτερολογία σας να μας απαντήσετε στο ερώτημα «να κλείσει ή να μην κλείσει το Κέντρο;», «να πάνε τα παιδιά στα σπίτια τους ή να παραμείνουν;».
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να υπάρξει μία ρητή δέσμευση εκ μέρους σας ότι το αμέσως προσεχές μέλλον –εννοώ, εντός του μηνός, άλλως το πολύ μέχρι τις 15 Αυγούστου- θα καταβληθεί ένα μέρος των οφειλομένων, τουλάχιστον αυτά τα οποία οφείλονται προς τρίτους, δηλαδή το ποσό των 60.000 ευρώ, για να μην τους βγάλει με έξωση ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που στεγάζεται το Κέντρο και προκειμένου να μην τους πάνε και οι εργαζόμενοι στα δικαστήρια ή να μη φύγουν εργαζόμενοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό.
Κύριε Πρόεδρε, όταν λέω για 100% αναπηρία, μιλώ για παιδιά που όταν τα αντιμετωπίσεις, προκαλούν ιδιαίτερη συμπάθεια ως εκ της εμφάνισης και μόνο και εκ των αντιδράσεων οι οποίες παρατηρούνται, όταν τους μιλήσεις.
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, θα παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα στη δευτερολογία σας να υπάρξει δέσμευση για άμεση καταβολή τουλάχιστον ενός μέρους των οφειλομένων. Τούτη την ώρα, όπως σας είπα, οφείλονται προς τρίτους 60.000 ευρώ. Τουλάχιστον, να καταβληθούν αυτά τα χρήματα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΕΖΑΣ (Υφυπουργός Υγείας): Το Κέντρο, κύριε Αντιπρόεδρε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κλείσει, αλλά πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αυτό είναι το πρώτο θέμα.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι συγκεκριμένη δέσμευση με ημερομηνίες δεν μπορεί να δοθεί από εμένα, διότι, όπως σας είπα και προηγουμένως, δεν είναι ότι υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση. Υπάρχει κυρίως διαδικαστικό πρόβλημα σ’ αυτή τη φάση της διαδικασίας. Θα σας εξηγήσω στη συνέχεια τι ακριβώς έχει συμβεί για ένα μέρος των οφειλών του ΕΟΠΥΥ, σε σχέση με το συγκεκριμένο Κέντρο.
Όμως, πρέπει να πω ότι το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια και προεργασία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Εξάλλου, αυτή είναι και η ρητή εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Στον τομέα της υγείας –αναφέρομαι στις οφειλές μέχρι 31.12.2011- στα νοσοκομεία αυτή η διαδικασία κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, καθώς έχουν γίνει ήδη πληρωμές που αντιστοιχούν περίπου στο 70% της χρηματοδότησης που έχει δοθεί. Δηλαδή, στα νοσοκομεία για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων έχει δοθεί μία χρηματοδότηση της τάξης του 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι πληρωμές που έχουν γίνει είναι 800 εκατομμύρια ευρώ και έχουν πάει στην αγορά, στους παρόχους. Έχουμε καλύψει περίπου το 70%.
Στον ΕΟΠΥΥ, πράγματι, δεν κινούμαστε με τους ίδιους ρυθμούς. Υπάρχουν διαδικαστικά προβλήματα που αφορούν όχι αυτόν καθεαυτόν τον ΕΟΠΥΥ, αλλά τα ταμεία που έχουν κρεμαστεί κάτω από τον ΕΟΠΥΥ, που έχουν ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ, μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές.
Αυτά τα προβλήματα, βέβαια, θα τα αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να δώσω. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Θα τα αντιμετωπίσουμε άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη σήμερα πραγματοποιείται μία συνάντηση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τη δική μου παρουσία και την παρουσία του Υπουργού Υγείας, προκειμένου να δρομολογήσουμε την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Share

Αναρτήθηκε την Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2013 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ - ΟΜΙΛΙΕΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Σεπτεμβρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Αυγ    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

1
write my paper book report format resume writing companies essays for sale online custom essay writer writing lab reports online essay summary and response essay urgent essay analytical essay conclusion blog writing service custom essay order order essay writing a good college essay best essay writing services research paper format paper masters essay writer helper
write my paper book report format write a essay essay for me easy essay research paper essay buying research paper essay corrector mba essay writing service thesis writing literature review writing service buy dissertation online critique writing write me an essay essay writing help write my essay custom essay papers professional essay writing services
http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X