Συνέντευξη στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” – 21/06/2009 | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” – 21/06/2009

Τίτλος συνέντευξης: “Δεν εξαρθρώθηκε ποτέ πλήρως η τρομοκρατία”

Ερωτ.: Κύριε Υπουργέ οι πυρκαγιές άρχισαν πολύ νωρίς φέτος. Μήπως για μια ακόμη φορά ο κρατικός μηχανισμός «πιάστηκε στον ύπνο»;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Η φετινή αντιπυρική περίοδος δεν προοιωνίζεται εύκολη. Και τούτο γιατί είχαμε πολλές βροχοπτώσεις οι οποίες διήρκεσαν σε όλη τη χώρα μέχρι τις 15 Μαΐου περίπου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υψηλή βλάστηση η οποία τους καλοκαιρινούς μήνες προσφέρεται για την εύκολη έναρξη και την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών.
Δεν είναι αλήθεια ότι φέτος οι πυρκαγιές άρχισαν νωρίς. Το αντίθετο θα έλεγα. Και ούτε πιάστηκε ο κρατικός μηχανισμός στον ύπνο. Μη σας διαφεύγει της προσοχής ότι από τις αρχές της εβδομάδας που πέρασε είχαμε κατά μέσο όρο 70 πυρκαγιές την ημέρα οι οποίες, πλην δύο, έσβησαν στην έναρξή τους, χάριν της ταχείας επέμβασης της Πυροσβεστικής. Αλλά και οι δύο που πήραν σημαντικές διαστάσεις λόγω κυρίως των ισχυρών ανέμων (Ριτσώνα, Γλυφάδα) αντιμετωπίστηκαν άμεσα, με υψηλό επαγγελματισμό και τη διάθεση μεγάλου αριθμού πυροσβεστικών δυνάμεων με αποτέλεσμα τις μικρότερες δυνατόν ζημιές».

Ερωτ.: Τελικά είναι ανυπεράσπιστη η χώρα; Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι με δικαιολογία την οικονομική κρίση δεν διατέθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις στον τομέα της πρόληψης.
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Όλοι βεβαίως κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Ποτέ στο παρελθόν και δεν είναι αυτό σχήμα λόγου, η χώρα δεν είχε θωρακιστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Διαθέτει το Π.Σ. σε σχέση με την περσινή χρονιά 200 πυροσβεστικά οχήματα περισσότερα, έχουν υπογραφεί συμβάσεις για 15 ελικόπτερα έναντι 12 που είχαν χρησιμοποιηθεί πέρυσι. Ήδη είναι στη διάθεσή μας τα 9 έναντι 6 που ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το προσωπικό, παρ’ ότι υπάρχουν ακόμη κενά, τα οποία όμως υφίστανται διαχρονικά, είναι αυξημένο σημαντικά και προ πάντων ανανεωμένο αφού προσελήφθησαν 1250 νέοι πυροσβέστες και αναμένεται να εξέλθουν από τη σχολή διαρκούσης της αντιπυρικής περιόδου ακόμη 250.
Περαιτέρω επισκέφθηκα προσωπικά και συνεχίζω τις επισκέψεις μαζί με τον αρχηγό του Π.Σ., περίπου την μισή Ελλάδα, κυρίως τις δύσκολες περιοχές, ελέγχοντας και δίνοντας οδηγίες. Δεν πιστεύω στο παρελθόν να έχει γίνει αυτό από πολλούς υπουργούς.
Η επιτυχής όμως αντιμετώπιση του προβλήματος και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί αν είναι έργο μόνο του Π.Σ. Όλος ο κρατικός μηχανισμός, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι ΟΤΑ κλπ άλλα και το σύνολο των πολιτών πρέπει να ευρίσκονται σε εγρήγορση και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια».

Ερωτ.: Πότε θα έχουμε τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ήδη, μόνον συνεπεία των ανακοινώσεων για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν αλλά και κάποιων ήπιων παρεμβάσεων που γίνονται, η κατάσταση δεν είναι η ίδια. Εκτιμώ όμως ότι το φθινόπωρο η εικόνα των περιοχών που αντιμετωπίζουν εντονότερα το πρόβλημα θα είναι τελείως διαφορετική, καλύτερη».

Ερωτ.: Πότε θα γίνει μαζική παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας για συλλήψεις λαθρομεταναστών; Πολλοί λένε ότι με τις επιχειρήσεις που θα κάνετε ενδεχομένως να έχετε αποτελέσματα στο κέντρο. Στις άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας τι θα γίνει;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ασφαλώς προέχει η απογκετοποίηση των περιοχών με το μείζον πρόβλημα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα σταματήσουμε εκεί. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε όλη τη χώρα. Οποιαδήποτε όμως προαναγγελία του επιχειρησιακού σχεδιασμού θα απέβαινε σε βάρος της προσπάθειας».

Ερωτ.: Πότε θα είναι έτοιμα τα κέντρα υποδοχής των λαθρομεταναστών;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Αφενός οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αφ ετέρου το γεγονός ότι πρόθεσή μας είναι τα κέντρα αυτά να είναι χώροι υποδοχής, όπου οι μη νόμιμοι μετανάστες θα διαβιούν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση λειτουργία τους. Καταβάλλεται όμως εντατική προσπάθεια ώστε να είναι δυνατή η λειτουργία τους το συντομότερο δυνατό. Θα λειτουργήσουν σύντομα. Εν τω μεταξύ με τα υφιστάμενα κέντρα υποδοχής και τις επαναπροωθήσεις ήδη έχει αρχίσει να αμβλύνεται το πρόβλημα».

Ερωτ.: Πότε θα καταστεί δυνατή η επαναπροώθηση μεγάλου αριθμού μεταναστών;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Κατ’ αρχάς η επαναπροώθηση από μόνη της δεν λέει τίποτα. Εάν δεν ανακοπεί ή μειωθεί η ροή ιδιαίτερα από τα θαλάσσια σύνορά μας το πρόβλημα όχι μόνο δεν θα λυθεί αλλά θα γίνει εντονότερο. Η συνθήκη Δουβλίνο 2, που υπεγράφη το 2003, είναι για την Ελλάδα ιδιαίτερα επαχθής, αφού καθιστά τη χώρα μας από τόπο διέλευσης σε τόπο μόνιμης διαμονής των μη νόμιμων μεταναστών. Όσον αφορά την επαναπροώθηση που άρχισε επιτέλους ακόμη και με απ’ ευθείας πτήσεις προς τις χώρες καταγωγής τους (π.χ. Πακιστάν), χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, την οποία ήδη καταβάλλουμε, για να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Θέλω όμως στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι προτεραιότητα δίδεται και στην εθελουσία επαναπροώθηση».

Ερωτ.: Σας κατηγορούν ότι σε πολλές περιοχές δεν παρεμβαίνει η Αστυνομία και υπάρχουν φαινόμενα παραβιάσεως νόμου. Η Αστυνομία κατά πολλούς βρίσκεται σε απαξίωση. Αδυνατεί να προστατεύσει τους πολίτες από το κοινό έγκλημα. Τι απαντάτε;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Η Αστυνομία, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την επιβολή του νόμου. Όμως γενεσιουργοί παράγοντες του εγκλήματος π.χ. διεθνής οικονομική κρίση, μη νόμιμη μετανάστευση, άμβλυνση του θεσμού της οικογένειας, άνοιγμα των συνόρων κλπ είναι εκτός της αρμοδιότητας της. Έτσι, ενώ τα τελευταία 15-20 χρόνια είχαμε μία δραματική αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας με παράλληλη μετάλλαξη των μορφών της εγκληματικής δράσης, η ΕΛ.ΑΣ. όχι μόνο δεν απεγκλωβίστηκε από τα ποικίλα καθήκοντα που της έχουν ανατεθεί, με τα οποία αναπληρώνει τα κενά και τις αδυναμίες της υπόλοιπης δημόσιας διοίκησης, αλλά της ανετέθησαν και νέα καθήκοντα π.χ. διαβατήρια, άδειες οδήγησης κλπ. Περαιτέρω προέκυψε το πρόβλημα των μεταναστών και το άλλο μεγάλο πρόβλημα των αναρχικών που απασχολούν μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις. Αυτές είναι οι κύριες αιτίες που παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται ενίοτε δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω ότι με συνεχείς παρεμβάσεις, με το φιλότιμο και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τον Έλληνα αστυνομικό τα πράγματα πηγαίνουν προς το καλύτερο».

Ερωτ.: Προ ημερών είπατε ότι η δεύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε, εκτός από τη λαθρομετανάστευση, είναι η δράση των αναρχικών. Σχεδιάζετε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε στέκια αναρχικών;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Πράγματι η δράση των αναρχικών είναι ένα εξίσου, αν όχι μεγαλύτερο πρόβλημα από εκείνο της ανεξέλεγκτης παρουσίας μη νομίμων μεταναστών στη χώρα μας. Δυστυχώς, δρουν σε αρκετές πόλεις εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος αυτός συνδέεται αναμφισβήτητα και με το κοινό έγκλημα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αναρχικών που βρίσκονται στις φυλακές για ληστείες και άλλα εγκλήματα. Επίσης εκτιμάται ότι εν πολλοίς αποτελεί και τη δεξαμενή στρατολόγησης τρομοκρατών. Η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να μελετηθεί με σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή, αλλά δεν είναι μόνο αστυνομικό θέμα. Είναι ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και απαιτεί ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση ως προς την αντιμετώπισή του».

Ερωτ.: Έχετε ακόμα ως προτεραιότητά σας τον περιορισμό των διαδηλώσεων;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ουδέποτε σκέφτηκα περιορισμό των διαδηλώσεων. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν σαφώς αντισυνταγματικό. Το να μπει όμως μια τάξη, όπως αυτό ισχύει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες της Ευρώπης είναι επιβεβλημένο. Κάθε μέτρο όμως για να πετύχει όπως προαναφέρω πρέπει να έχει τη μεγίστη δυνατή κοινωνική και πολιτική συναίνεση. Γι’ αυτό και η όποια πρωτοβουλία πρέπει να εκδηλωθεί μετά από διάλογο και η ενδεχόμενη ρύθμιση να συνδυάζει τη διασφάλιση άσκησης του αναφαίρετου δικαιώματος του συνέρχεσθαι με την ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή ιδίως των μεγαλουπόλεων».

Ερωτ.: Κύριε υπουργέ όταν δολοφονούν εν ψυχρώ αστυνομικό που φρουρούσε μάρτυρα στην υπόθεση του Ε.Λ.Α., τι περιμένει ο απλός πολίτης;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Η οργή και η αγανάκτηση των πολιτών βέβαια είναι απόλυτα κατανοητή, όταν μάλιστα οι τρομοκράτες επί μακρόν παραμένουν ασύλληπτοι. Η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων απαιτεί υπομονή, επιμονή και συστηματική προσπάθεια. Η ΕΛ. ΑΣ. εργάζεται μεθοδικά, διαθέτει ικανό προσωπικό, αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες, όμως χρειάζεται τη στήριξη και τη βοήθεια όλων».

Ερωτ.: Σας τρομάζουν τα συνεχή τρομοκρατικά κτυπήματα;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Με προβληματίζει η συχνότητα με την οποία έχουμε τρομοκρατικά κτυπήματα, αλλά και το μίσος που αναδεικνύεται από το περιεχόμενο των διάφορων προκηρύξεων».

Ερωτ.: Αποσταθεροποιεί το πολιτικό κλίμα η δολοφονία του αστυνομικού;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Η χώρα μας δυστυχώς εδώ και 35 χρόνια αντιμετωπίζει το πρόβλημα της τρομοκρατίας, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ένταση. Ο ελληνικός λαός και ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του διαχρονικά αντιμετωπίζει τους τρομοκράτες ως άνανδρους κακοποιούς, ως εχθρούς της Δημοκρατίας. Το κοινωνικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας είναι δεδομένο. Η Δημοκρατία δεν απειλείται. Αυτό όμως που αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να συμπαρασταθούμε στην ΕΛ. ΑΣ., η οποία κατά κύριο λόγο φαίνεται ότι έχει στοχοποιηθεί. Πρέπει να διατηρηθεί ακμαίο το ηθικό της ελληνικής αστυνομίας. Ίσως δε είναι καιρός κάποιοι να κάνουν την αυτοκριτική τους για την συμβολή τους στην προσπάθεια απαξίωσης της ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου».

Ερωτ.: Θεωρείτε ότι έχουμε σημαντική κλιμάκωση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Είναι προφανές ότι έχουμε τρομοκρατικά κτυπήματα με ανησυχητική συχνότητα. Επίσης έχουν κάνει την εμφάνισή τους «νέες» τρομοκρατικές οργανώσεις. Όλα αυτά επιβάλλουν ένταση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ερωτ.: Αποδιαρθρώθηκε η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία; Χρειάζεται ανασυγκρότηση;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Η δήθεν αποδιοργάνωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει γίνει σημαία κάποιων. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε χρόνο γίνονται οι απόλυτα αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου η συγκεκριμένη υπηρεσία να λειτουργεί κατά τον καλύτερο τρόπο. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής ότι έχουμε αποστρατείες, προαγωγές, αιτήματα μεταθέσεων κ.ά. που επιβάλλουν αλλαγές. Στον προϊστάμενο της εν λόγω υπηρεσίας είπα: «Ζητήστε μου ό,τι θέλετε από προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και διεθνή συνεργασία προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα». Το θέμα δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση».

Ερωτ.: Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο βασικός στόχος αυτών των πυρήνων που κάνουν την εμφάνισή τους;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Οι άνθρωποι αυτοί, αν δικαιούνται να λέγονται άνθρωποι, πιστεύω ότι έχουν απύθμενο μίσος για την κοινωνία. Μόνο ένας άνθρωπος που είναι ίδιος με αυτούς θα μπορούσε να καταλάβει τι επιδιώκουν».

Ερωτ.: Πιστεύετε ότι έχει ευθύνη η Αστυνομία που επί χρόνια υποτιμούσε τη δράση τέτοιου είδους πυρήνων, έστω και υπόγεια;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ίσως για κάποιο χρονικό διάστημα ορισμένοι να πίστεψαν ότι το 2002 τελειώσαμε με την τρομοκρατία. Αυτό ήταν λάθος. Η τρομοκρατία δεν επανεμφανίστηκε τελευταία, αφού ποτέ δεν εξαρθρώθηκε πλήρως.
Επίσης είναι γεγονός ότι η ΕΛ.ΑΣ. στερείται ορισμένων δυνατοτήτων χρήσης σύγχρονων μέσων, σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούν αντίστοιχες Υπηρεσίες άλλων Ευρωπαϊκών Κρατών, για μια σειρά λόγων που προβάλλονται από διάφορους σε σχέση με την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.
Ο καταλογισμός από κάποιους ευθυνών στην Αστυνομία είναι ο εύκολος δρόμος. Πιστεύω ότι η επιδερμική προσέγγιση θεμάτων που έχουν σχέση με τις ατομικές ελευθερίες και τη χρήση μέσων (π.χ. κάμερες κλπ) από κάποιους κύκλους στη χώρα μας, δεν είναι σωστή και θα πρέπει να επανεξετάσουν τη στάση τους. Η Κυβέρνηση πάντως προχωρά αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Η τρομοκρατία στρέφεται κατά της κοινωνίας και αφορά όλους.
Η Αστυνομία χρειάζεται όπως προανέφερα την υποστήριξη όλων. Η ασφάλεια της χώρας είναι εθνική υπόθεση».

Ερωτ.: Πιστεύετε ότι οι νέοι θύλακες τρομοκρατών που ενεργοποιούνται συνδέονται με αυτούς που έχουν εξαρθρωθεί;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων υπάρχουν. Είναι φαινόμενο που παρατηρείται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς».

Share

Αναρτήθηκε την Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουνίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Μάι    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X