Συνέντευξη στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής” – 28/3/2010 | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής” – 28/3/2010

Εφημερίδα “Τύπος της Κυριακής” – Αρ. φύλλου 20
Δημοσιογράφος: Γιώργος Βλαβιανός

Τίτλος συνέντευξης: “Η αυτολογοκρισία της Νέας Δημοκρατίας οπλίζει με περαιτέρω θράσος το ΠΑΣΟΚ”

Κύριε Μαρκογιαννάκη, ποιος ευθύνεται για τα δεινά που περνούν ο τόπος, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ ή και οι δύο; Ή μήπως κάποιος άλλος;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Το πρόβλημα ξεκίνησε την πρώτη οκταετία του ΠΑΣΟΚ, κατά την δεκαετία του 1980. Για μένα το σημαντικότερο που συνέβη τότε δεν ήταν ο πολλαπλασιασμός του Δημοσίου χρέους και οι σπατάλες. Το μεγάλο κακό ήταν η απόλυτη κομματικοποίηση του κράτους, η διαφθορά και ο χωρίς όρια λαϊκισμός. Έκτοτε κάθε προσπάθεια για να σοβαρευτούμε και να ξαναμπούμε σ’ ένα σωστό δρόμο δεν είχε τύχη.
Το 2004 η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. κληρονόμησε μεγάλα προβλήματα τα οποία επανειλημμένα ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε αναδείξει από το βήμα της Βουλής. Αναμφισβήτητα έγινε μεγάλο έργο στα 5 ½ χρόνια που κυβερνήσαμε. Ασφαλώς έγιναν και λάθη. Έπρεπε να είμαστε πιο αποφασιστικοί στο πρόβλημα της διαφθοράς. Επίσης έπρεπε πολύ πιο νωρίς να πάρουμε εμείς μέτρα, αφού η λαίλαπα της διεθνούς οικονομικής κρίσης ήταν προφανές ότι θα χτύπαγε και τη χώρα μας. Αυτό που ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ ότι αποκλειστικά υπαίτια είναι η Ν.Δ. για την κρίση που περνάμε, ξεπερνά τα όρια του πολιτικού θράσους. Το παράδοξο είναι ότι πολύ μεγάλη μερίδα του τύπου, ηλεκτρονικού και έντυπου το υιοθετεί και το στηρίζει.

Η Νέα Δημοκρατία «βάζει πλάτη» στον Γιώργο Παπανδρέου, δείχνει να συναινεί. Είστε σύμφωνος με αυτή την αντιπολιτευτική τακτική;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Σε κρίσιμες στιγμές για το τόπο πρέπει να μπαίνει στην άκρη το κομματικό συμφέρον και να στηρίζεται κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην άμβλυνση των μεγάλων προβλημάτων. Όχι όμως λευκή επιταγή. Πρώτον, θα πρέπει να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων και το κατά πόσον είναι δίκαια. Και αυτό το κάνει ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς. Δεύτερον, θα πρέπει προ πάντων, όσο ο Γιώργος Παπανδρέου και τα στελέχη του επαναλαμβάνουν ότι την αποκλειστική ευθύνη για τα προβλήματα της χώρας την φέρει η Ν.Δ., να αναδεικνύεται κάθε μέρα το καταστροφικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και προ πάντων η λαϊκίστικη και απατηλή προεκλογική συμπεριφορά του Γιώργου Παπανδρέου. Και άλλες χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν εξίσου με τα δικά μας μεγάλα προβλήματα, δεν βγαίνουν όμως οι σοβαροί Πρωθυπουργοί τους να διαλαλούν ότι ο Τιτανικός βουλιάζει, πτωχεύσαμε, δεν υπάρχει σάλιο κ.α.
Εδώ, κατά την άποψη μου, η όποια αυτολογοκρισία είναι πολυτέλεια που δείχνει μεν μεγάλη εθνική ευαισθησία, όμως οπλίζει με περαιτέρω θράσος το ΠΑΣΟΚ, με κίνδυνο να γίνει στο τέλος κοινή πεποίθηση η αποκλειστική ευθύνη της Ν.Δ. και να δικαιολογείται η κυβέρνηση όποια μέτρα και να πάρει.

Στον Τύπο έχει διαρρεύσει ότι στην ηγετική ομάδα του κόμματός σας δεν υπάρχει ενιαία προσέγγιση στα διάφορα ζητήματα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να χάνετε έδαφος…
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Τα αργοπορημένα σκληρά μέτρα και η ασυνέπεια των προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων, είναι τα μόνα που έχει να επιδείξει, παρά την πολύπλευρη στήριξη που έχει. Η Ν.Δ. ακόμα δεν έχει μπορέσει να επωφεληθεί και να ανακάμψει ουδ’ επ’ ελάχιστον. Αντίθετα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επιρροή μας στην κοινωνία έχει συρρικνωθεί. Ίσως η συντριβή του Οκτωβρίου και η εσωκομματική διαδικασία εκλογής του νέου αρχηγού να έχουν νομοτελειακά ως συνέπεια αυτό το φαινόμενο. Ουδείς αμφισβητεί το δικαίωμα του αρχηγού του κόμματος να επιλέξει τους άμεσους συνεργάτες του. Όπως βεβαίως και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη φιλοδοξία του οποιουδήποτε βουλευτή ή στελέχους να νοιώθει ότι μπορεί να προσφέρει στο κόμμα του πολύ περισσότερο απ’ ό,τι του επιτρέπεται.

Σε ποια θέματα και σε ποιο σημείο τους, εσείς θα τοποθετούσατε «κόκκινες γραμμές» στη συναίνεση;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Καταστροφή για την Δημοκρατία και την πρόοδο του τόπου είναι πολιτικές που οδηγούν στην κομματικοποίηση και την εντεύθεν αναξιοκρατία στην Δημόσια Διοίκηση, οι όποιες εκπτώσεις στην προσπάθεια καταπολέμησης της διαφθοράς και οι παρεμβάσεις που υπονομεύουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, του οχυρού της Δημοκρατίας. Σε τέτοια φαινόμενα πρέπει να είμαστε κάθετα απέναντι. Σε κομματικό επίπεδο η ιστορία του κόμματός μας και η αναμφισβήτητη θετική διαχρονική συνεισφορά του στην Δημοκρατία και την πρόοδο της χώρας θα πρέπει να αναδεικνύονται κάθε μέρα και η αντίδραση σε κάθε συκοφαντική, κακόβουλη και ιδιοτελή συμπεριφορά να είναι σκληρή, καθολική και άμεση. Με θλίβει αφάνταστα να βλέπω συναδέλφους μου να καθυβρίζουν το πρόσφατο παρελθόν της Ν.Δ., όταν και οι ίδιοι ήταν μέρος αυτού του χθες.

Το κόμμα σας δείχνει χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα, τους Σαμαρικούς, τους Ντορικούς και τους Καραμανλικούς. Πως βλέπετε να πορεύεστε;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Δεν συμφωνώ απόλυτα με τον διαχωρισμό αυτό, γιατί όλοι στην Ν.Δ. θέλουμε το καλό του τόπου και του κόμματός μας. Σε κάθε περίπτωση όμως οι τάσεις, η διαφορετική άποψη και η εσωκομματική δημοκρατία σε ένα κόμμα είναι υγιές φαινόμενο. Αρκεί η προσέγγιση να είναι πολιτική και όχι εκδήλωση προσωπικής συμπάθειας.

Είστε βουλευτής της περιφέρειας. Εκλέγεστε στα Χανιά. Πως βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία εκεί μετά την εσωκομματική αλλαγή;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Οπωσδήποτε η ιδιαιτερότητα της καταγωγής της Ντόρας Μπακογιάννη από τα Χανιά δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Όμως ο χρόνος, όπως πάντα, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει στο να ξεχαστούν και εδώ οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα και η πικρία από το αποτέλεσμα. Πρέπει βέβαια να διορθωθούν κάποια λάθη που έγιναν πρόσφατα σε τοπικό επίπεδο και προ πάντων να μην επαναληφθούν.

Τέλος ο νόμος για τις κουκούλες, τέλος οι κάμερες στους δρόμους. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Η σημερινή κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν έχει καταλάβει ή κάνει πως δεν έχει καταλάβει το μέγεθος της εγκληματικότητας, η οποία τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. τον τελευταίο χρόνο, και οι οποίοι αφορούν στην πρόβλεψη αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης των κουκουλοφόρων δραστών ορισμένων εγκλημάτων και η με πολλές εγγυήσεις λειτουργία των καμερών, συνεισφέρουν αναμφισβήτητα στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι πολλές πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων και η εξαγγελθείσα ήδη κατάργηση των παραπάνω ρυθμίσεων, κινούνται, δεν λέω κατ’ ανάγκην από πρόθεση, προς αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη της προστασίας της έννομης τάξης.

Η Αστυνομία παρεμβαίνει ή παρακολουθεί; Να χρησιμοποιεί δακρυγόνα ή όχι;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Το δικαίωμα του πολίτη να συμμετάσχει σε συγκεντρώσεις, πορείες διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις κ.ά. είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και αναφαίρετο. Παράλληλα καθήκον της Αστυνομίας είναι να περιφρουρεί την έννομη τάξη. Η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι σε πολλές εκδηλώσεις, όπως οι παραπάνω, λαμβάνουν χώρα σοβαρά έκτροπα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η Αστυνομία ασφαλώς δεν μπορεί να παραμένει απλώς θεατής. Πρέπει να παρεμβαίνει κάνοντας χρήση κάθε νομίμου μέσου, με μέτρο όμως και προσοχή. Ο σημερινός Υπουργός είχε εξαγγείλει προ μηνών την κατάργηση των δακρυγόνων. Δεν ήταν η μόνη εξαγγελία που είχε κάνει εν θερμώ. Θυμίζω τη δήλωσή του για κατάργηση της σκοπιάς από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες. Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα και οι όποιες εξαγγελίες για τέτοιες πρωτοβουλίες, προϋποθέτουν μελέτη και επιλογή εναλλακτικών μέσων για αντιμετώπιση των προβλημάτων. Χαίρομαι, πάντως, που ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συνεχίζει την πολιτική της αστυνόμευσης με δίτροχα που είχε ξεκινήσει επί θητείας μου. Τότε είχε γίνει, γι’ αυτόν το σκοπό, προμήθεια εκατοντάδων μοτοσικλετών και πρόσληψη 1.500 ειδικών φρουρών. Αντίθετα, θεωρώ μεγάλο λάθος τις σαρωτικές αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Ποια η γνώμη σας για τις Εξεταστικές Επιτροπές που έχουν συσταθεί ή εκκρεμούν ως προτάσεις στην Βουλή; Θα έχουν αποτέλεσμα;
Χρ. Μαρκογιαννάκης: Η ιστορία των εξεταστικών και προανακριτικών επιτροπών απογοητεύει. Όπως ξέρουμε η αλήθεια πάντα είναι μία. Θα έπρεπε λοιπόν να συμπίπτουν στο ίδιο συμπέρασμα όλοι. Δυστυχώς, το γεγονός ότι κατατίθενται τόσες απόψεις όσα και τα κόμματα που συμμετέχουν, καταδεικνύει ότι χρησιμοποιούνται οι επιτροπές αυτές κατά κανόνα για κομματικό όφελος. Γι’ αυτό και τώρα δεν είμαι αισιόδοξος.
Επ’ ευκαιρία όμως αυτής της ερώτησης, θέλω να επισημάνω κάτι που ενώ πλανάται στην ατμόσφαιρα υπάρχει μια απίστευτη απροθυμία να το ακουμπήσουμε. Εννοώ το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το μεγάλο πάρτι των τρωκτικών έγινε τότε, ενώ έχει επισημανθεί αυτό από πολλούς, όλοι σφυρίζουν κλέφτικα. Προσωπικά το έχω επισημάνει σε πολλά επίπεδα. Η απάντηση ήταν ότι δεν πρέπει να αμαυρώσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εάν αυτό ήταν λόγος, τώρα που έχει αμαυρωθεί πολλαπλά και διαχρονικά ή χώρα μας, δεν συντρέχει πλέον να συνεχίσει να είναι ταμπού. Διαφορετικά κανείς δεν θα στερήσει το δικαίωμα σε πολλούς να σκέπτονται πως κάποιοι αυτοπροστατεύονται. Μήπως γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία να επεκταθεί και προ του 2004;

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Κυριακή, 28 Μαρτίου, 2010 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ιουλίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιουν    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

write my paper book report format resume writing companies essays for sale online custom essay writer writing lab reports online essay summary and response essay urgent essay analytical essay conclusion blog writing service custom essay order order essay writing a good college essay best essay writing services research paper format paper masters essay writer helper
write my paper book report format write a essay essay for me easy essay research paper essay buying research paper essay corrector mba essay writing service thesis writing literature review writing service buy dissertation online critique writing write me an essay essay writing help write my essay custom essay papers professional essay writing services
http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X