ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΩΡΑ | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΧΩΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μεγάλος θόρυβος έχει δημιουργηθεί γύρω από το σύστημα ασφαλείας C4I .Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι δόθηκαν μίζες που ακουμπούν και την περίοδο διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Υπέπεσε κάτι τέτοιο στην αντίληψή σας κατά τη διάρκεια της θητείας σας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης ;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί ως προς το εάν και σε ποιους δόθηκαν μίζες. Είναι απαράδεκτο χωρίς αποδείξεις να θίγονται τιμές και υπολείψεις και μάλιστα αυτό να γίνεται από κάποιους στα πλαίσια ενός κακόβουλου συμψηφισμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης προσωπικά σε μένα που χειριζόμουν και παρακολουθούσα την πρόοδο εκτέλεσης του συστήματος C4I ουδείς πρότεινε έμμεσα ή άμεσα το οτιδήποτε μεμπτό. Ούτε και αντιλήφθηκα γενικά να συμβαίνει κάτι τέτοιο με κάποιον άλλο. Είχα άψογη, συνεργασία με τους συνεργάτες μου υπηρεσιακούς παράγοντες και με τον πολιτικά προϊστάμενο μου κ Βουλγαράκη. Απόλυτη πεποίθησή μου είναι ότι όλοι μοιραζόμασταν την αγωνία να οργανώσουμε και διεξαγάγουμε απόλυτα επιτυχείς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νομίζετε ότι η εισαγγελική έρευνα κινείται προς την ορθή κατεύθυνση; Μήπως έπρεπε η Κυβέρνηση να συναινέσει στο αίτημα της Αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής; Θα φθάσουμε στην αποκάλυψη όλων όσων πήραν μίζες ;
Θα αρχίσω από το τελευταίο. Είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω ότι η πολιτική βούληση είναι να μη κουκουλωθεί τίποτα. Ο Πρωθυπουργός κ Καραμανλής ,την εντιμότητα του οποίου ουδείς τολμά να αμφισβητήσει, το έχει ξεκαθαρίσει. Άλλωστε εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα είναι δύσκολο να υπάρξει αποτελεσματικά επιχείρηση συγκάλυψης. Πιστεύω απόλυτα ότι θα ήταν μέγα λάθος αν ταυτόχρονα έτρεχαν δυο ανακριτικές διαδικασίες. Μπορεί να υπήρχαν κάποιοι εντυπωσιασμοί από κορώνες που θα πέταγε κάθε τόσο κάποιος από αυτούς που θα συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή ,πλην όμως είναι δεδομένο ότι η σύγχυση και οι αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες θα οδηγούσαν πράγματι στη συγκάλυψη. Αυτό το γνωρίζουν αυτοί που ζητούν τώρα εξεταστική επιτροπή. Στην αγωνία τους όμως να προτείνουν κάτι διαφορετικό και να εντυπωσιάσουν επιμένουν ενώ γνωρίζουν τα αρνητικά αποτελέσματα .Κάποιους βέβαια μπορεί να τους βολεύει αυτό.
Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας δικαιώνουν την Κυβέρνηση.
Φυσικά πρέπει να συσταθεί εξεταστική επιτροπή μετά το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας. Το έργο της μάλιστα θα είναι ευκολότερο αφού θα υπάρχουν στοιχεία που θα έχουν συλλέγει από αντικειμενικούς και αδιάβλητους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς, και τα οποία ουδείς θα μπορέσει να τα αμφισβητήσει. .
Οφείλω όμως να επισημάνω ότι εγώ θα ήθελα την εισαγγελική έρευνα να προχωρεί με ταχύτερους ρυθμούς .Και μόνος του ένας εισαγγελεύς ,όσο εργατικός και καλός νομικός και αν είναι θα δυσκολευθεί να φέρει ταχέως και επιτυχώς σε πέρας το έργο του , δεδομένου μάλιστα του τεράστιου μεγέθους και των δυσκολιών της υπόθεσης SIEMENS. Ο κ Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου πρέπει να διατάξει ,κατά τη γνώμη μου, τη συγκρότηση μιας ομάδας 5-10 εισαγγελικών λειτουργών ,με τους καλύτερους που διαθέτει σήμερα η Εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών , οι οποίοι συνεπικουρούμενοι με ό,τι ζητήσουν ,θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν ταχύτατα και αποτελεσματικά την υπόθεση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δε λειτούργησε ποτέ το εν λόγω σύστημα;
Είναι δεδομένο ότι το σύστημα C4I δεν είχε ποτέ μέχρι σήμερα κατασκευασθεί από οποιονδήποτε. Εννοώ του ιδίου μέγεθος και τα τεχνικών προδιαγραφών. Δεν υπήρχε λοιπόν αφ ενός εμπειρία, αφ ετέρου δε οι τεχνικές προδιαγραφές ήταν τόσο προχωρημένης τεχνολογίας που και σήμερα ακόμη αμφισβητείται εάν η επιστημονική γνώση έχει φθάσει στο επίπεδο που να μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί επιτυχώς στις συμβατικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από την μεταξύ του ελληνικού κράτους και της αντισυμβαλλόμενης κοινοπραξίας σύμβαση. Αυτό σε συνδυασμό με την πίεση του χρόνου είχαν ως αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα να μην έχει ολοκληρωθεί το έργο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος έχει την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αποφάσισε καθυστερημένα και με συνοπτικές διαδικασίες να προμηθευτεί ένα μεγάλου μεγέθους και ιδιαίτερα προχωρημένης τεχνολογίας σύστημα. Μέσα στ ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που υπήρχαν ,ήταν σχεδόν αδύνατον το σύστημα να ολοκληρωθεί και μάλιστα εμπρόθεσμα
Περαιτέρω από το Μάιο 2003 έως το Μάρτιο 2004 το έργο για διάφορους λόγους, κυριολεκτικά είχε «κολλήσει» .Έτσι ενώ κατά τη σύμβαση έπρεπε το C4I να έχει αποπερατωθεί την 28/2/04 ,όταν ανέλαβα υφυπουργός Δημόσιας Τάξης διαπίστωσα ότι η πρόοδος του έργου δεν ξεπερνούσε το 5%.
Για τους ίδιους λόγους ευθύνεται η εταιρεία SAIC .Επί πλέον όμως ευθύνεται και για το λόγο ότι στερούμενη εμπειρίας και πιθανώς στελεχών με απαραίτητη επιστημονική γνώση, ανέλαβε την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου και υψηλής τεχνολογίας έργου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεχθήκατε πιέσεις και αν ναι από ποιους ,προκειμένου να καταβληθεί η δόση των 30 εκατομμυρίων ευρώ ;
Η πληρωμή του συστήματος είχε συμφωνηθεί να γίνεται σε δόσεις ανάλογα με την πρόοδο του έργου. Η πρόοδος διεπιστώνετο με ασκήσεις που πραγματοποιούντο και που κάθε μια από αυτές έπρεπε να επιτύχει κάποιους στόχους. Για να μην υπάρχει καθυστέρηση στο έργο προεβλέπετο ότι ήταν δυνατό εάν κάποιος στόχος μη κρίσιμος, δεν επιτυγχάνετο, να μεταφερθεί στην επόμενη άσκηση. Στην τρίτη άσκηση ,για την οποία προβλεπόταν , εφόσον ήταν επιτυχής , η καταβολή του ποσού των 30.000.000 ευρώ ,παρά τις επανειλλημένες προσπάθειες ,υπήρξαν στόχοι που δεν είχαν επιτευχθεί. Έτσι φθάσαμε τα τέλη Ιουνίου 2004 χωρίς να έχουν καταβληθεί χρήματα που κανονικά αν δεν υπήρχε πρόβλημα , θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στην εταιρεία από τις αρχές του χρόνου. Εν τω μεταξύ η SAIC ισχυριζόταν ότι τελείωσε το έργο το οποίο ήταν πλήρως λειτουργικό και ότι θα έπρεπε να μπούμε στη διαδικασία των δοκιμών, των τεστ και της γενικής δοκιμής Διαφορετικά θα κλείδωνε τα πάντα και θα αποχωρούσε. Παράλληλα θα κατήγγειλε τη σύμβαση ,θα προσέφευγε στη διαιτησία, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι κάποιες υποδομές δεν ήταν ακόμα έτοιμες (π.χ. ΟΑΚΑ) και θα δημοσιοποιούσε την ασυνέπεια τη χώρας μας και την έλλειψη συνθηκών ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων .Ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν ελάχιστος και σε καμιά περίπτωση δεν αρκούσε για ένα σωστό έλεγχο.
Όλοι θυμόμαστε τις πιέσεις που δεχόμασταν τότε από δημοσιεύματα στο εξωτερικό περί δήθεν αδυναμιών της Ελλάδας στα θέματα ασφάλειας
Προσωπικά δεν είχα βρεθεί μέχρι τότε σε δυσκολότερη θέση. Η αποδεχόμασταν και πληρώναμε χωρίς σωστό έλεγχο ένα πανάκριβο σύστημα για το οποίο υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι ήταν προβληματικό ή διαφορετικά θα ευρισκόμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο ματαίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και το διασυρμό της χώρας.
Έτσι οδηγηθήκαμε στη λύση της προσωρινής παραλαβής για δίμηνο μόνο, όσο θα διαρκούσαν οι ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες, της χρήσης και όχι της κυριότητας τους συστήματος.
Δοκιμές, τεστ κ.λπ. θα πραγματοποιούντο μετά τις αρχές Οκτωβρίου 2004. Τη λύση αυτή πρότεινα εγώ σε συνεργασία με τη ΔΑΟΑ , και μάλιστα εγγράφως ,σε ανώτερα από εμένα κλιμάκια.
Έγινε δεκτή και έτσι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ τροποποιήθηκε η σύμβαση και καταβλήθηκε το ποσό των 30.000.000 ευρώ αφού προηγουμένως κατατέθηκε εγγυητική επιστολή Τράπεζας για καλή κατασκευή του έργου. Η μόνη πίεση που εγώ ένοιωσα ήταν από τα γεγονότα και από τη SAIC.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί δε λειτούργησε το εν λόγω σύστημα ;
Η σύμβαση για το C4I, όπως προανέφερα είχε υπογραφεί το 2003. Μέχρι τότε σύστημα C4I, του μεγέθους και των προδιαγραφών που η χώρα μας ήθελε να έχει, δεν είχε κατασκευασθεί ποτέ και από κανένα. Δεν υπήρχε λοιπόν η σχετική εμπειρία. Περαιτέρω οι τεχνικές προδιαγραφές ήταν τόσο προχωρημένης τεχνολογίας, που και σήμερα ακόμη αμφισβητείται εάν η επιστημονική γνώση έχει φθάσει στο επίπεδο που να μπορεί κάποιος να ανταποκριθεί επιτυχώς και σε τόσο μικρό μάλιστα χρονικό διάστημα στις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η υπό την εταιρεία SAIC κοινοπραξία. Είναι προφανές ότι αυτό που είχε ζητηθεί αρχικά, όπως με είχαν πληροφορήσει ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, δηλαδή ένα μικρό σύστημα που δεν θα κόστιζε πάνω από 60-80 εκατ. ΕΥΡΩ θα ήταν το σωστό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρχαν αποφάσεις των αρμοδίων της προηγούμενης κυβέρνησης που σας δέσμευαν;
Οι μόνες δεσμεύσεις που υπήρχαν προέκυπταν από το περιεχόμενο της σύμβασης που είχε υπογραφεί .Μιας σύμβασης μάλλον πρόχειρης που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δημιουργούσε προβλήματα γύρω από την ερμηνεία της. Μεγάλο πρόβλημα όμως δημιουργούσαν οι εκκρεμότητες που υπήρχαν και που εν πολλοίς επειδή δεν είχαν λυθεί, είχαν συμβάλει στην απίστευτη καθυστέρηση του έργου.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπήρχαν πιέσεις προκειμένου να παραλάβετε το C4I;
Εκτός από την πίεση που δέχθηκα περί τα τέλη Ιουνίου –αρχές Ιουλίου 2004 , με τις απειλές που περιγράφω παραπάνω ουδείς άλλος θεσμικός ή εξωθεσμικός παράγων με πίεσε ή μου υπέδειξε με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο να παραλάβουμε το C4I.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πιστεύετε ότι απομακρυνθήκατε για αυτό το λόγο;
Είναι γεγονός ότι δεν ήμουν και τόσο συμπαθής διαπραγματευτής για τις εταιρείες SAIC, SIEMENS, MOTOROLA κ.λπ. Απ’ ότι πληροφορούμαι, τελευταία μου καταλογίζουν έλλειψη ευελιξίας.
Γνώριζα απόλυτα το αντικείμενο που χειριζόμουν και έθεσα κάποιους όρους, που αναγκάσθηκαν να αποδεχθούν ,με τους οποίους εξασφαλίζονταν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου .Όταν έφυγα από το Υπουργείο ,βρισκόμασταν στο πιο λεπτό και κρίσιμο σημείο της επαναδιαπραγμάτευσης που είχε συμφωνηθεί μετά την απόρριψη του έργου. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι οι διάδοχοί μου στην επαναδιαπραγμάτευση δεν έκαναν και αυτοί σωστά τη δουλειά τους
Δεν έχω καμία απόδειξη ότι η εν γένει στάση μου απέναντι στις παραπάνω εταιρείες συνέβαλε σε οποιαδήποτε μεθόδευση για την απομάκρυνσή μου από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Για μένα αυτή η ιστορία αποτελεί παρελθόν. Τώρα πλέον κοιτάζω μόνο μπροστά.-

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Share

Αναρτήθηκε την Παρασκευή, 27 Ιουνίου, 2008 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X