31/03/2009, Συνέντευξη στην εκπομπή “Τι τρέχει” στον Ρ/Σ ALPHA Radio | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

31/03/2009, Συνέντευξη στην εκπομπή “Τι τρέχει” στον Ρ/Σ ALPHA Radio

Παρουσιαστής: Μ. Παπαπαναγιώτου
31/03/2009 ώρα 10:30

===============================================

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε Υπουργέ καλημέρα.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Καλημέρα κ. Παπαπαναγιώτου και σε εσάς και στους ακροατές σας.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ας ξεκινήσουμε από το δημοσίευμα αυτό στο «ΈΘΝΟΣ», κ. Υπουργέ που σήμερα έχει προκαλέσει πάρα πολύ μεγάλη αίσθηση.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Διαψεύδεται, είναι ανακριβές.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή ποιο είναι το ανακριβές του πράγματος;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ότι δεν ήταν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί στο συγκεκριμένο χώρο και ούτε και οι μηχανές οι οποίες ήταν εκεί… (Τον διακόπτει ο δημ/φος).

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και τότε πώς φάγανε κλήση;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Σας επαναλαμβάνω και σας λέω: η συγκεκριμένη ομάδα, για την οποία μιλούμε, δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, δεν ήταν οι αστυνομικοί αυτοί εκεί, εκπαιδεύονται και σήμερα και χθες.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άλλοι ήταν ;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Αυτό ερευνάται.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κάποιοι ήταν. Κάποιοι έπιναν καφέ και κάποιοι πάρκαραν ‘‘τα παπάκια’’ στην Βουκουρεστίου και φάγανε κλήση. Ο κ. Παπαδάκης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας μας είπε ότι στα γραφείο του υπάρχουν πέντε κλήσεις.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, το δημοσίευμα ομιλεί για αστυνομικούς οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα, ας την πούμε, ‘‘Δ’’ , σ’ αυτή την ομάδα, οι οποίοι έχουν βγει για να κάνουν τη δουλειά τους και αντί γι’ αυτό έχουν καθίσει σε μία καφετέρια και πίνουν καφέ και έχουν αφήσει κάπου τα μηχανάκια τους. Εγώ επικοινώνησα σήμερα το πρωί με τον Διοικητή της Γ.Α.Δ.Α., τον κ. Ραχωβίτσα, του λέω : «τι συμβαίνει;» , ‘‘ διαρρηγνύει τα ιμάτια του’’ ότι ουδεμία σχέση έχουν αυτές οι μοτοσικλέτες με τη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να κάνει την δουλειά της. Ερευνάται από δω και πέρα εάν ήταν αστυνομικοί, ποιοι ήταν και τι γύρευαν εκεί.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα δεν ήταν η ομάδα ‘‘Δ’’, λέτε, η οποία δεν έχει βγει ακόμα στους δρόμους..

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Ακριβώς,

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και ενδεχομένως ήταν κάποιοι άλλοι αστυνομικοί.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Αυτό ερευνάται και θα είμαι σε θέση σε λίγο να σας ενημερώσω εάν υπάρξει κάποια εξέλιξη, που πιστεύω θα υπάρξει.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας ρωτήσω το εξής : Έστω, εγώ το δέχομαι, το λέτε επίσημα, είστε Υπουργός, οφείλω να δεχθώ αυτό το οποίο λέτε, ότι δεν ήταν η ομάδα ‘‘Δ’’ , αν ήταν κάποιοι άλλοι αστυνομικοί, είναι πολύ μικρότερο το κακό;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εξαρτάται αν ήταν αστυνομικοί, πρώτον,..

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Περί αυτού κ. Υπουργέ αμφιβολία δεν υπάρχει.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Δεύτερον, ποια αποστολή είχαν. Ποια αποστολή είχαν τη συγκεκριμένη στιγμή.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αποστολή, καφέ στο ‘‘BRAZIL’’ δεν υπάρχει στην Αστυνομία, έτσι δεν είναι;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Αυτά όλα θα τα δούμε. Αλλά σας επαναλαμβάνω και σας λέω, αυτό το οποίο εμφανίζεται από το δημοσίευμα δεν είναι αληθές.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε ότι αφορά την ομάδα ‘‘Δ’’.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Εάν ήταν αστυνομικοί εν υπηρεσία και αντί για να κάνουν την δουλειά τους, έπιναν καφέ, ερευνάται. Εάν είναι, προφανώς θα ελεγχθούν.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα ελεγχθούν; Όταν εννοείται θα ελεγχθούν; Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ελεγχθούν. Υπάρχει φραστική επίπληξη, υπάρχει μία κλιμάκωση ελέγχου. Έτσι δεν είναι;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Απ΄ ότι αντιλαμβάνεστε τις πειθαρχικές ποινές δεν τις επιβάλει ο Υπουργός. Ο Υπουργός δίνει εντολή να γίνει έρευνα και να επιβληθούν κυρώσεις εφόσον υπάρχει πειθαρχικό αδίκημα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άρα εντός της ημέρας θα είστε σε θέση να μας πείτε; Και φαντάζομαι θα υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Διαψεύστηκε προς το παρόν η πληροφορία περί ομάδας ‘‘Δ’’.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Η οποία, παρεμπιπτόντως, ομάδα ‘‘Δ’’, πότε θα βγει στους δρόμους;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ : Αύριο, μεθαύριο το πολύ. Διότι κάνουν κάποιες τελευταίες εκπαιδεύσεις, διότι πρέπει οι άνθρωποι αυτοί που θα βγουν και θα είναι εκτεθειμένοι, ενδεχομένως και σε κινδύνους, να έχουν και κάποια εκπαίδευση.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όλη αυτή η προκαταβολική ενημέρωση για το τί ακριβώς θα κάνει αυτή η ομάδα και το πώς θα ενεργεί ήταν σκόπιμη; Ήταν απαραίτητη; Το λέω αυτό με την έννοια ότι σαν να ενημερώνουμε προκαταβολικά αυτούς τους οποίους θα αντιμετωπίσουν, τί ακριβώς θα κάνουν, πώς θα το κάνουν, κτλ. αντιλαμβάνεστε τί ρωτάω; Μου έχει προκαλέσει εντύπωση αυτό το γεγονός.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αντιλαμβάνομαι κ. Παπαπαναγιώτου, αλλά δυστυχώς δεν είναι δυνατόν από ότι καταλαβαίνετε, να μένουν μυστικά πράγματα, τα οποία μαθαίνουν πάρα πολλοί άνθρωποι και εντός της Υπηρεσίας. Εδώ έφυγε κάποιο απόρρητο έγγραφο κάποια στιγμή, για το οποίο έχει γίνει τόσος πολύς θόρυβος, έγινε μία έρευνα και εντοπίστηκε ποιος ήταν αυτός που έκανε την διαρροή και ήδη έχει επιβληθεί πειθαρχική κύρωση.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τελικά είναι τσεκαρισμένο που λένε ότι η διαρροή συγκεκριμένων εγγράφων, με αυτή την ‘‘λίστα’’ των υποψηφίων θυμάτων ή στόχων της τρομοκρατίας, ότι διέρρευσε σκοπίμως από κάποιον συγκεκριμένο, ο οποίος εντοπίστηκε;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εγώ εκείνο το οποίο ξέρω είναι ότι έγινε έρευνα, η έρευνα συνεχίζεται, σ’ αυτή την φάση εντοπίστηκε, όπως με ενημέρωσαν, εκείνος ο οποίος έκανε τη διαρροή, είναι ήδη σε διαθεσιμότητα και συνεχίζεται η έρευνα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή κ. Υπουργέ υπάρχει μέσα στην Αστυνομία, κάποιο κομμάτι της, το οποίο σκοπίμως προσπαθεί να κάνει ζημιά στην Αστυνομία; Διότι και τα δύο που μας λέτε τώρα έχουν κάποιο σημείο δολιοφθοράς, εσωτερικής υπονόμευσης.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εάν κ. Παπαπαναγιώτου δεν γινόντουσαν λάθη και πειθαρχικά παραπτώματα δεν θα υπήρχε λόγος να υπάρχει Πειθαρχικό Δίκαιο στους Αστυνομικούς.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σύμφωνοι. Αλλά εδώ μου δημιουργείται η αίσθηση ότι εσείς μιλάτε για κάτι το οποίο δεν γίνεται από παράλειψη, γίνεται από πρόθεση.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μα γι’ αυτό υπάρχουν και πειθαρχικές ποινές που τιμωρούν εκείνους που ενεργούν από πρόθεση.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άλλο σας ρωτώ και δεν μου το απαντάτε.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Απάντησα νομίζω.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι σαμποτάρουν εκ των ένδον;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν μιλώ για οργανωμένη κατάσταση, ομιλώ για λάθη, παραλείψεις ή προπετείς ενέργειες συγκεκριμένων αστυνομικών οι οποίοι όταν εντοπίζονται τιμωρούνται.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Οι οποίες δεν συνιστούν προσπάθεια δολιοφθοράς εκ των ένδον της αστυνομίας; Να το διευκρινίσουμε γιατί είναι σημαντικό.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι ποτέ ούτε είπα, ούτε υπονόησα, κάτι τέτοιο.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Πάμε τώρα σ’ αυτή την έξαρση της βίας και της εγκληματικότητας που έχουμε κ. Υπουργέ, η οποία βλέπουμε, για να ξεκινήσουμε λίγο από τα γκαζάκια κτλ., βλέπουμε μία προσπάθεια αποκέντρωσης.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αυτή την στιγμή, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν αντιπαρατίθενται συντεταγμένα στην Αστυνομία, έχουν το μέγα πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και μάλιστα σ’ ένα Νομό ή σε δύο Νομούς ή σ’ όλη την Ελλάδα. Διότι αυτή τη στιγμή το φαινόμενο, να πω πολύ κομψά, των ‘‘αντιεξουσιαστών’’ δεν είναι μόνο στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Έχει επεκταθεί σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. Έχει λοιπόν αυτός ο χώρος το μέγα πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, που σημαίνει ό,τι σε οποιοδήποτε σημείο της Χώρας, οποιαδήποτε ώρα, κρυπτόμενοι υπό το σκότος κατά κανόνα, κάνουν μια καταδρομική ενέργεια που εκ των πραγμάτων, από ότι αντιλαμβάνεται κανείς δεν είναι δυνατόν να έχεις σε κάθε γωνία, σε κάθε δρόμο, μία διμοιρία ΜΑΤ ή μια ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι θα φρουρούν τους δρόμους και δημιουργούνται αυτά τα προβλήματα. Στο κέντρο, μεν, τώρα όπως βλέπετε, κάπως, έχει ‘‘αμβλυνθεί’’ το πρόβλημα, διότι υπάρχει μία πολύ σοβαρή αστυνόμευση, με τις περιπολίες οι οποίες κυκλοφορούν, με περιπολικά, με μοτοσικλέτες, θα έχουμε εντός των ημερών τις ομάδες που σας είπα. Προκαταβολικά σας λέω ότι έχει λειτουργήσει στα πλαίσια της γενικής πρόληψης, με το φόβο ‘‘θα μας δουν, θα μας πιάσουν, θα μας κυνηγήσουν’’, αλλά καταλαβαίνετε γιατί; Δεν είναι δυνατόν, σε καμία περίπτωση, καμία Αστυνομία του κόσμου να έχει τόση δύναμη που να μπορεί σ’ όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, που έχουν αυτό το πρόβλημα να έχουμε τόσους πολλούς αστυνομικούς.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Πάντως φαντάζομαι θα συμφωνήσετε κ. Μαρκογιαννάκη ότι είτε τα γκαζάκια σκάνε στο Κολωνάκι, είτε σκάνε σε περιφερειακές συνοικίες της Αθήνας, είτε σκάνε στην Θεσσαλονίκη, βεβαίως έχει σημασία που σκάνε, αλλά σκάνε!

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Συμφωνώ μαζί σας κ. Παπαπαναγιώτου, δεν διαφωνώ. Δημιουργείται μια αίσθηση η οποία δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Δεν θα διαφωνήσω μαζί σας και προσπαθεί η Αστυνομία, αναδιατάσσονται δυνάμεις, προσπαθώντας με χίλιους άλλους δυο τρόπους αστυνομικής, πάντα, τακτικής να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Μην μου πείτε να σας πω λεπτομέρειες, δεν μπορώ να σας πω. Αλλά οφείλω να σας πω ότι ο προβληματισμός και η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και κάτι άλλο κ. Παπαπαναγιώτου, ότι αυτές οι ενέργειες, επειδή εντυπωσιάζουν και επειδή δημιουργούν έτσι αυτή την αίσθηση την οποία όλοι γνωρίζουμε, απορροφά το μέγιστο μέρος της δραστηριότητας της Αστυνομίας και από άποψη προσωπικού που βγαίνει στους δρόμους αλλά και συσκέψεων, που ειλικρινά σας λέω ότι δημιουργεί μετά περαιτέρω πρόβλημα και στο υπόλοιπο κομμάτι της Αστυνομίας και της εγκληματικότητας. Δηλαδή θέλω να πω το εξής : αυτή την ώρα δεν έχουμε μόνο τα γκαζάκια, ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι έχουμε και άλλα προβλήματα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως και έχουμε.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όταν όμως τα γκαζάκια, οι καταδρομικές ενέργειες, οι οποίες γίνονται κάθε τόσο και σπάνε τζάμια, τράπεζες, καταστήματα γενικά. Όπως φαίνεται τουλάχιστον, προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και προβάλλονται και περισσότερο και η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη με όλες τις δυνάμεις, σχεδόν που διαθέτει, να κυνηγά αυτά τα φαινόμενα, αυτόματα, δεν είναι δυνατόν να έχεις τόσες πολλές δυνάμεις που να κάνεις ικανή αστυνόμευση όσον αφορά τα υπόλοιπα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας πω τώρα κάτι κύριε Υπουργέ.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δηλαδή είναι ένα πρόβλημα, με συγχωρείτε κύριε Παπαπαναγιώτου. Εγώ ήθελα να μιλήσω μαζί σας.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ναι…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ειλικρινά σας το λέω, να κάνουμε μία σοβαρή κουβέντα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Φαντάζομαι ότι την κάνουμε.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μα βεβαίως την κάνουμε και χαίρομαι που την κάνουμε. Λοιπόν αυτό το πρόβλημα των αναρχικών είναι ένα μείζον πρόβλημα πλέον, ένα πρόβλημα που δεν ξεκινάει, βέβαια, ένα μήνα ή δύο μήνες, έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά πολύ παλιά, με τα τελευταία γεγονότα έχουν πλέον μία έξαρση όσον αφορά τη δράση δεν ξέρουμε μέχρι ποιου σημείου θα φτάσουν αυτοί οι άνθρωποι και εκείνο το οποίο εγώ ως Υπουργός αρμόδιος σε αυτό τον τομέα, θέλω το εξής: Μια συστράτευση όλης της κοινωνίας στην προσπάθεια την οποία καταβάλουμε. Έστω και ηθική στήριξη έστω και καταδίκης απερίφραστης ούτως ώστε και οι Αστυνομικοί με ηθικό ανεβασμένο να προσπαθήσουν να επιτύχουν το καλύτερο.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βέβαια.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας πω τώρα το εξής πράγμα, που ίσως δεν έπρεπε να το πω. Χθες το βράδυ μέχρι τις μιάμιση η ώρα ασχολούμουν με αυτό το θέμα.. Μέχρι τις μιάμιση τη νύχτα. Πήγα σπίτι μου και δεν πρόλαβα να φτάσω σπίτι μου και δέχομαι το μήνυμα ότι έχουμε απόψε, περιφερειακά αυτές τις ενέργειες οι οποίες έγιναν.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Είναι ένα πρόβλημα, το οποίο δεν ξέρω αν αντιμετωπίζεται, όπως με την νομοθετική πρωτοβουλία, που έχετε εξαγγείλει για την ποινικοποίηση της κουκούλας έτσι όπως σχηματικά ελέχθη.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε τι θα βοηθούσε όταν ακούτε και τον νομικό κόσμο της χώρας και επιφανείς επιστήμονες και καθηγητές να εκφράζουν μια άποψη ότι δεν είναι το θέμα τώρα η κουκούλα, δηλαδή αν θα συλληφθεί ο άλλος θα βγει η κουκούλα. Επομένως ποια είναι η διαφορά;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου. Θα σας απαντήσω.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Η σύλληψη είναι η διαφορά..

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Όσοι έχουν περάσει από τη νομική και έχουν διδαχθεί κάποια πράγματα ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η ποινή και ειδικότερα μια αυστηρή ποινή, σε πάρα πολλές περιπτώσεις λειτουργεί..

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Λειτουργεί αποτελεσματικά.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: …Λειτουργεί στα πλαίσια της γενικής πρόληψης. Έχουμε την γενική και την ειδική πρόληψη. Η γενική πρόληψη λοιπόν είναι ακριβώς αυτή. Ξέρεις ότι υπάρχει μια σημαντικά αυστηρή ποινή κάποιοι, έστω κάποιοι γονείς που ενδεχομένως υποπτεύονται ότι τα παιδιά τους αντί να πηγαίνουν στο φροντιστήριο ή στο σχολείο πηγαίνουν ενδεχομένως και μια κουκούλα και σπάνε και ξαναγυρίζουν στο σπίτι τους να τους επιστήσουν την προσοχή να κοιτάξουν τα παιδιά τους περισσότερο. Είναι μια προσπάθεια.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Χρειάζεται μια νομοθετική πρωτοβουλία, κύριε Μαρκογιαννάκη.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γι’ αυτό χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία. Αν υποθέσουμε ότι είναι σωστό ως αντιμετώπιση. Χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε εμείς αυτό μπορούμε να κάνουμε, αυτό κάνουμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε αυτό η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Στα πλαίσια της λειτουργίας, μιας οικογένειας. Αλλά πέραν τούτου να σας πω και κάτι άλλο κύριε Παπαπαναγιώτου …

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Παρακαλώ.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δηλαδή πρέπει να τιμωρηθεί το ίδιο εκείνος ο οποίος πάνω σε έναν καβγά, ξέρω εγώ με έναν συνάνθρωπό του με έναν γείτονά του, τού σπάσει το τζάμι ενός αυτοκινήτου ή του δώσει μια γροθιά και το ίδιο εκείνος ο οποίος κάθεται σε μια καφετέρια και στα καλά του καθουμένου πει στους φίλους του ‘‘δεν πάμε τώρα να κάνουμε την πλάκα μας’’ και με τις κουκούλες και αρχίζουν και σπάζουν αναίτια χωρίς πρόκληση οτιδήποτε;

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας το πω διαφορετικά λίγο διαφορετικά κύριε Υπουργέ, μήπως διευκολυνθούμε.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Παρακαλώ, παρακαλώ.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αυτός ο οποίος πάει και σπάει και πετάει μολότοφ είτε φοράει είτε δεν φοράει κουκούλα είναι ακριβώς το ίδιο.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι!

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ακριβώς το ίδιο.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι δεν είναι το ίδιο!

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Με μία προϋπόθεση απαράβατη.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν είναι το ίδιο κύριε Παπαπαναγιώτου.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να συλληφθεί.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Να σας πω γιατί δεν είναι το ίδιο.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Γιατί;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Γιατί αν δεν φοράει κουκούλα τον βλέπω ποιος είναι.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μα άμα τον πιάσετε δεν θα δείτε ποιος είναι κάτω από την κουκούλα κύριε Υπουργέ;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μα όταν δεν φοράει κουκούλα μπορεί να τον πιάσεις την επόμενη, την μεθεπόμενη θα γνωρίζεις ποιος είναι. Λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Θα τον γνωρίσεις την επόμενη μέρα το πρωί θα πάει ο αστυνομικός σπίτι του με ένταλμα του Εισαγγελέως ή του ανακριτή θα του πει: ¨έλα εδώ παιδάκι μου χθες το βράδυ έσπαγες¨. Εάν φοράει την κουκούλα δεν θα έχει αυτή την δυνατότητα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή περίπτωση να συλληφθεί την ώρα που σπάει και πετάει τελικά δεν υπάρχει;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Υπάρχει και αυτή η περίπτωση. Πώς δεν υπάρχει; Και μάλιστα αν θέλετε να σας πω και κάτι άλλο. Στα πλαίσια της αναδιάταξης και προσπάθειας πάταξης αυτού του φαινομένου έχει τεθεί και αυτό το ζήτημα και έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Όμως απ’ ότι είδατε άλλαξαν την τακτική αυτοί οι κύριοι. Βλέπετε ότι πλέον, παλαιότερα μπαίνανε μέσα στις συγκεντρώσεις, στις μεγάλες πορείες, στο τέλος ή έμεναν στην ουρά ή έβγαιναν από ‘‘σπόντα’’ από την πορεία και έκαναν ότι έκαναν. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να κάνεις την σύλληψη. Και από εδώ και πέρα αν επιχειρηθεί κάτι τέτοιο θα δείτε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα…

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Το πρόβλημα όμως είναι ότι τώρα κάνουν αυτές τις ‘‘καταδρομικές’’ ενέργειες που πλέον μας αναγκάζει εκ των πραγμάτων και αναπροσαρμόζουμε τακτική. Διότι παλαιότερα, πριν από κάποιους μήνες, κατέβαζες στο κέντρο δέκα δεκαπέντε διμοιρίες ΜΑΤ και παρεμπόδιζες (τις ενέργειές τους). Είδαν λοιπόν ότι με τη παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων μάλλον δεν τους ¨παίρνει¨ να πω έτσι στην καθομιλουμένη και άρχισαν πλέον νέα τακτική.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Να προσπαθήσουμε λοιπόν με αυτά τα νέα δεδομένα να κάνουμε ότι μπορούμε.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο κύριε Υπουργέ. Δημοσιεύθηκε την Κυριακή στο ΠΑΡΟΝ μία ‘‘λίστα’’ με πρόσωπα γνωστά τα οποία διαθέτουν αστυνομική φρούρηση. Από έναν μέχρι οκτώ – δέκα αστυνομικούς. Και επειδή προηγουμένως, σωστά λέγατε, ότι είναι τέτοια η εξάπλωση της εγκληματικότητας και της βίας που δεν φτάνουμε δεν μπορεί να είμαστε παντού, ρωτώ όλοι αυτοί -και δεν θέλω τώρα να αναφερθώ προσωπικά σε ονόματα και σε περιπτώσεις συγκεκριμένες-, χρειάζονται την φρούρηση και αστυνομικούς οι οποίοι όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά και εσείς κάνουν άλλες δουλειές εκτός από το να φρουρούν; Μήπως πρέπει να επανεξετασθεί και να δοθεί και επίσημα ένας κατάλογος με το ποιοι διαθέτουν φρούρηση;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, καταρχάς αυτό που είδατε, αυτός ο ‘‘πίνακας’’ τον είδα και εγώ είναι τουλάχιστον πριν από δέκα χρόνια!

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όχι ο πίνακας είναι αν δεν κάνω λάθος του 2005 ή του 2006.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι διότι αναφέρεται σε πρόσωπα τα οποία είδα τώρα και τα οποία δεν έχουν καμία σχέση, ούτε με την πολιτική ενώ άλλοι έχουν πεθάνει προ πολλού.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Είναι αρκετοί πρώην μέσα λέω. Πρώην Υπουργοί και τα λοιπά.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τα ονόματα, που είδα είναι πάρα πολύ παλιά. Αλλά σε κάθε περίπτωση, επί της ουσίας. Είναι ένα από τα προβλήματα τα οποία μας απασχολούν πάρα πολύ. Σε προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να σας πω το εξής: Το πρώτο πράγμα που έκανα μία εβδομάδα ή δέκα μέρες μετά που ήρθα στο Υπουργείο κάθισα και είδαμε ποιοι έχουν φύλαξη.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Διότι εκτός από τους ανθρώπους έχουμε και τα κτίρια να έχετε υπόψη σας.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Που φυλάσσονται από αστυνομικούς ων ούκ έστι αριθμός.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μιλάμε για χιλιάδες αστυνομικούς τώρα.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Βεβαίως.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Οι οποίοι αν ήταν διατεταγμένοι….

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, έτσι εγώ μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια αυτή την στιγμή, με απασχόλησε, γιατί όπως εσείς λέτε αυτό που λέτε τόση ώρα και το λέτε πολύ καλά και πολύ σωστά το ίδιο το έλεγα και εγώ πριν έρθω στο Υπουργείο.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τι άλλαξε;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ερχόμαστε εδώ τα βάζουμε κάτω τα πράγματα και παίρνουμε κάποιες αποφάσεις. Μετά από δύο τρεις μέρες είχαμε κάποια χτυπήματα. Δεν μπορώ να αναφερθώ για ποια συγκεκριμένα χτυπήματα μιλώ τώρα.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Προσέξτε κύριε Υπουργέ, μακριά από εμένα η λογική ότι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί να είναι στόχοι δεν πρέπει να φυλάσσονται.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Αυτόματα υπήρξε ένα ‘‘φρενάρισμα’’, υπήρχε μία αναβολή και περαιτέρω δυστυχώς μας υποβάλλονται συνεχώς, μα συνεχώς νέα αιτήματα. Και ξέρετε σε κάποιες περιπτώσεις που είναι δικαιολογημένη η φύλαξη έρχεται κάποιος άλλος και λέει: ‘‘μα γιατί αυτός ο κύριος, ο οποίος έχει δραστηριότητα παρεμφερή με εμένα έχει φύλαξη και δεν έχω εγώ; Σε καθιστώ υπεύθυνο για ότι συμβεί σε μένα, στην οικογένειά μου στην περιουσία μου’’. Άρα είναι ένα ζήτημα, ένα πολιτικό ζήτημα το βλέπω εγώ πλέον αυτό.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δεν υπάρχει όμως μία αξιολόγηση; Ο καθένας μας, μπορεί να λέει ότι θέλει. Ακούω και διάφορους συναδέλφους δικούς μου έτσι οι οποίοι διαθέτουν αστυνομικούς και έναν και δύο και τρεις, οι οποίοι εντάξει τους ανεβάζει και το πρεστίζ να έχουν και αστυνομικούς.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εμένα με απασχολεί πάρα πολύ αυτό το ζήτημα. Σας διαβεβαιώ ότι ενόψει μάλιστα του γεγονότος ότι έχουμε απόλυτη ανάγκη και του τελευταίου αστυφύλακα, με απασχολεί πάρα πολύ και θα παρθούν και αποφάσεις. Λίστες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν προέρχονται από τη Αστυνομία θα έχετε υπόψη σας. Είναι ή εκτιμήσεις κάποιων, οι οποίοι βγάζουν συμπεράσματα και λένε αυτοί πρέπει να έχουν (φύλαξη) διότι από την άλλη από ότι με πληροφόρησαν….

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Και για την άλλη λίστα, κύριε ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ, αρχικά αυτό είχε λεχθεί αλλά τελικά απεδείχθη ότι ήταν λίστα της αντιτρομοκρατικής δυστυχώς.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι το άλλο δεν ελέχθη. Το άλλο είπαμε ότι ήταν ένα εσωτερικό έγγραφο, που σε κάθε περίπτωση όταν έχουμε κάποιο φαινόμενο η Αστυνομία λειτουργεί και λέει: ‘‘προσέξτε για ένα διάστημα αυτούς τους ανθρώπους με περιπολικά και λοιπά, εκεί πέρα να μην γίνει τίποτα’’. Τώρα ότι ‘‘διέρρευσε’’ ήταν άλλο θέμα. Εν πάση όμως περιπτώσει, θα συμφωνήσω μαζί σας, και πιστεύω ότι όταν σας πω αυτό που έχω να σας πω, θα συμφωνήσετε και εσείς μαζί μου. Ότι είναι ένα ζήτημα αυτό ενόψει των αναγκών που έχει η Αστυνομία και ότι πρέπει να αντιμετωπισθεί ούτως ώστε οι απολύτως αναγκαίοι αστυνομικοί να διατίθενται για φρούρηση προσώπων.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα. Αμάν και πότε. Κάτι άλλο τώρα. Θα είδατε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αστυνομία την οποία εμείς εδώ πέρα γίνεται μια συζήτηση ότι την έχουμε ‘‘ευνουχίσει’’, ότι δεν της δίνουμε την ηθική στήριξη για να κάνει την δουλειά της και την ίδια ώρα η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Ελληνική Αστυνομία. Υπερβολική χρήση βίας, βασανιστήρια, άλλες μορφές κακομεταχείρισης, κακή χρήση πυροβόλων όπλων κ.τ.λ. Τι λέτε για όλα αυτά;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Παπαπαναγιώτου, εγώ πιστεύω ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι από τις πλέον δημοκρατικές αστυνομίες του κόσμου.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Βεβαίως μεμονωμένα φαινόμενα δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Δηλαδή η Διεθνής Αμνηστία στην έκθεση της άθροισε μεμονωμένα φαινόμενα και περιστατικά και έβγαλε μια γενική εικόνα, η οποία δεν είναι καθόλου καλή για την δημοκρατική λειτουργία της Αστυνομίας μας;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα ήθελα να πω το εξής πράγμα. Είναι μια εκτίμηση της Διεθνούς Αμνηστίας. επιτρέψτε μου να κάνω και εγώ την δική μου εκτίμηση.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Βεβαίως, μα για αυτό σας ρωτώ και εγώ κιόλας…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα έλεγα αντίθετα ότι οι αστυνομικοί μας οι οποίοι ενίοτε προκαλούνται κατά τρόπον πολύ σκληρό δεν αντιδρούν καθόλου. Μεμονωμένα περιστατικά αθροιζόμενα εάν όλα μαζί τα βάλουμε 5-10 πόσα θα είναι μια χρονιά και πούμε ότι εξ αυτού του λόγου συνάγεται ότι η Αστυνομία δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Πιστεύω πως είναι λάθος. Διότι εκείνο το οποίο πρέπει να δούμε είναι το έξης: ποιές είναι οι οδηγίες, ποιές είναι οι αρχές βάσει των οποίων κινείται η Αστυνομία, τί είναι εκείνο στο οποίο εφιστάται πάντα η προσοχή και από αυτό να κρίνουμε. Τώρα, εάν υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά πιστεύω ότι σε όλες τις Αστυνομίες του κόσμου υπάρχουν και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πώς λένε ότι η Ελληνική Αστυνομία είτε βασανίζει, είτε καταπατεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει μία κάμερα, μία κάμερα στον δρόμο.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Ε, καλά άλλο αυτό…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι κύριε Παπαπαναγιώτου. Πηγαίνετε…

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Άλλο η κάμερα κύριε υπουργέ…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Πηγαίνετε στο Λονδίνο ή οπουδήποτε αλλού να δείτε τι γίνεται. Πηγαίνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες να δείτε τι γίνεται, πώς συμπεριφέρεται ο Αστυνομικός σε εκείνον που συλλαμβάνεται και μετά να μιλάμε για τον Έλληνα αστυνομικό. Εγώ κάνω αυτή τη σύγκριση. Δείτε πώς θα συλληφθεί ένας πολίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες και δείτε πώς θα συλληφθεί στην Ελλάδα και κάντε τη σύγκριση, αλλά εκεί δεν είδα να βγει καμία Διεθνής Αμνηστία να κατακεραυνώσει.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τελευταίο ερώτημα γιατί δυστυχώς…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εδώ είχαμε, κοιτάξετε, εδώ είναι γεγονός ότι είχαμε το θάνατο ενός νεαρού από υπαιτιότητα ενός Ειδικού Φρουρού.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Την δολοφονία του είχαμε

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ορίστε…

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Τη δολοφονία είχαμε…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ επειδή είμαι νομικός, επειδή είμαι Υπουργός θα περιμένω να το πει η δικαιοσύνη.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θέλω να πω δεν πέθανε το παιδί από μόνο του.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, επειδή υπάρχει μία διαβάθμιση όσον αφορά το χαρακτηρισμό, εγώ θα υιοθετήσω με πάθος εκείνο, το οποίο εν τέλει θα πει η δικαιοσύνη. Δολοφονία, δολοφονία 10 φορές, βρασμός, ενδεχόμενος δόλος. Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Θα τα κρίνει η δικαιοσύνη ασφαλώς…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Καταρχήν θα τα ξεκαθαρίσει η δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε κανέναν διότι και ο Αστυνομικός έχει το δικαίωμα να έχει μία δίκαιη δίκη, όπως έχει το δικαίωμα και κάθε Έλληνας Πολίτης.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Κύριε υπουργέ δυστυχώς δεν έχουμε άλλο χρόνο…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να πω κάτι άλλο επάνω σε αυτό το ζήτημα. Όμως εξαιτίας αυτού του περιστατικού, αυτού του γεγονότος του θανάτου του νεαρού, του Αλέξη, δυστυχώς είχαμε τα προβλήματα που είχαμε τον μήνα Δεκέμβριο. Εκεί έγιναν αυτά τα φοβερά έκτροπα, που αν γινόνταν κύριε Παπαπαναγιώτου, εγώ σας λέω σε αυτούς που μας κρίνουν, στις πατρίδες τους, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσε η Αστυνομία. Και εδώ αντέδρασε με μία ψυχραιμία εκπληκτική. Κατηγορήθηκε η Αστυνομία, κατηγορήθηκε ο Αρχηγός της, κατηγορήθηκε ο Υπουργός ότι ήταν πολύ ήπια η αντιμετώπιση μέχρι αδρανείας.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Σε αυτό θα σας το αναγνωρίσω, δεν έχετε άδικο. Λοιπόν ακούστηκαν και αυτά. Θέλω όμως ένα τελευταίο ερώτημα…

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν θα πρέπει να παίρνουν την άποψη μόνο εκείνων που καταγγέλλουν. Αυτό μόνο έχω να πω.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα, ένα τελευταίο ερώτημα, επειδή μας το ρωτούν πολλοί. Είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα, δυστυχώς δεν είχαμε το χρόνο, ήταν πολλά τα θέματα. Για την περιύβριση αρχής, το οποίο πολλοί πολίτες το θεωρούν προσβλητικό, την επαναφορά μιας τέτοιας διάταξης, η οποία έρχεται από χρόνια, τα οποία είναι πολύ φορτισμένα και το γνωρίζετε και εσείς. Είναι απαραίτητο; Είναι απαραίτητο να επανέλθει η περιύβριση αρχής;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχάς το νομοσχέδιο…

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Όταν ξέρουμε όλοι πως είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, επιτρέψτε μου για αυτό το ζήτημα θα πρέπει καταρχάς να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όμως επειδή διάβασα το Σχέδιο δεν επανέρχεται η περιύβριση αρχής.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Αλλά;

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η εξύβριση εναντίον δημοσίων λειτουργών, όταν εκτελούν το καθήκον τους είναι πράξη που διώκεται αυτεπάγγελτα και δεν είναι ανάγκη να υποβάλλει (ο αδικηθείς) την έγκληση. Δηλαδή ο Αστυνομικός, ο οποίος σε μια ομάδα αστυνομικών που θα κάθονται ακίνητοι εκεί γιατί έχουν πάρει αυτή την εντολή “όσο και να σας προκαλούν, όσο και αν σας υποτιμούν εσείς δεν θα αντιδράτε” και τους φτύνουν και τους βρίζουν και τους λένε για τη μάνα τους, για την αδερφή τους, γνωστά αυτά τα πράγματα, τότε δεν θα χρειάζεται να κάνει ο ίδιος μήνυση. Είναι και αυτεπάγγελτο το αδίκημα αυτό. Άλλο είναι η περιύβριση της αρχής. Η περιύβριση της αρχής του άρθρου, εάν δεν κάνω λάθος, 181 του Π.Κ γιατί και εγώ τώρα έχω πάψει να λειτουργώ χρόνια είχε άλλο περιεχόμενο άλλο έλεγε και άλλο ήθελε να προστατέψει. Ήθελε να προστατέψει την αρχή. Εδώ δεν προστατεύουμε την αρχή, εδώ προστατεύουμε το πρόσωπο.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Μάλιστα, κ. Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτή τη συζήτηση και θα την επαναλάβουμε σύντομα.

ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

Μ. ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ: Να είστε καλά. Καλημέρα.

Share

Αναρτήθηκε την Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X