Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |

Κατηγορία: ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ερώτηση για τις πυρκαγιές στο Νομό Χανίων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Α) ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Β) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Πυρκαγιές στο Νομό Χανίων.

Τις τελευταίες ημέρες στο Νομό Χανίων έχουν εκδηλωθεί δεκάδες πυρκαγιές και μάλιστα ορισμένες από αυτές ταυτοχρόνως. Είναι προφανές ότι πρόκειται περί εμπρησμών από πρόθεση, χωρίς όμως δυστυχώς να ανακαλύπτονται οι δράστες εξ’αιτίας της παντελούς έλλειψης αγροτικής ασφάλειας.
Δύο από αυτές και ειδικότερα η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 23-10-2003 περί ώρα 10.30 π.μ.στην κτηματική περιφέρεια του Δημοτικού διαμερίσματος Λάκκων του Δήμου Μουσούρων και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την ιδίαν ημέρα και ώρα στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Γεωργιούπολης, προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές. Δεκάδες χιλιάδες ελαιόδενδρα και άλλα δένδρα, σπίτια,ζώα, λάστιχα άρδευσης και δίκτυα ελαιοσυλογής κατεκάησαν. Μάλιστα κινδύνευσαν και ανθρώπινες ζωές, αφού οι οικισμοί Σκορδαλλού και Εξώπολη γλίτωσαν ως εκ θαύματος, κυρίως χάριν στις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και της αλλαγής φοράς του ανέμου. Το γεγονός ότι στις ίδιες περιοχές προ μηνός περίπου και πάλιν την ίδια ώρα και ημέρα είχαν εκδηλωθεί, εξ’ισου καταστρεπτικές, πυρκαγιές ενισχύει την εκδοχή της εγκληματικής ενέργειες.
Ωστόσο οι ζημιές από τις παραπάνω πυρκαγιές θα ήταν σαφώς μικρότερες εάν ήταν δυνατή η από αέρος άμεση επέμβαση . Τούτο όμως δεν κατέστη δυνατόν, αφού ουδέποτε εσταύθμευσε στα Χανιά μόνιμα κατά την εφετινή αντιπυρική περίοδο πυροσβεστικό ελικόπτερο, όπως προεβλέπετο με την υπ’αριθ. 25239 φ.702. 19/27-5-2003 απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Το ελικόπτερο αντί για τα Χανιά εστάθμευε μονίμως στο Ηράκλειο. Πέραν δε τούτου είχαν αποσυρθεί όλα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα από την 20/10/2003, ενώ η αντιπυρική περίοδος λήγει ως γνωστόν την 3 Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα ήταν η πρώτη ρίψη νερού να πραγματοποιηθεί τρεις ώρες μετά την εκδήλωση των πυρκαγιών από πυροσβεστικό αεροσκάφος, όταν πλέον αυτές είχαν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις .
Με δεδομένο το μέγεθος της ολοκληρωτικής καταστροφής, το γεγονός ότι εκατοντάδες οικογένειες έμειναν χωρίς εισόδημα αλλά και τις απειλούμενες καταστροφές κατά τον επερχόμενο χειμώνα εξαιτίας πιθανών έντονων βροχοπτώσεων, λόγω και της μορφολογίας του εδάφους, επιβάλλεται η ταχεία καταγραφή των ζημιών, η πλήρης αποζημίωση των πληγέντων και η οικονομική ενίσχυση των οικείων Δήμων προκειμένου να γίνουν τα αναγκαία έργα υποδομής προς αποφυγήν περαιτέρω καταστροφών κατά τους χειμερινούς μήνες.
Οι υποσχέσεις που δόθηκαν αφειδώς από τον κ.Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που επισκέφθηκε της πληγείσες περιοχές, δεν καθησυχάζουν τους παθόντες, αφού είναι ανάλογες εκείνων που δόθηκαν προ έτους και πλέον από τον κ.Υπουργό Γεωργίας σε κατοίκους των Δήμων Μηθύμνης και Κεραμιών του νομού Χανίων που είχαν πληγεί από εξ’ίσου καταστρεπτικές πυρκαγιές, οι οποίοι όμως δεν έχουν λάβει ούτε ΕΥΡΩ ακόμη με αποτέλεσμα να ευρίσκονται σε απόγνωση.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ.Υπουργοί Γεωργίας και Δημόσιας Τάξης:
α) εάν θα αρχίσει αμέσως η καταγραφή των ζημιών από τις ως άνω πυρκαγιές και εάν θα αποζημιωθούν ταχύτατα και πλήρως οι παθόντες
β) εάν θα ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι Μουσούρων και Γεωργιούπολης.
γ) Γιατί δεν αποζημιώθηκαν ακόμη οι πληγέντες από τις πυρκαγιές του 2002 κάτοικοι των Δήμων Μηθύμνης και Κεραμιών Χανίων.
δ) Γιατί δεν εφαρμόστηκε η υπ’αριθ. 25239 Φ. 702. 19/27-5-2003 απόφαση του κ.Αρχηγού της πυροσβεστικής υπηρεσίας για μόνιμη στάθμευση πυροσβεστικού ελικοπτέρου στα Χανιά κατά την αντιπυρική περίοδο 2003.
ε) Γιατί αποσύρθηκαν όλα τα πυροσβεστικά ελικόπτερα από την 20/10/2003 ενώ η αντιπυρική περίοδος λήγει την 31/10/2003.

Αθήνα, 29-10-2003
Ο Ερωτών Βουλευτής

Share

Αναρτήθηκε την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου, 2003 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Νοεμβρίου 2013
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV