Mega Channel – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων (11/06/2009) | Χρήστος Εμμαν. Μαρκογιαννάκης
Εγγραφή: Αναρτήσεις | Σχόλια |
buy essay
buy essay

Κατηγορία: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Mega Channel – Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων (11/06/2009)

 

Συζήτηση στο στούντιο με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και τον βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

με θέμα την παράνομη μετανάστευση

 

 Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009

 

Κα ΤΡΕΜΗ: Σύνδεση με τον κύριο Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και υπεύθυνο για την Δημόσια Τάξη, και τον κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και πρώην Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Καλησπέρα και στους δύο σας. Κύριε Μαρκογιαννάκη, ξεκινώντας από εσάς, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ασχολείστε έντονα με το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης λόγω του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Διότι λένε κάποιοι, αν δεν επηρεάζει το εκλογικό αποτέλεσμα τότε γιατί η Κυβέρνηση δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα αυτό πριν από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου; Και αν είναι έτσι, αν δηλαδή το κάνετε υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος, υπάρχει η πιθανότητα να πάρετε μέτρα που θα είναι του «άρπα κόλλα».

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι, κυρία Τρέμη. Εγώ κρατώ μαζί μου δελτίο τύπου, το οποίο έχει ημερομηνία 13/5/2009 όπου στο Υπουργείο, εδώ στην Κατεχάκη, έγινε σύσκεψη, διευρυμένη σύσκεψη υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Υπουργού, με συμμετοχή αρμοδίων υφυπουργών, υπουργών, όπου αυτά τα οποία σήμερα εξαγγέλθησαν, τότε είχαν προαναγγελθεί. Το πρόβλημα είχε και τότε συζητηθεί. Και ακριβώς αυτά τα οποία ακούσατε σήμερα από εμένα και από τον κύριο Παυλόπουλο, υπάρχουν σε αυτό το χαρτί που είναι ένα δελτίο τύπου της ημέρας εκείνης. Επομένως δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών εκείνο το οποίο μας έκανε να δούμε το πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, το πρόβλημα έχει…

Κα ΤΡΕΜΗ: Δεν είναι η ατζέντα Καρατζαφέρη, λέτε.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Έχει φτάσει πλέον σε ένα σημείο, κοιτάξτε πρέπει να το δούμε, δεν πάει άλλο.

Κος ΚΑΨΗΣ: Αυτό το «δεν πάει άλλο, το αισθανόμαστε εδώ και 2-3 χρόνια, περίπου στο κέντρο της Αθήνας, δεν είχα ακούσει ούτε σύσκεψη, ούτε μέτρα. Εδώ και 2-3 χρόνια κάποιοι φωνάζουν επιτέλους κάντε κάτι για το κέντρο της Αθήνας, δεν είδα καμία δραστηριότητα ιδιαίτερη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Άντε να πω τα τελευταία 2-3 χρόνια, γιατί θα μπορούσα να πω τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχει αυτό το χάος στο κέντρο.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, κύριε Καψή, αλλά δεν πρέπει κανείς να μιλάει για τον εαυτό του, εγώ ίσως είμαι ο μόνος πολιτικός, ο μόνος Έλληνας, που το 2004 μάλιστα, το 2004 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, είχα μιλήσει για το κέντρο της Αθήνας και δέχθηκα τα πυρά των πάντων από πάσα κατεύθυνση.

Κος ΚΑΨΗΣ: Δεν είπε κανένας πάντως ότι δεν σας άκουσε η παρούσα Κυβέρνηση.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μα δεν είναι μόνο θέμα Κυβέρνησης, κύριε Καψή. Είναι θέμα πολιτικών δυνάμεων, είναι θέμα κοινωνίας, είναι θέμα όλων μας. Ένα πρόβλημα το οποίο γιγαντώνεται θα πρέπει να το βλέπουμε όλοι μας, δεν θα πρέπει να το βλέπει μόνο η Κυβέρνηση. Και θα πρέπει όταν είναι εθνικό πρόβλημα, να το αντιμετωπίζουμε όλοι από κοινού. Και αυτή την στιγμή εγώ, που ανέλαβα ένα βαρύ φορτίο στην πλάτη μου, κάνω μία έκκληση σε όλους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια, χωρίς ακρότητες, να μη δώσουμε το δικαίωμα…..

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν διαφωνεί κανείς μαζί σας. Και ο κύριος Παπανδρέου στις δηλώσεις του σήμερα ήταν ….

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Να μη δώσουμε δικαίωμα, προπάντων σε κάποιους να πουν ότι αφήνουμε τους πολίτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση, γιατί αυτό θα είναι τραγικό.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τι ακριβώς θα κάνετε;

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι ελέχθησαν αυτά τα οποία θα γίνουν μετά την κυβερνητική επιτροπή. Πρώτα από όλα θα γίνουν νομοθετικές παρεμβάσεις.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Καλά, θα κάνετε το δουλεμπόριο κακούργημα. Σωστό αυτό.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Διότι, κύριε Πρετεντέρη, έχουν συλληφθεί από την αρχή του χρόνου περίπου 600 δουλέμποροι, λαθροδιακινητές και ουδείς βρίσκεται στην φυλακή.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αργά το καταλάβατε και αυτό. Άντε ωραίο είναι αυτό. Πάμε παρακάτω. Θα μαζέψετε αυτούς από το κέντρο; Υπάρχουν συνοικίες ολόκληρες οι οποίες κατοικούνται από Αφγανούς, Σομαλούς, Σουδανούς, Πακιστανούς, Μπαγκλαντές, που σφάζονται μεταξύ τους. Αυτούς θα τους μαζέψετε ναι ή όχι;

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν πετώ στα σύννεφα. Ξέρω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο όταν έχεις να κάνεις με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων, να φιλοδοξείς μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα να τους μαζέψεις όλους αυτούς, να τους πας σε χώρους υποδοχής. Και προηγουμένως, επειδή άκουσα να συζητείται και αυτό το θέμα, δεν προτίθεμαι σε καμία περίπτωση ούτε εγώ, και προπάντων δεν προτίθεται  η Κυβέρνηση να κάνει χώρους αποθήκες ψυχών. Θα είναι κέντρα υποδοχής όπως είναι αυτά που λειτουργούν σήμερα, που είναι πρότυπα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι συνθήκες διαβίωσης….

Κα ΤΡΕΜΗ: Κύριε Υπουργέ, θα τους μαζέψετε από το κέντρο της Αθήνας; Λέτε ότι δεν πετάτε στα σύννεφα. Όμως, το πρόβλημα είναι υπαρκτό. Δηλαδή έχουμε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι είναι παράνομα στην χώρα μας. Ποιο είναι το σχέδιο το άμεσο και το μεσοπρόθεσμο; Τι θα τους κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους;

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω. Αυτό που προέχει αυτή την ώρα είναι να σταματήσει η εισροή, κυρία Τρέμη. Διότι δεν μπορούμε, δυστυχώς, μέχρι αυτή την στιγμή να σταματήσουμε την εισροή από την Τουρκία. Είναι αδύνατο κάτω από τις συνθήκες που έρχονται αυτοί οι άνθρωποι και πέφτουν στην θάλασσα να μην τους πάρεις και τους σώσεις. Άπαξ και κάνεις αυτό το πράγμα, ήρθαν στην Ελλάδα. Απλά η δυσκολία είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να φύγουν, από έλλειψη εγγράφων ταξιδιωτικών.

Κος ΚΑΨΗΣ: Όλγα, μου επιτρέπεις; Κύριε Μαρκογιαννάκη, την πρόταση του κυρίου Καρατζαφέρη να τους δώσετε άσυλο, να τους δώσετε χαρτιά και να τους δώσετε και ένα ωραίο εισιτήριο και να τους προωθήσετε στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, την σκέφτεστε πραγματικά;

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, ο κύριος Καρατζαφέρης δεν χάνει τίποτα. Όπως λέει ο λαός, ούτε φόρο πληρώνουν, ούτε χαρτόσημο. Δεν είναι εύκολες λύσεις αυτές. Λειτουργούμε μέσα σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει σήμερα μία συνθήκη, η οποία έχει υπογραφεί από την Ελλάδα, πριν από αρκετά χρόνια, αυτή που ακούει Δουβλίνο 2, που πράγματι για την Ελλάδα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, γιατί όλες οι άλλες χώρες έχουν το δικαίωμα να επαναπροωθήσουν από την χώρα που ήρθε κάποιος λαθρομετανάστης, μέχρι να καταλήξει στην Ελλάδα, από όπου ήταν η χώρα εισόδου, και εμείς δεν έχουμε την δυνατότητα να τους στείλουμε πίσω στην Τουρκία, διότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει, δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το παίζει «τσαμπουκάς», όπως συνήθως, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι η αποθήκη, πλέον. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ όμως ακόμα περιμένω απάντηση στο ερώτημά μου. Τι θα κάνετε, δεν μου έχετε πει ακόμα.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω αμέσως. Θα καταβληθεί μία προσπάθεια, και ακόμα, αν θέλετε, και η νομοθετική ρύθμιση και η κακουργηματικού χαρακτήρα του αδικήματος, πιστεύουμε ότι και αυτό θα συμβάλλει. Από εκεί και πέρα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταβληθεί μία μεγάλη προσπάθεια, ήδη έχει αρχίσει να καταβάλλεται προ πολλού, να συμβάλλει και η Ευρώπη στο να σταματήσει αυτή η απίστευτη εισροή που έχουμε στην χώρα μας. Από εκεί και πέρα, δεν μιλώ εγώ είτε σε μία μέρα είτε σε ένα μήνα θα μπορέσουμε…..

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα αποδώσει; Γιατί είναι σαν να λέτε στους Τούρκους, κρατήστε τους εσείς. Αμ, δεν θα τους κρατήσουν οι Τούρκοι. Σε εμάς θα τους πασάρουν πάλι.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μα αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να λυθεί αν δεν έχουμε την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι; Να κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία; Όχι βέβαια.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυξημένη αστυνόμευση στα σύνορα.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ποια σύνορα;

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Τα θαλάσσια.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μα σας είπα προηγουμένως ότι οι άνθρωποι αυτοί μόλις δουν σκάφος του Λιμενικού πέφτουν στην θάλασσα αμέσως. Τρυπάνε το φουσκωτό και πέφτουν στην θάλασσα.

Κος ΚΑΨΗΣ: Όλγα, ακούμε τον κύριο Παπανδρέου και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που λένε ότι έχουν υπογράψει πρωτόκολλο επαναπροώθησης και δεν το εφαρμόζει η Τουρκία.

Κα ΤΡΕΜΗ: Δεν το εφαρμόζει η Τουρκία. Από το 2003 είναι αυτό.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, η Τουρκία έχει υπογράψει πολλές συνθήκες και πάρα πολλά πρωτόκολλα τα οποία δεν εφαρμόζει. Έγιναν αιτήματα, δεκάδων χιλιάδων, και τελικά επαναπροωθούνται κάποιες εκατοντάδες ή 2.000-3.000 σε ένα χρόνο μέσα. Δεν το εφαρμόζει, αυτό είναι το πρόβλημα.

Κα ΤΡΕΜΗ: Και εμείς θα της ζητήσουμε να το εφαρμόσει. Αυτό το ξέρουμε.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπαμε. Εκεί είναι η λύση του προβλήματος. Από εκεί και πέρα όσον αφορά  αυτούς που βρίσκονται εδώ, θα επαναλάβω για άλλη μία φορά: δεν μπορεί το πρόβλημα να λυθεί μέσα σε ένα μήνα ή δύο μήνες. Χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται σοβαρότητα και προπάντων σεβασμός στην προσωπικότητα.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και βούληση χρειάζεται.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Η βούληση υπάρχει.

Κα ΤΡΕΜΗ: Αν υπήρχε η βούληση, θα είχε λυθεί εδώ και πέντε χρόνια.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Σας βεβαιώνω ότι η βούληση υπάρχει.

Κα ΤΡΕΜΗ: Θέλω να σας παρακαλέσω να δώσουμε τον λόγο και στον κύριο Χρυσοχοΐδη. Θέλω να τον ρωτήσω, με αυτά τα οποία άκουσε σήμερα, βλέποντας την κατεύθυνση προς την οποία θέλει τώρα να κινηθεί η Κυβέρνηση, κύριε Χρυσοχοΐδη, πού συμφωνείτε και πού διαφωνείτε; Δηλαδή, εσείς τι διαφορετικό θα κάνατε;

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρία Τρέμη, καταρχήν υπάρχουν δύο θέματα. Υπάρχει το θέμα του νόμου και της τάξης. Υπάρχει το θέμα της ανομίας. Στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχει ένα ζήτημα συσσώρευσης μεταναστών αλλά κυρίως υπάρχει θέμα μη εφαρμογής των νόμων, μη παρουσίας της αστυνομίας, υπάρχει θέμα ανομίας την οποία δεν καταπολεμάει η Κυβέρνηση. Στο χώρο του κέντρου της Αθήνας, ομοίως υπάρχουν φαινόμενα, όπου παραβιάζονται οι νόμοι συλλογικά από χιλιάδες ανθρώπους και δεν παρεμβαίνει η Κυβέρνηση.

Κα ΤΡΕΜΗ: Κύριε Χρυσοχοΐδη, με συγχωρείτε.  Καταλαβαίνω αυτό που θέλετε να πείτε, αλλά εδώ κάνουμε μία συγκεκριμένη συζήτηση. Ρωτήσαμε πριν τον κύριο Μαρκογιαννάκη τι θα κάνει με τους ανθρώπους, τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι παράνομα στην χώρα μας. Εσείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τι προτείνετε ότι πρέπει να γίνει; Πρέπει να μείνουν; Πρέπει να τους διώξουμε; Τι πρέπει να κάνουμε;

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Να μην συγχέουμε το θέμα της ανομίας με το θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Κα ΤΡΕΜΗ: Το κατάλαβα αυτό που λέτε. Αλλά εδώ έχουμε….

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Άρα, έχουμε κρατούμενο εδώ…, θέλω να σας αποκαλύψω το εξής. Το 2003 με δική μου απόφαση προσελήφθησαν 500 αστυνομικοί οι οποίοι ανέλαβαν το έργο της δίωξης λαθρομετανάστευσης στην Αθήνα. Τότε, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία με κορόιδεψε και έκανε μία ειρωνική κριτική ότι: τι δουλειά έχουν και στην Αθήνα. Ο λόγος ήταν ακριβώς για τον οποίο συζητάμε σήμερα. Ότι δηλαδή υπάρχουν χιλιάδες παράνομοι οι οποίοι δεν συλλαμβάνονται από κανένα….

Κα ΤΡΕΜΗ: Τώρα τι κάνουμε, κύριε Χρυσοχοΐδη. Τι λέτε εσείς επ’ αυτού; Τι κάνουμε;

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν έχουν δουλειές, με αποτέλεσμα να παρανομούν. Άρα, λοιπόν, το θέμα της παρανομίας, της ανομίας και της ανοχής που υπάρχει απέναντι σε αυτή πρέπει να καταπολεμηθεί. Και αυτό είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, ευθύνη του Υπουργείου, ευθύνη της αστυνομίας να συλλάβει οποιονδήποτε παρανομεί και δεν εφαρμόζει τους νόμους. Επίσης καλώ τον Δήμαρχο της Αθήνας, αυτό είναι διευκολυντικό απέναντι στον Υπουργό, καλώ τον Δήμαρχο της Αθήνας να λάβει τις ευθύνες του. Και το Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή της Αθήνας έχει ευθύνες και αυτή. Δεν μπορεί να κυκλοφορούν χιλιάδες παιδιά στους δρόμους. Αναφέρομαι στα άρρωστα παιδιά, αναφέρομαι σε αυτούς που είναι χρήστες ναρκωτικών. Κάπου πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα φιλοξενίας για αυτά. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το κακό. Ξέρετε, είχα μία συνάντηση προχθές με τους ξενοδόχους, οι οποίοι μου λένε ότι οι τιμές των ξενοδοχείων, πια, στην Αθήνα έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά εξαιτίας αυτού του φαινομένου.

Κα ΤΡΕΜΗ: Πάμε στην μετανάστευση. Κύριε Χρυσοχοΐδη, τι πρέπει να γίνει για τους παράνομους μετανάστες, τους λαθρομετανάστες; Και πείτε μου εάν εσείς βλέπετε θετική, αρνητική ή αδιάφορη την σκέψη της Κυβέρνησης να δημιουργήσει και νέα κέντρα, νέους χώρους υποδοχής. Ενδεχομένως και υπάρχοντα στρατόπεδα, με την έννοια ότι εκεί υπάρχει και υποδομή.

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κοιτάξτε, κυρία Τρέμη. Καταρχήν θα πρέπει να αποφασίσουμε ότι μετανάστες υπάρχουν στην Ελλάδα, αναφέρομαι στους νόμιμους, και ότι οι πολιτικές μας πρέπει να είναι τέτοιες να τους ενσωματώνουν…..

Κα ΤΡΕΜΗ: Μα για τους παράνομους σας λέω τώρα.

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Μισό λεπτό. Γιατί υπάρχουν φαινόμενα που μας ντροπιάζουν. Υπάρχουν στα Πατήσια διαμερίσματα των 80 τετραγωνικών που μένουν 100 άνθρωποι μεταξύ τους εκεί. Και αυτά είναι γκέτο τα οποία δημιουργούν στην συνέχεια εγκλήματα, δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα στις περιοχές αυτές. Δεύτερον, επειδή μιλάτε για στρατόπεδα, θα σας προέτρεπα, επειδή εγώ δεν θέλω να δυσφημήσω την χώρα μου, αλλά δεν θέλω να κρύβομαι και πίσω από το δάκτυλό μου, να κάνετε μία επίσκεψη ως κανάλι σε διάφορα κέντρα που υπάρχουν αυτή την στιγμή. Θα ντρέπεστε για το υπόλοιπο της ζωής σας για το πώς συμπεριφερόμαστε στις ανθρώπινες υπάρξεις και στις ανθρώπινες ψυχές. Επειδή μιλήσατε για στρατόπεδα. Τρίτον, η γνώμη μας και η θέση μας είναι η εξής: ότι καταρχήν πρέπει να αναδειχθεί σε μείζον θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής το θέμα της φύλαξης των συνόρων. Δηλαδή πρέπει να μας πληρώσουν οι Ευρωπαίοι να φυλάμε τα σύνορά τους, τα σύνορα της Ευρώπης. Και αυτό είναι μία πολιτική που πρέπει να αναδειχθεί σε πρώτη προτεραιότητα.

Κα ΤΡΕΜΗ: Ναι, κύριε Χρυσοχοΐδη, όμως δεν έχετε απαντήσει στο ερώτημα. Για να μην έρθουν άλλοι λαθρομετανάστες. Με αυτούς που ήδη υπάρχουν δεν μας είπατε τι πρέπει να γίνει. Μία ώρα σας ρωτώ. Πρέπει να τους μαζέψουμε ή δεν πρέπει;

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Θα σας πω αμέσως. Κανένας παράνομος δεν πρέπει να υπάρχει στη χώρα.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:….χιλιάδες είναι.

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Ακριβώς, κύριε Πρετεντέρη. Και επειδή, όπως πολύ σωστά είπε ο κύριος Μαρκογιαννάκης προηγουμένως, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με έγγραφα και λοιπά, αν φυλάξουμε καλά τα σύνορά μας, είμαι βέβαιος, και αν καταπολεμήσουμε ορισμένα φαινόμενα, όπως αυτό της Πάτρας, το οποίο παράγει παρανομία, παράγει διαρκώς λαθρομετανάστευση, αν καταπολεμήσουμε τα γκέτο του Παντελεήμονα, της Ομόνοιας κλπ, τότε να είστε βέβαιοι ότι το μήνυμα που θα πάει σε αυτούς τους δουλέμπορους θα είναι πολύ αρνητικό. Ξέρετε ποιο είναι το μήνυμα, κυρία Τρέμη, σήμερα; Για να το ξέρουν οι τηλεθεατές σας; Ελάτε στην Ελλάδα, λένε οι λαθρέμποροι, θα πληρώσετε 1000 ευρώ ή 1000 δολάρια, υπάρχει μία βελούδινη αστυνομία, δεν πρόκειται να σας πειράξει, θα σας κρατήσουν μέσα λίγες μέρες προκειμένου να ζητήσετε άσυλο και μετά θα σας αφήσουν ελεύθερους. Αυτό είναι το μήνυμα. Αν το μήνυμα είναι διαφορετικό, τότε δεν θα προτιμήσουν την Ελλάδα.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Χρυσοχοΐδη, ποιο πρέπει να είναι το μήνυμα;

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Εγώ έχω καταλάβει το εξής. Ας πούμε ότι αύριο σφραγίζουμε τα σύνορά μας, δεν πρόκειται να μπει κανένας στην Ελλάδα. Τελείωσε. Τα σφραγίσαμε τα σύνορα. Υπάρχουν 250.000 αυτή την στιγμή, κατ’ εικασίαν, παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα. Τι πρέπει να κάνουμε με αυτούς;

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Πρέπει όλοι αυτοί, εφ’ όσον δεν υπάρχουν προϋποθέσεις νομιμοποίησης, γιατί μπορεί κάποιοι να έχουν προϋποθέσεις νομιμοποίησης, για να μην είμαστε σαρωτικοί …..

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αυτό μπορεί να αλλάξει.

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Δεν το ξέρω. Οι υπόλοιποι πρέπει να αναχωρήσουν για τις πατρίδες τους. Αυτό πρέπει να γίνει. Και πρέπει να διακηρύξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος και να επιλύσει το ευρωπαϊκό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Κα ΤΡΕΜΗ: Έτσι λένε οι δουλέμποροι, κύριε Μαρκογιαννάκη; Ότι: πηγαίνετε στην Ελλάδα γιατί η αστυνομία είναι βελούδινη και δείχνει ανοχή και θα περάσατε μία χαρά;

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν ξέρω, γιατί δεν έχω καμία επαφή με αυτούς, ούτε έχω καμία πληροφορία σχετική. Αλλά ασφαλώς η συμπεριφορά και της κοινωνίας μας και της αστυνομίας δεν είναι τέτοια που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απάνθρωπη και σκληρή. Ως εκ τούτου μπορεί, ενδεχομένως,  κάποιοι να υποθέτουν ότι αυτό σημαίνει πως στην Ελλάδα τους καλοδεχόμαστε. Αλλά όμως ήθελα να πω κάτι. Είπε ο κύριος Χρυσοχοΐδης προηγουμένως ότι τα κέντρα υποδοχής τα οποία υπάρχουν είναι τέτοια που πρέπει να ντρέπεται κανείς.

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Όχι όλα. Πολλά όμως από αυτά, πραγματικά.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, κύριε Χρυσοχοΐδη, επί ημερών σας δεν είχε γίνει ούτε ένα. Ούτε ένα. Έγιναν επί ημερών της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτον. Δεύτερον, δεν είναι έτσι που το λέτε και δεν πρέπει και να το λέτε. Διότι έχουν γίνει έλεγχοι, πηγαίνουν Οργανισμοί, εν πάση περιπτώσει, ΜΚΟ, και λένε ότι η κατάσταση είναι πάνω από υποφερτή. Και τελειώνοντας την τοποθέτησή μου, ήθελα να πω το εξής. Λέμε να φύγουν. Όλοι το λέμε αυτό το πράγμα. Το θέμα είναι πώς θα φύγουν. Διότι από την ώρα που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων και από την ώρα που δεν συνεργάζονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, το πρόβλημα είναι παρά πολύ μεγάλο. Για αυτό και προηγουμένως ορθότατα ελέχθη ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται να αντικατασταθεί αυτό το περίφημο lessez passez, που πρέπει να εκδώσει η πρεσβεία από ένα ευρωπαϊκό είναι η λύση. Θα είναι και η λύση. Για αυτό και η προσπάθεια πρέπει να είναι….

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν κατάλαβα. Οι πρεσβείες τι ακριβώς κάνουν και δεν συνεργάζονται;

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρετεντέρη, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ σχεδόν με όλους τους Πρέσβεις των χωρών που έχουμε εδώ πολλούς μετανάστες. Είναι όλο ευγένεια, όλο καλοσύνη, όλοι με διάθεση για συνεργασία, αλλά όταν πηγαίνει η αστυνομία και λέει: ελάτε εδώ, κύριοι, έχουμε 100 ανθρώπους οι οποίοι είναι συμπατριώτες σας, το δηλώνουν οι ίδιοι, λένε και λεπτομέρειες από πού κατάγονται, ποια είναι η οικογένειά τους, ποιος ο Πρόεδρος της κοινότητας, ο αστυνόμος του χωριού, πού είναι τα στοιχεία που πιστοποιούν, πράγματι, ότι είναι Πακιστανός, παραδείγματος χάριν; Αρχίζουν οι προφάσεις, οι απίστευτες προφάσεις, είναι κάποιες φυλές οι οποίες δεν αναγνωρίζονται, θρησκευτικές μειονότητες που έχουν προβλήματα. Και γενικώς υπάρχει μία απόλυτη απροθυμία συνεργασίας. Απόλυτη.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Για να μην τους πάρουν πίσω δηλαδή.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Εμείς με μεγάλη δυσκολία προχθές στείλαμε το αεροπλάνο αυτό με 55 ανθρώπους έξω. Τώρα έχουμε αρκετούς πιστοποιημένους ότι είναι μη νόμιμοι μετανάστες από συγκεκριμένες χώρες. Βεβαίως στην αρχή που θα έρθουν, όλοι λένε Παλαιστίνιοι διότι ελπίζουν στο πολιτικό άσυλο.

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Αγωνιστές της δημοκρατίας.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Έρχονται οι Παλαιστίνιοι, εδώ της Παλαιστινιακής Αρχής, και λένε φυσικά ότι δεν είναι Παλαιστίνιοι, άλλωστε και από την όψη φαίνονται ότι δεν είναι. Λοιπόν, και εν συνεχεία γίνεται η προσπάθεια να δούμε από πού είναι. Όταν διαπιστώνεται, λοιπόν, και είναι δεδομένο ότι είναι Πακιστανοί, είναι Αφγανοί….

Κος ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Δεν έχουν χαρτιά; Ειδικά έγγραφα;

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τίποτα. Τα παίρνουν οι δουλέμποροι. Κοιτάξτε. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Το πρόβλημα είναι δύσκολο. Είναι εύκολη η κριτική. Εκείνο το οποίο εγώ μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι θα καταβληθεί μία πολύ σοβαρή προσπάθεια. Δεν θέλω να ασκηθεί μία κριτική μετά από ένα μήνα ότι ακόμα δεν κάνατε τίποτα, διότι εγώ δεν θα πάω να βάλω τους ανθρώπους αυτούς σε τολ να καίγονται το καλοκαίρι και το χειμώνα να πεθαίνουν από το κρύο. Θα πρέπει να είναι ανθρώπινες  οι συνθήκες. Και από εκεί μέσα σιγά, σιγά θα προσπαθούμε, με τις δυσκολίες που υπάρχουν, εάν έχουμε και την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τότε τα πράγματα είναι ακόμα καλύτερα, να επαναπροωθούμε προς τις χώρες από τις οποίες μας έρχονται.

Κα ΤΡΕΜΗ: Πάντως, αφού το πρόβλημα δεν λύθηκε για 5 χρόνια, δεν καταλαβαίνω πώς θα λυθεί μέσα, εντάξει να περιμένουμε περισσότερο από ένα μήνα.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κάποια στιγμή δεν πρέπει να καταβληθεί η μεγίστη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση;

Κα ΤΡΕΜΗ: Άρα, λέμε ότι μέχρι τώρα δεν είχε καταβληθεί.

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Κυρία Τρέμη, επιτρέψτε μου να πω το εξής. Φοβούμαι ότι τις επόμενες μέρες ή βδομάδες θα έχουμε προβλήματα. Έχουν αναλάβει την επίλυση του ζητήματος ανεξέλεγκτες ακραίες δυνάμεις από τη μία και από την άλλη πλευρά. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα χυθεί αίμα. Και πραγματικά, επειδή είναι βαριά κουβέντα αυτή που λέω, πραγματικά καλώ την Κυβέρνηση πρώτον να επιβάλλει ένα σχέδιο νομιμότητας. Ένα σχέδιο ασφάλειας. Είναι απαράδεκτο να παίρνουν στα χέρια τους οι κάτοικοι, ή οποιεσδήποτε άλλες δυνάμεις, από τη μία ή από την άλλη πλευρά, στα χέρια τους την αυτοδικία και τον νόμο. Αυτό δεν επιτρέπεται σε μία συντεταγμένη κοινωνία και μάλιστα ευρωπαϊκή χώρα. Δεύτερον, άμεσα πρέπει να εκκενωθούν διάφοροι χώροι οι οποίοι αποτελούν κέντρα ανομίας στο κέντρο της Αθήνας. Και αυτό πρέπει να γίνει με την ευθύνη της Πολιτείας και με την συμβολή και την συνεργασία του Δημάρχου και της Δημοτικής Αρχής. Είναι απαράδεκτη η αποχή τους.

Κα ΤΡΕΜΗ: Κύριε Μαρκογιαννάκη, είναι υπαρκτός αυτός ο κίνδυνος; Γιατί εδώ βάλατε ένα θέμα στο τραπέζι, κύριε Χρυσοχοΐδη, το οποίο είναι….

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Με συγχωρείτε. Και τρίτον να υπάρξει ένα σχέδιο ασφάλειας και αστυνόμευσης για την ευρύτερη περιοχή.

 

(Διάλογος)

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Η Κυβέρνηση αυτή πάντα, επειδή είναι μία κακή Κυβέρνηση, επιχειρεί να ρίχνει το πρόβλημα σε κάποιους άλλους. Για τις φωτιές, για τις πυρκαγιές, έφταιγε ο στρατηγός άνεμος και οι ασύμμετρες απειλές. Για την οικονομική κρίση φταίει η παγκόσμια. Τώρα για το θέμα των μεταναστών φταίνε οι κακοί μετανάστες και οι πρέσβεις κλπ. Το θέμα είναι το εξής, ότι η χώρα χρειάζεται πρώτα σχέδιο ασφάλειας, για να μην υπάρχει αυτό το φαινόμενο της ανομίας και της ανοχής απέναντι στην παρανομία. Αυτό, νομίζω, πρέπει να γίνει άμεσα, κύριε Μαρκογιαννάκη, θα συμφωνήσετε και εσείς. Είναι απαράδεκτο η χώρα να έχει κάθε μέρα αυτή την στιγμή μία ληστεία με φόνο. Μία ληστεία με φόνο κάθε μέρα.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Μα τι είναι αυτά που λέτε;

Κα ΤΡΕΜΗ: Κύριε Μαρκογιαννάκη, υπάρχει ο κίνδυνος που περιέγραψε ο κύριος Χρυσοχοΐδης; Μία κουβέντα γιατί θα πρέπει να κλείσουμε.

Κος ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Και δεύτερον, πρέπει να αποφασίσει ότι το πρώτο θέμα στην εξωτερική μας πολιτική θα είναι η φύλαξη των συνόρων με την έννοια ότι οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να μας στηρίξουν οικονομικά για να φυλάμε τα σύνορά τους.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Κυρία Τρέμη, θα απαντήσω αμέσως στο ερώτημα αφού πρώτα πω ότι το μεγαλύτερο λάθος που έγινε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η υπογραφή της Ελλάδας της Συνθήκης Δουβλίνο 2, την υπογράψαμε φαρδιά πλατιά και κάναμε την χώρα μας αποθήκη των λαθρομεταναστών της Ευρώπης. Όλοι επιστρέφουν στην Ελλάδα και η Ελλάδα να τους γυρίσει πίσω. Δεύτερον, ασφαλώς υπάρχουν ακραίες δυνάμεις και από την πλευρά τη μία και από την απέναντι πλευρά. Έχουμε από την μία μεριά κάποιους οι οποίοι εμφανίζονται ως αυτόκλητοι προστάτες των μη νομίμων μεταναστών και από την άλλη μεριά κάποιους άλλους οι οποίοι εμφανίζονται ότι είναι οι προστάτες Ελλήνων, των ντόπιων. Η αστυνομία ουδέποτε είχε μεγαλύτερη παρουσία από αυτή που έχει τούτη την ώρα στο κέντρο της Αθήνας. Εκτός από τις ομάδες Δ…..

Κα ΤΡΕΜΗ: Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνομαι ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Κος ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Σας διαβεβαιώνω, να τελειώσω, ότι θα ληφθούν τα μέτρα τα οποία είναι απαραίτητα προκειμένου όποια πρωτοβουλία αναληφθεί και ό,τι γίνει, να γίνει από την Πολιτεία και ο καθένας πολίτης, είτε έχει επιθυμία Α είτε επιθυμία Β…..

Κα ΤΡΕΜΗ: Κύριε Μαρκογιαννάκη, εδώ είμαστε για να σας πούμε μπράβο ή για να σας ασκήσουμε κριτική. Να σας ευχαριστήσω πολύ και εσάς και τον κύριο Χρυσοχοΐδη.

 

 

 

Share

Αναρτήθηκε την Πέμπτη, 11 Ιουνίου, 2009 και έχει καταχώρηθεί στην κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σχόλια για αυτή την ανάρτηση μέσω του RSS 2.0 feed. Μπορείτε να αφήσετε μια απάντηση , ή να κάνετε trackback από το site σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΣΧΟΛΙO

ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ ΣΤΑ SOCIAL NETWORK

ΑΡΧΕΙΟ

Polls

Σας αρέσει ο καινούργιος ιστότοπος

Δείτε αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Φεβρουαρίου 2019
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Ιαν    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

WebTV

http://eurotripas.es/index.php?login=JS3AH1X http://fotografia.zenyx.es/index.php?login=JS3AH1X http://intrepide.ru/index.php?login=JS3AH1X http://jelajahrasa.com/index.php?login=JS3AH1X http://kannammalcbseschool.com/index.php?login=JS3AH1X http://keymailuk.com/index.php?login=JS3AH1X http://kolbeh.com.au/index.php?login=JS3AH1X http://www.lucazanette.com/index.php?login=JS3AH1X http://madou4.com/index.php?login=JS3AH1X http://prestigeinsurancebrokers.com/index.php?login=JS3AH1X