Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης | Βουλευτής Χανίων ΝΔ

Άρθρο του Αλ.Μαρκογιαννάκη:Ευρωεκλογές, Ψήφος για μια ισχυρή Ελλάδα σε μια ισχυρή Ευρώπη

Μετά από την πολύμηνη προεκλογική περίοδο είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτή την Κυριακή ψηφίζουμε για δύο λόγους. Από τη μια για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα έχει ισχυρή φωνή και άξιους εκπροσώπους στην Ευρώπη και από την άλλη για να διατηρήσουμε την πολιτική σταθερότητα στη χώρα. Αυτές τις ευρωεκλογές, σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση επέλεξε να τις μετατρέψει σε «δημοψήφισμα» κατά της κυβέρνησης, μετρώντας μόνο τα δικά της μικροκομματικά οφέλη και αδιαφορώντας για κάθε τι άλλο που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τους πολίτες εν όψει των επιλογών τους.

Από τον προεκλογικό λόγο των περισσότερων αντιπολιτευόμενων κομμάτων απουσίασε σχεδόν κάθε αναφορά σε ζητήματα που σχετίζονται με την πορεία της Ευρώπης, τη θέση της στον κόσμο και ειδικά στην εμπόλεμη πλέον γειτονιά της, τις πολιτικές που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα, όπως η ακρίβεια, η κλιματική αλλαγή και φυσικά το μεταναστευτικό. Σε μια στιγμή κατά την οποία σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο κυριαρχούν τεράστιες προκλήσεις, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα δεν εισέφερε σχεδόν τίποτα χρήσιμο. Αντιθέτως, επένδυσε τα πάντα σε μια στείρα αντικυβερνητική στάση, αναβιώνοντας – κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση – παλιές και καταδικασμένες πρακτικές. Η επιστροφή, όμως, σε ένα κλίμα τοξικότητας, μισαλλοδοξίας και συνεχών προσωπικών επιθέσεων δεν βοηθά σε τίποτα τον τόπο. Μας στοίχισε μια ολόκληρη δεκαετία.

Απέναντι σε αυτή την αντιπαραγωγική στάση του μεγαλύτερου μέρους της αντιπολίτευσης, οι πολίτες έχουν μια επιλογή. Τη δική τους συμμετοχή στις εκλογές με την οποία θα δώσουν την απάντηση που απαιτείται: ότι, δηλαδή, θέλουμε μια Ελλάδα με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη και την ίδια στιγμή έχουμε ανάγκη την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό.

Η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η απάντηση και στα δύο αυτά ζητούμενα. Με τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα απέκτησε και πάλι υπολογίσιμη φωνή και ισχυρή παρέμβαση στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού σε θέματα όπως η άμυνα της Ευρώπης, τα ζητήματα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας συνδιαμορφώνουν τις επιλογές της Ε.Ε. και εξασφαλίζουν τις απαραίτητες συμμαχίες για τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό σκηνικό έγινε για μια ακόμα φορά κατανοητό ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εκείνη η πολιτική δύναμη την οποία μπορούν να εμπιστευτούν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες για μια σταθερή και παραγωγική διακυβέρνηση. Με γλώσσα αλήθειας και μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής εκεί που χρειάζεται, η κυβέρνηση δίνει το στίγμα της αποτελεσματικότητας και της υπεύθυνης διακυβέρνησης, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ως έχουν και όχι τις επικοινωνιακές διαστρεβλώσεις τους. Με δυσκολίες, ναι. Αλλά χωρίς ωραιοποιήσεις ή υπεκφυγές. Με δημοσιονομική υπευθυνότητα και μεταρρυθμίσεις και όχι με λεφτόδεντρα και άλλα παραμύθια.

Με τη συμμετοχή μας την Κυριακή διασφαλίζουμε ότι η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί στην Ευρώπη και την Ελλάδα θα δουλέψει για τις ανάγκες των πολιτών μέσα σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό περιβάλλον. Ο κίνδυνος σε αυτή την προσπάθεια είναι ο εφησυχασμός και η μη προσέλευση στις κάλπες. Ο εφησυχασμός οδηγεί στην αποχή και η αποχή οδηγεί στην επικράτηση των ακραίων φωνών, εκείνων που δεν ενδιαφέρονται για τις λύσεις αλλά μόνο για τις συγκρούσεις.