Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης | Βουλευτής Χανίων ΝΔ

Άρθρο του Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη:Το στοίχημα του νερού στα Χανιά

Ο κίνδυνος της λειψυδρίας είναι πλέον ορατός και άμεσος για την Κρήτη και ειδικά για τα Χανιά, την περιοχή μας. ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης έχει προειδοποιήσει ρητά, από πέρσι τον Αύγουστο, όταν συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του είχε καλέσει «σε χρηστή και λελογισμένη χρήση του νερού», κάνοντας λόγο για παρατεταμένη περίοδο λειψυδρίας. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί σε τίποτα φέτος και τα προβλήματα και οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Ήδη οι Δήμοι Καντάνου – Σελίνου και Κισσάμου έχουν από τον Απρίλιο εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις για τη λήψη μέτρων, ενώ η τουριστική αιχμή και ταυτόχρονα η θερμότερη περίοδος είναι ακόμα μπροστά μας.

Η κατάσταση στα Χανιά εντάσσεται στα γενικότερα φαινόμενα που πλήττουν τη Μεσόγειο στο πλαίσιο της ευρύτερης κλιματικής αλλαγής που βιώνει ο πλανήτης.  Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τη λειψυδρία και την ξηρασία οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χώρες αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο των αρνητικών επιπτώσεων από την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι εκτιμήσεις των ειδικών, στις οποίες συμπεριλαμβάνουν και την Ελλάδα, κάνουν λόγο για μεσοσταθμική μείωση των βροχοπτώσεων κατά 20% ετησίως. Όταν αυτό συμβαίνει παράλληλα με την τουριστική έκρηξη και επομένως την αύξηση των αναγκών κατανάλωσης τότε το μίγμα είναι εκρηκτικό.

Τα προβλήματα ξεκινούν από την άρδευση, η οποία επηρεάζεται αποφασιστικά πλήττοντας τον πρωτογενή τομέα και τους αγρότες μας. Τη φετινή χρονιά σε κάθε συνάντησή μου με αγρότες  το ζήτημα της λειψυδρίας προέκυπτε στη συζήτηση. Η αγωνία τους για την επάρκεια του νερού ήταν ξεκάθαρη και μεγάλη. Χωρίς αμφιβολία είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα υποδομών για τα Χανιά και η ευθύνη όλων μας για την ορθολογική διαχείριση του νερού είναι μεγάλη.

Πρωτίστως, όμως είναι καίρια η ευθύνη της Πολιτείας σε όλα τα επίπεδα. Το σημαντικότερο έργο που δρομολογείται αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα Χανιά είναι το φράγμα του Ταυρωνίτη, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην κατηγορία του, ύψους περίπου 270 εκατ. ευρώ. Την ιδέα για το έργο συνέλαβε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πριν από δεκαετίες, μια ακόμα απόδειξη της προνοητικότητας που τον χαρακτήριζε ως πολιτικό. Σήμερα, 39 και πλέον χρόνια μετά με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη το έργο επιτέλους προχωράει και αναμένεται να δώσει πολύτιμες λύσεις στο πρόβλημα της επάρκειας του νερού. Το έργο βρίσκεται ήδη στη β΄ φάση και η ολοκλήρωσή του θα αλλάξει τα δεδομένα για την άρδευση μεγάλου μέρους της περιοχής. Μια σειρά από έργα ακόμα όπως λιμνοδεξαμενές σε άλλα σημεία, όπως τα Σφακιά και η Κίσσαμος θα δώσουν κρίσιμες λύσεις.

Το γεγονός ωστόσο ότι μετά από τόσα χρόνια προχωράμε την υλοποίηση αυτού του τόσου σημαντικού έργου δεν πρέπει να μας καθησυχάζει. Αντιθέτως, είναι ένα δείγμα ότι πρέπει να επισπεύσουμε τις ενέργειές μας και να προχωρήσουμε το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιπλέον συμπληρωματικών έργων. Οι συνθήκες το επιβάλλουν: τα Χανιά βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζουν προκλήσεις πόρων και υποδομών στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας και ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας. Απαιτείται από την πλευρά της Πολιτείας διαρκής εγρήγορση και βελτίωση των χρόνων υλοποίησης των έργων αλλά και από τη δική μας πλευρά μια διαφορετική αντίληψη στη χρήση του νερού.